Compressiekousen

CompressiekousenHelpen compressiekousen echt om fijner te gaan hardlopen. Volgens steeds meer recreatieve en professionele hardlopers wel. Je hebt veel hardloopsokken om te kunnen hardlopen. Zelf heb ik veel ervaring met verschillende kousen. Bekijk hier de test en de compressiekousen korting

Vergelijken
Mijn persoonlijke top 3
Herzog
CEP
J&N
Sport2x
Compressiekousen met korting

Compressiekousen vergelijken

Klik op de kop van een kolom om deze te sorteren.

Compressiekous Prijs Comfort Aantrek Naden Compres Kleur Rating  
CEP CEP Ultralight 55 +++ ++ ++++ 32 z/w/kl 5.0 bestellen
CEP CEP Pro 2.0 48 ++++ +++ ++++ 28 z/w/kl 4.5 bestellen
Herzog Herzog PRO 50 +++ ++ ++++ 32 z/w/kl 5.0 bestellen
Herzog Herzog Active 45 ++++ +++ ++++ 28 z/w/kl 4.5 bestellen
Sport2X Sport2X 34 ++++ +++ +++ 25 z/w 4.5 bestellen
X-Socks X-Socks 35 +++ ++++ +++ 20 z/w 4.5 bestellen
2XU 2XU 31 ++ + +++ 30 z/w 4.0 bestellen
Skins Skins 45 ++ + +++ 30 z 4.0 bestellen
J&N J&N 20 ++ ++++ ++ 20 z/w 3.5 bestellen
Sigvaris compressiekousen Sigvaris 23 + +++ +++ 25 z 2.5 bestellen
Falke compressiekousen Falke 40 ++ ++ ++ 20 z 2.5 bestellen
Asics compressiekousen Asics 35 ++ ++ + 20 z/w 2.5 bestellen
Nike compressiekousen Nike 20 + +++ + 15 w 1.5 bestellen

Merken

Ik heb de laatste jaren een aantal paar compressiekousen getest bij het hardlopen en die bevielen goed. Je hebt een aantal merken en Herzog en CEP zijn wel de bekendste. Waarschijnlijk heb je van beiden wel eens gehoord.

Merken

Het fijne van CEP Run ten opzichte van Herzog PRO kousen is dat ze iets makkelijker aantrekken en wat goedkoper zijn. Herzog daarentegen gaat als sinds jaar en dag mee en doet veel onderzoek naar het effect van compressiekousen op het sporten. Daarnaast heeft Herzog de Active compressiekous die qua compressie en aantrekken vergelijkbaarder is met CEP Run.

Compressiekousen top 3

CEP compressiekousen

1. CEP

Herzog compressiekousen

2. Herzog

Sport2X compressiekousen

3. Sport2x

NB, de compres(siedruk) heeft als eenheid mm Hg

1. CEP compressiekousen vanaf €48,-. Fijn voetbed en ondersteunende voetvlakken. Meer over CEP compressiekousen.
2. Herzog compressiekousen €50,-. Ferme compressie en netjes afgewerkt. Meer over Herzog compressiekousen.
3. Sport2x compressiekousen vanaf €34,-. Goede kwaliteit en hoog draagcomfort. Meer over Sport2x compressiekousen.

Wat is het nut van compressiekousen?

Het nut van compressiekousen is het meeste door Herzog onderzocht en deze schokabsorberende compressie kousen, met het juiste, afnemende drukverloop, verminderen volgens de onderzoeken de trillingen die de onderbeen spieren tijdens het hardlopen te verduren krijgt en reduceert de kans op spierpijn.

Melkzuur

Door de goede afvloeiing van opgebouwde melkzuur en een verhoogde bloedtoevoer kunnen spieren sneller herstellen van inspanning. De compressie kousen helpen daarom ook bij het herstel van een zware training. Vandaar dat ze adviseren om ook na de training deze lange kousen te dragen.

Compressiekousen in de praktijk

Of dit allemaal zo is…dat weten we vast over 10 jaar ;-) Wat ik wel merkte was dat het bloed beter/ gemakkelijker door de kuiten stroomt. Voel je dit?…Nou ja, ik merk wel dat die kousen effect hebben en tijdens het lopen moest ik denken dat het misschien komt door de hulp van de kousen. Je bloed met die warmte en bewegende benen naar boven pompen kost natuurlijk ook energie. Misschien wordt dat iets makkelijker en in de hitte is dat wel extra prettig zodat je minder snel dikke onderbenen krijgt.

Merken compressiekousen

Herzog compressiekousenJe hebt een aantal merken compressiekousen:
Herzog
J&N
CEP
Sport2x
2XU
X-Socks
CEP compressiekousenSigvaris
Asics
Skins

Hiernaast zijn er nog een aantal (op het vlak van compressiekousen) onbekende merken zoals Bauerfeind, Craft en Ecosox.

Compressie kousen voor het hardlopen

Het uiterlijk van compressiekousen is een veelbesproken item onder hardlopers. De meesten zijn wel overtuigt van het nut maar wilden eerst die ‘lange sokken’ liever niet aandoen. Want het ziet er inderdaad op het eerste gezicht wel als voetbal sokken uit ;-)

Toch zie je steeds meer fraaie en opvallende hardloopkleding en daar passen de compressiekousen juist goed onder. En wellicht heb je zelf ook wel eens de opvallende modellen gezien, die zijn vaak van CEP:

Herzog of CEP

Ik kreeg van Melissa de vraag wanneer je nu kiest voor Herzog en wanneer voor CEP, letterlijk stelt ze deze vraag: “Wat is het grote verschil tussen Herzog en CEP? Qua compressiedruk? Ik ben Herzog gewend maar ik zoek een sok met fijner voetbed. Met vriendelijke groet,Melissa”

Mijn reactie was: “Het verschil tussen Herzog PRO en Cep Run zit in veel dingen maar vooral in de toenemende compressie tot 32 mm Hg in Herzog in vergelijking met de meer constante compressie bij CEP Run van de lagere 28 mm Hg compressie. De Herzog Active heeft een lagere compressie (28 mm Hg) dan de Herzog PRO en is meer vergelijkbaar met de CEP Run.”

Compressiekousen hardlopen test

Maar het gaat niet om uiterlijk toch? Het gaat er om wat je er aan hebt bij het hardlopen en hoeveel sneller je ervan wordt. Compressiekousen zoals CEP compressiekousen op de foto helpen je om je spieren iets te ontlasten tijdens het hardlopen.

Triatlon sporters lopen met veel spullen voorop omdat ze heel lang moeten duursporten. En die gebruiken vaak compressiekousen.

Compressiesokken

In het begin was hardlopen voor mij een leuke aanvulling op andere sporten, en toen had ik niet eens goede hardloopschoenen. Later baalde ik daarvan toen ik eenmaal een nieuw paar hardloopschoenen kocht. Aan hardloopsokken dacht ik toen nog helemaal niet. Heel veel paren schoenen later gebruik ik niet alleen speciale schoenen om hard te lopen maar komt daar nog meer running kleding bij, zoals de sokken.

Speciale sportsokken hebben voor mij toegevoegde waarde omdat ik er lekker mee loop en omdat ze comfortabel aanvoelen. Dat gaat toch meetellen als je langer als een uur gaat lopen! Bekijk hier de de kleine test die ik deed tussen Herzog en J&N compressiekousen


Bekijk hier de prijs van compressiekousen.

Minder blessures met compressiekousen?

Wellicht ben je geïnteresseerd in de techniek en de beweringen van producten van compressiekousen. Ik wil benadrukken dat niet alles wetenschappelijk is onderbouwd maar de meesten zijn het hier wel over eens. De compressiekous verbetert volgens de fabrikanten de toevoer van voedingsstoffen en vermindert spiertrillingen tijdens het hardlopen.

Ik hoor van allerlei beweringen over de vermindering van kans op kuitblessures, vaatproblemen en achillespees klachten. De meeste deskundigen zijn het hier in meer tot mindere mate wel over eens.

Compressiekousen Blessures

Daarbij regelt het de bloedcirculatie van je onderbenen en ontlast het de hart- en bloedvaten waardoor je hartslag iets verlaagt. Er wordt zelfs soms gezegd dat de kans op trombose kleiner is en of dat waar is zou ik niet weten. Het is volgens Herzog bewezen dat hun PRO sok ondersteuning biedt bij trombose. Wat ik wel merk is dat het de herstel periode na het hardlopen wel iets verbeterd. Daarom doe ik soms ook na het hardlopen (een schoon paar) compressiekousen aan, dan voel je ook daarna nog ‘dat je iets gedaan hebt’ ;-)

Compressiekousen Kuit

Cora stelde een vraag over de keuze voor compressiekousen. Dit was haar vraag:
“Ik heb ook een vraag over compressiekousen.

Ik heb sinds anderhalve week veel pijn in mijn kuit (aan de zijkant). Bij het starten met hardlopen strompel en en pas na enige tijd (goed warmgelopen) zwakt de pijn af. Ook nu (niet in training, maar af en toe lopend) voel ik pijn). Een collega raadde mij compressiekousen aan. Is dit inderdaad goed hierbij? en zo ja, hoe weet ik dan welke goed zijn? Er zijn immers zoveel soorten.
Groet, Cora”

Reactie:
“Hoi Cora, Bedankt voor je vraag en balen dat je last van je kuiten hebt. Bij deze mijn reactie maar allereerst moet ik zeggen dat ik geen arts of fysio ben en die zou ik je adviseren om ook deze vraag te stellen. Ik vind het nodig om dat even erbij te melden.

Pijn in je lichaam wil vaak zeggen dat je iets overbelast en rust werkt dan vaak beter dan doorgaan met of zonder hulpmiddelen zoals compressiekousen. Als je gaat kijken naar de hulpmiddelen en voorbereiding voor het lopen zou ik zeker ook kijken naar een goede warming-up en goede hardloopschoenen want dat levert zeker ook een bijdrage aan het voorkomen van blessures.

De compressiekousen zou je kunnen bekijken want ze hebben een schokdempend effect op onderbeen en kuit en dus op de spieren door het drukverloop in de compressiekousen.

Dan kun je deze kiezen die betaalbaar zijn. Maar als je de PRO van Herzog Medical wilt kies je deze maar wees je ervan bewust dat die anderhalf keer zo duur zijn. Herzog heeft veel studie gedaan naar de bijdrage van compressiekousen aan blessureleed en zijn een aanschaf in mijn ogen meer dan waard.”

Compressiesokken materialen

CompressiekousIk heb eens de materialen van alle verschillende kousen naast elkaar gezet en wat er vaak in zit is nylon, polyamide, polyester, coolmax, polypropyleen en elasthaan. Vooral dit laatste zorgt voor de elastische compressie. De meesten zijn ook cooldry maar dat is niet echt een materiaal maar meer een eigenschap van het polyesther.

Al deze materialen moeten ook netjes verwerkt worden zodat je er een halve of hele marathon op kunt hardlopen en net als bij een sportarmband is het draagcomfort belangrijk.

Hardloopsokken

Hardloopsokken hebben minder of in ieder geval fijnere naden waardoor ze niet gaan irriteren. Daarnaast zijn die sokken van ander materiaal waardoor ze comfortabeler en droger aanvoelen. Ik loop nu met Falke sokken, X-socks en Herzog sokken. Daarnaast heb ik nog allerlei sportsokken van minder bekende merken. Het is altijd fijn om weer wat nieuws te hebben, het motiveert toch weer om te gaan rennen ;-).

Compressie sokken

compressiekousenMet de zwarte strakke sokken heb ik de marathon van Amsterdam gelopen. Dat was een koele dag dus hogere sokken waren lekker warm! Vooral omdat ik het fijn vind om met korte broek en singlet te lopen zijn wat warmere sokken dan prettig ;-) Die sokken gaven me een stevig gevoel en of ik daardoor echt harder heb gelopen is niet te meten. Het voelde wel lekker tijdens het lopen. Je kuiten worden als het ware samengedrukt waardoor de bloeddoorstroming beter wordt.

Soorten Sport compressiekousen

Inmiddels zijn er verschillende soorten compressiekousen voor verschillende sporten, jaargetijden en ook de mate van compressie is wisselend. Je hebt:

• Herstel compressie
• Actieve compressie
• Progressieve compressie
• Winter en zomer compressiekousen

Om eerlijk te zijn vind ik dit verschil tussen deze sokken erg klein. Ik heb al vaak gemountainbiked met ‘ski’-compressiekousen en hardlopen midden in de zomer met ‘winter’ compressiekousen. Dit werkt bij mij prima al zal het er dus niet 100% voor bedoelt zijn.

Test Sport compressiekousen

In 2010 liep ik in Amsterdam met sokken van Herzog. Die zaten strakker dan deze van de CEP Running Sportcompressiekous. Ze hebben een linker en rechter sok dus daar moet je wel even op letten bij het aantrekken. Ik heb Amsterdam heel goed gelopen en die sokken voelden goed aan tijdens die overwinning op mezelf! Of ze beter zijn dan CEP compressiekousen vind ik lastig te beoordelen, maar de grootste stap in mijn ogen is van geen compressiekousen naar wel compressiekousen. Welke je dan neemt is een tweede.

Compressie kousen

We lopen de compressiekousen die ik testte, namelijk de Herzog, CEP en de J&N compressiekousen. Vul gerust hieronder jouw mening aan.

Herzog compressiekousen

Herzog compressiekousHerzog is een Nederlands bedrijf en is ze hebben zich wel volledig gespecialiseerd in de compressiekousen voor sporters en doen ook veel onderzoek naar de voordelen van de lange kousen die zo strak zitten.

Voordelen Herzog compressiekousen

De standaard in compressiekousen
Veel onderzoek gedaan naar de invloed van compressie voor sporters
Zeer veel compressie (en echt blijvend strak)

Nadelen Herzog compressiekousen

– Relatief weinig verdikkingen bij teen, hak en voetbed (schoenen kunnen dan iets te ruim zitten met kans op schuurplekken)
– Erg strak (lastiger aandoen)

Meer weten?

» Herzog compressiekousen test

» Direct bestellen

CEP compressiekousen

CEP compressiekousJe ziet ze meer en meer in de hardloopwedstrijden/ evenementen. In het zwart en wit maar ook in de felle kleuren door de hardlopers die niet terugdeinzen voor een opvallend statement te maken met een fel gekleurde CEP compressiekous. CEP is na Herzog denk ik wel de grootste aanbieder van deze strakke compressiekousen en dat doen ze goed want zo lang bestaan ze toch nog niet. De speciale neon-kleur uitvoeringen in roze, oranje en groen hebben reflectie lijnen op de schacht.

Voordelen CEP compressiekousen

Mooi design en te kiezen in veel kleuren
Verdikkingen bij teen en hak.
Makkelijk aan te trekken

Nadelen CEP compressiekousen

– Prijzig
– Vaak erg opvallend (maar dat is persoonlijke voorkeur)

Meer weten?

» CEP compressiekousen test

» Direct bestellen

J&N compressiekousen

J&N compressiekousJ&N compressiekousen zijn mooie betaalbare compressiekousen. Ze zijn beschikbaar in zwart en wit. Ze hebben iets minder compressie dan de duurdere merken maar helpen bij een betere bloedomloop en minder kans op blessures tijdens het hardlopen.

Voordelen J&N compressiekousen

Neutraal van kleur
Redelijk makkelijk aan te trekken
Verdikkingen bij teen en hak en voetbed.
Betaalbaarder

Nadelen J&N compressiekousen

– Niet verkrijgbaar in hippe kleuren
– De duurdere modellen zijn duurzamer

Meer weten?

» J&N compressiekousen test

» Direct bestellen

Sport2x compressiekousen

Sport2X compressiekousDe Sport2x compressiekousen zijn nog redelijk onbekend en ontwikkeld uit de visie om een betaalbare compressiekous te maken met de hoogwaardige kwaliteit en afwerking van de duurdere merken. Met de speciale compressiezones bied deze veel ondersteuning voor meer energie en het helpen voorkomen van blessures. Deze bied evenveel compressie als de Herzog en CEP maar is alleen verkrijgbaar in zwart en wit en kan ook gebruikt worden als herstel kous/ recovery kous na het sporten.

Voordelen van Sport2x

Premium kwaliteit voor schappelijke prijs
Microweving met ondersteunende compressie zones
Ook als herstel kous na het sporten te gebruiken

Nadelen Sport2x compressiekousen

– Niet verkrijgbaar in opvallende kleuren

Meer weten?

» Sport2x compressiekousen test

» Direct bestellen

Vragen

Geregeld krijg ik vragen over het nut van de lange sokken en hopelijk heb je er een beter beeld van gekregen. Daarnaast komen er nog andere vragen voorbij en die zie je hieronder. Ik kreeg een paar keer de vraag of die zwarte hoge compressiekousen niet te warm zijn bij het hardlopen. Goede vraag en daarom heb ik een aparte test gedaan die even op zich liet wachten. Ik had namelijk echt warm weer nodig ;-) Nou dat is gelukt! Het was 30 graden plus bij mijn testrun (ja, echt in Nederland) met de zwarte Herzog compressiekousen. In deze video zie je dat:

Compressiekousen heet?

Dit was natuurlijk voor het hardlopen met de compressiekousen. Tijdens het lopen heb ik vooral gelet op hoe warm ik het kreeg. En ik moet zeggen: ik had het echt warm! Het was namelijk 32 graden en ik kan daar niet bijzonder goed tegen. De kousen voelden echter niet bijzonder warm aan en mijn onderbenen ook niet meer dan normaal. Ze zijn wel zwart en dat kan wellicht beter een lichte kleur zijn

Kiezen

Soms krijg ik de vraag wanneer je nu Tubes of compressiekousen draagt en dat kan veel redenen hebben. Het verschil in werking is niet zo bar veel en hier zie je meer over het verschil. Ik wilde het verschil namelijk testen voor Annemiek en heb ze tegelijkertijd aangedaan bij het hardlopen. Dat is niet mooi maar wel een goede test ervaring ;-)

Bekijk hier meer over de compressie tubes zonder voetstuk.

Welke kleur compressiekousen

Zelf draag ik vaak witte compressiekousen maar zwart is ook een neutrale rustige kleur. Sommigen gaan juist voor de erg opvallende kleuren van CEP en die zijn ook gaaf, vooral met bijpassende outfit ;-) In deze video zie je deze 2 meest gekozen kleuren:

Compressiekousen met warm weer?

Dit is natuurlijk moeilijk te meten maar het ziet er warmer uit dat het is vind ik. Ik vind het speculeren maar je ziet ook in warme landen veel inwoners vaak juist met een lang hemd en lange broek zodat de zon niet direct op de huid komt.

Test

En zo las ik ook een test van fietshelmen waaruit (voor mijn gevoel tegenstrijdig) bleek dat met helm door het blokkeren van de zon koeler is dan zonder helm. Kortom: ik zou ze best dragen en als ik opnieuw compressiekousen zou kopen dan misschien eerder witte dan zwarte omdat die sowieso minder warmte absorberen.
compressiekousen

Compressiekousen keuze

Ik vind compressie sokken fijn hardlopen, ze knijpen je kuit een beetje bij elkaar waardoor je ze goed voelt. Ik kan niet zeggen dat er meer zuurstof bij mijn spieren komen maar het 'activeert' als het ware je kuit, wat prettig voelt.Bekijk hier de compressiekousen aanbieding >>

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze informatie in andere bestandsformaten:
“Compressiekousen”
“Compressiekousen”
“Compressiekousen”
“Compressiekousen”

Bedankt voor je reactie!

reacties

Peter Viveen Over Peter Viveen

Hardloopcommunity met webshop

Je vind hier de beste hardlooptips en meest actieve community. Stel hieronder gerust je vraag over hardlopen of laat je ervaring horen! En bekijk hier onze beste hardloop producten en aanbiedingen >>

Reacties

 1. Bas Opmars zegt:

  De compressiekousen heb ik bij de halve marathon voor het eerst gedragen en het hardlopen was zeker anders en het voelde goed! Zoals ik al eerder zei moet je nog steeds zelf lopen alleen…

 2. Baukje zegt:

  Hoi, ik loop nu sinds dit jaar met compressiekousen en die helpen me inderdaad want ik heb geen last meer van mijn onderbenen, vooral niet als ik langer dan een half uit ga hardlopen. Dit had ik eerder willen weten want die compressiekousen zorgen ervoor dat ik me langer fit voel tijdens het hardlopen. groetjes

  • Hoi Baukje, Leuk om te horen dat jij ook met compressiekousen loopt. Ik ben gaan hardlopen met deze kousen zonder een echte blessure maar ik weet dat een aantal andere hardlopers die ik ken geen last meer hebben van hun onderbenen. Voor mij zijn compressiekousen een mooi toevoeging van mijn run geworden.

 3. Hans Beckerof zegt:

  Ik loop al 5 jaar met compressiekousen en dan bijna altijd dus ook de trainingen. Ik ben eigenlijk niet anders meer gewend en zou niet weten waarom je ze niet zou gebruiken. Compressiekousen helpen me bij het hardlopen en soms gebruik ik ze ook bij gewone wandelingen

  • Hoi Hans, 5 jaar lopen met compressiekousen..dan was je er volgens mij nog eerder bij dan ik. Ik ben gaan hardlopen met compressiekousen een jaar of 4 terug. Eerst wat het even wennen en toen waren ze echt heel strak. Nu zijn de compressiekousen fijner en zie je er veel mensen mee lopen.

 4. Arjen Driesen zegt:

  Ben juist van de compressiekousen af, anders gezegd na een jaar of 3 met gelopen te hebben kan ik nu weer zonder deze sokken lopen.

  Door andere techniek aan te leren (wat ook tijd nodig had) en hogere pasfrequentie loop ik dit jaar nagenoeg zonder deze kousen, zelfs het liefst op blote voeten in de schoenen.
  Door op het been achter minder druk te houden (afzet) en de hogere pasfrequentie is de belasting op de kuit minder geworden. Alleen bij veel wedstrijden in een korte periode en cross wedstrijden met veel en zwaar klimwerk maak ik nog wel eens gebruik van tubes (compressiekousen zonder voet gedeelte).

 5. Harald de Graaf zegt:

  De compressiekousen hardlopen bevallen me prima, echt lekker strak maar toch niet afklemmend. Ik ga er nu steeds mee hardlopen. Ook gewoon bij een training.

  groet!

 6. Bart Ansems zegt:

  De compressiekousen bevallen me goed bij het hardlopen en ik heb ze nu bijna 4 maanden en draag ze iedere run. Morgen heb ik een halve marathon en ik ben zenuwachtig nu…

  groeten Bart Ansems

 7. Harm de Geer zegt:

  Bedankt en de compressiekousen van jullie bevallen me goed, ik heb een zwart paar en wit paar gekozen zodat ze bij iedere outfit passen en niet al te veel opvallen bij het hardlopen. Want dat hoeft van mij niet zo al die felle kleurtjes. En je krijgt nogal eens een shirt en daar moet het dan ook weer bijpassen en als je felle compressie kousen hebt is het soms lelijk. Ik draag ze automatisch eigenlijk iedere training nu.

  • Ja, vanmorgen kreeg ik toevallig ook nog een vraag over compressiekousen voor tijdens het lopen en na het hardlopen. Meestal doe ik ze alleen tijdens het lopen aan maar de laatste tijd ben ik ook aan het testen wat het effect is van de recovery compressiekousen, dus erna. Maar dan wel een paar schone ;-)

   Loop ze!

 8. Janita de Grouw zegt:

  Ik heb de compressiekousen nu bijna 1 jaar en loop er mee tijdens de meeste trainingen omdat ze gewoon bevallen. Hoe of wat ze precies doen wist ik eigenlijk niet maar ik was ze 1 maal per week dus heb een extra paar compressiekousen gekocht in het zwart, kan ik direct de juiste kleur bij mijn shirt kiezen..

 9. Bert de Valk zegt:

  Ik wil meedoen met de prijs voor de compressiekousen want ik wil ze wel eens proberen. Ik hoor mijn loopmaatje wel eens over zijn compressiekousen zeggen dat hij ze wel fijn vindt en dit is een mooie manier om ze te gaan testen. Dus ik doe mee.

  Goede site over hardlopen overigens en vooral de ervaringen van andere hardlopers vind ik leuk om te lezen!

  Met vriendelijke groeten,

  Bert de Valk uit Arnhem

 10. Nienke zegt:

  Hoi,

  Heel interessant artikel over de compressiekousen! Mijn hardloopmaatje gebruikt ze wel een onder een korte broek om z’n kuiten te beschermen. Ik wil graag meedingen naar de prijs om ze te proberen! Ben heel erg benieuwd! Ik ben student dus vind ze persoonlijk wat duur om zelf aan te schaffen. Er zitten trouwens gave kleuren tussen!!

  Groetjes, Nienke

  • Hoi Nienke, dan is dit wellicht het moment om de compressiekousen te gaan testen. In ieder geval succes met hardlopen en wie weet!

 11. Steph Bout zegt:

  Goede morgen,

  Bedankt voor de info over compressiekousen.

  Ik ben er weer klaar voor om deze morgen m’n wekelijkse hardloop (10 km) en mountainbike route (ca. 40 km) te doen.
  Vraagje:
  Zijn compressiekousen ook goed te combineren met hardlopen en mountainbiken? Hopelijk win ik een paar compressiekousen, dan kan ik ze zelf eens uittesten of deze combinatie wel geschikt is.

  Sportieve groet,
  Steph.

  • Hoi Steph, Zelf gebruik ik ook compressiekousen met het hardlopen en mountainbiken en dat bevalt mij prima. Ik heb dan wel zwarte want met de modder worden witte niet echt schoon meer ;-)

   • Steph Bout zegt:

    Hallo Peter,

    Bedankt voor je reactie en ja ….. ik denk ook wel dat compressiekousen goed te combineren zijn met hardlopen en mountainbiken.
    Inderdaad, ik heb bij het mountainbiken ook alleen maar donkere kousen ….. de modder hè ;-)

    Groetjes,
    Steph

 12. Mattanja de Maa zegt:

  Hoi hoi,

  Ik zou heel graag een keer het lopen met compressiekousen uit willen proberen.
  Ik heb vaak last van lichte pijn in mijn scheenbeenspieren, wanneer ik een goede warming-up doe is het beslist minder, maar ik voel het altijd wel een beetje.
  Ben benieuwd of dit met kousen anders is, daarom wil ik ze wel winnen. Heb net sinds vrijdag nieuwe loopschoenen gekocht, dus mooi moment :-)

  • De compressiekousen dan eens uitproberen zou wellicht helpen dan en het staat natuurlijk goed boven je nieuwe hardloopschoenen ;-)

 13. Miranda zegt:

  Met 3x per week hardlopen zouden de compressiesokken geen overbodige luxe zijn :-)

  Groetjes en bedankt voor alle info,
  Miranda

 14. Jan van den Oord zegt:

  Een mooi paar compressiekousen zou ik ook wel willen. De standaard hardloopsokken die ik nu gebruik zijn wel prima maar ook niet meer dan dat. De compressiekousen zouden mijn outfit wel afmaken en ik wilde al lang wel eens testen wat ze doen voor mij.

  Groeten, Jan van den Oord uit Groningen.
  Ik loop hard sinds 2009.

 15. Hilmar zegt:

  Hallo,
  Zou de kousen graag uit willen proberen.
  Heb primair oedeem in beide benen steun zou dus goed zijn maar heb ik dan geen kans op dikke
  Knieën ?
  Ben benieuwd!
  Groet Hilmar

  • Bianca de Hoop zegt:

   Compressiekousen hebben mij beschermd tegen een blessure dus wie weet.

   groetjes

 16. Hans Hornsveld zegt:

  Beste Peter, Mijn dochter is pas met atletiek begonnen en had last van haar kuiten en enkels,toen heb ik een paar compressiekousen bij u bestelt en zinsdien heeft zij veel minder last!!!!!! Zij draagt ze ook overdag naar school,en het herstel gaat steeds beter. Een tweede paar zou erg fijn zijn,zodat ze steeds kan wisselen als ze in de was zijn!!! Mvgr Hans Hornsveld.

 17. Cor de Weerdt zegt:

  Sinds vorige week sukkel ik met een kuitblessure die hardnekkig blijft toen ik deze week heel langzaam probeerde weer wat te gaan hardlopen. Veel te vroeg zo blijkt nu want de hevige pijn houdt aan na een korte loop van zo’n anderhalve kilometer. Dus ik vraag mij af of ik eerder deze compressiekousen als preventie had kunnen gebruiken of zouden deze speciale kousen mij nu kunnen helpen om toch weer te gaan lopen? Komende 2 februari 2014 had ik mij ingeschreven voor een halve marathon en een schema daarop afgesteld. Ik ben bang dat het niet door kan gaan voor mij, tenzij er iets aan te doen is behalve rust. Met genoegen kijk ik uit naar een goed advies. Ik blijf nu nog wel fietsen op de hometrainer om fit te blijven.

 18. Heidi Steven zegt:

  Ik heb geen ervaring met compressiekousen, wel met steunkousen. Verschil is dat die laatste veel hoger zitten en van dunner materiaal zijn gemaakt. Die steunkousen waren erg wennen maar na een tijdje vond ik de ondersteuning juist fijn. Ik denk dat het met die compressiekousen ook zo werkt en ik zou het graag eens willen uitproberen :) Helaas loop ik nu niet omdat ik al sinds afgelopen januari met een liesblessure sukkel. Maar hopelijk kan ik weer snel starten en dan ga ik zeker eens een paar aanschaffen.

 19. Liselore Rem Liselore zegt:

  Sinds kort zijn wij ( mijn lievvie en ik) naar de 10 km gegaan met rennen. Dat gaat best goed 10.6k in ongeveer 1 uur en 9 minuten minuten.
  9k per uur, opbouwend naar 10k per uur, met heuvels! En al een kwart marathon, dat had ik nooit gedacht, volgend jaar langszaam naar de 15k toewerken en het eten in de gaten houden, wat nemen we mee, wat is handig en wat geeft snelle energie. Maar voor nu rustig opbouwen! Ik had in april 2012 nooit gedacht dat ik nu 10k zou hardlopen.

  • Maar je hebt het wel mooi gedaan Liselore, op naar een nog sportiever 2014! goede dagen.

   • Liselore Rem Liselore zegt:

    Haha mijn hele stukje van de kousen is weg, nou ook ik ben benieuwd naar de werking, of het scheelt naderhand en met warmte en kou, niet origineel, maar wel nieuwsgierig! ^_^

 20. Marieke zegt:

  Ik ben half september begonnen met hardlopen. Half oktober kreeg ik plots een zweepslag in m’n kuit, gelukkig was het niet zo heel erg en kon ik na 2,5 week rust weer verder. Ik merk wel dat ik nu voorzichtiger ben, en vraag me af of compressiekousen hier ook mee kunnen helpen…… Het is denk ik zeker het proberen waard. Als ik m’n doel wil halen om begin februari 5 kilometer te kunnen hardlopen kan ik me niet meer blessures veroorloven….

  • Hoi Marieke, Compressiekousen zijn geen wondermiddel maar voor sommige hardlopers helpen ze wel! Succes met het doel halen!

 21. Erik Smits Erik Smits zegt:

  Eerlijk gezegd heb ik geen last van mijn onderbenen als ik Hardloop. Maar toen ik tijdens mijn trainingsperiode voor de Marathon bij de fysio op tafel lag voor mijn achillespees pakte de therapeut mijn kuit even mee en er zaten wel knopen in. Dit zou door compressiekousen op te lossen zijn. Ik hoor van veel lopers dat ze er mee lopen of ze na het lopen dragen.
  Dus ja ik wil graag mee loten voor de sokken :-)

 22. Marianne Suer zegt:

  Ik kan niet geloven dat je verschil merkt welke kousen je aanhebt met lopen. Ik loop zelf met gewone goedkope sokken. Wel heb ik goede loopschoenen.

 23. Renate zegt:

  Lag mooi op schema..les 24 Start To Run…maar vorige week mijn geen gebroken. Baal enorm en wil weer zo snel mogelijk mijn schema oppakken. Een beetje steun kan ik dus wel gebruiken. Zowel mentaal als fysiek

 24. Theo van der Vliet zegt:

  Hardlopen in de sneeuw vind ik perfect het gekraak van sneeuw en of ijs vanonder schoenen en de extra frisse schone lucht na net gevallen sneeuw beter kan het haast niet.
  Compressie kousen niets voor mij alles wat druk uitoefent of strak zit heb ik tijdens lopen een hekel aan verminderd mijn gevoel van vrijheid.

  Veel loop plezier iedereen en dat zijn er veel toen ik op mijn 16 begon nu zo’n 37 jaar geleden was ik tijdens het lopen vaak een eenzame gek nu struikel je bijna over alle andere lopers :) alleen jammer dat automobilisten tegenwoordig minder rekening met lopers houden vroeger kreeg je overal standaard voorrang

 25. Jacqueline Franse jacqueline zegt:

  Na het lezen van het artikel en de reacties ben ik wel heel benieuwd. Ik loop nu ongeveer een jaar en heb nog wel regelmatig last van spierpijn in de onderbenen. Wellicht dat compressie kousen daarbij kunnen helpen.

 26. Wim te Koppele zegt:

  Raak inmiddels na het lezen overtuigd van nut van de kousen. 3 maanden geleden gestart met hardlopen en vandaag net de de totale afstand van 200 km gehaald. Vaak wel stijve kuiten na het hardlopen ondanks goed uitlopen. Misschien zouden deze kousen hiervoor ook helpen. Maar voor mij eigenlijk te duur om zo maar even uit te proberen!

 27. Adrie Dekkers Adrie zegt:

  Heb enige tijd met compressie kousen gelopen, maar merkte geen verschil, misschien de afstand van de trainingen te klein (10km)
  Verder vindt ik dat het lopen met compressie kousen met warmer weer niet fijn . vm temp, het is net of het gaat broeien.
  Ik hou het dus bij de gewone hard loop sokken.

 28. Rens Speksnijder zegt:

  Vandaag voor het eerst gelopen met compressie kousen na het verhaal vanmorgen te hebben gelezen. Had de kousen al een tijdje in de kast maar eigenlijk nog nooit mee gelopen. Ik weet niet of het aan de kousen lag maar heb wel een PR gelopen op de halve marathon in Spijkenisse. Afgelopen week had ik nog het gevoel dat het vandaag niks zou worden maar het ging goed en heb toch wel lekker gelopen nogmaals weet niet of dit aan de compressie kousen lag. Zal de volgende keer misschien een keer zonder moeten lopen en dan kijken wat me tijd is.

 29. Jolijn zegt:

  Sinds een paar maanden heb ik de J&N Compressiekousen in gebruik voor hardlopen, maar ook voor volleybal. Bij volleybal kan ik langer, beter en hoger springen dan zonder kousen! Heel erg bedankt hiervoor!

  Groetjes Jolijn

 30. Wim zegt:

  Als het in je hoofd goed zit zal je al een stuk makkelijker lopen. Zo ook, als je al gelooft dat compressiekousen helpen, kan dat je prestaties alleen maar verbeteren! En minder blessures is toch altijd meegenomen! Laat maar komen…

  Groetjes,

  Wim

 31. Frieda Visser zegt:

  Vandaag 10 km gelopen. Bij 2 km had ik pijn in mijn rechter kuit een branderig gevoel .Er kwam een trainer langs van mij loop groep en vroeg wat er was.na mijn uitleg en even rekken adviseerde hij compressie sokken.wel van gehoord maar nooit aan gedacht.Het zou mooi zijn om ze te winnen en uit te proberen.

  • Cor de Weerdt zegt:

   Heeft je trainer misschien ook geadviseerd om beter te stoppen op dat moment om erger te voorkomen? Wanneer je erge pijn hebt en ik kan erover meepraten over een kuitblessure dan kon ik niet anders dan stoppen. Het leek mij beter niet verder hard te lopen omdat je niet weet hoe het je kuitspieren en aanhechtingen binnenin eruitzien qua beschadigingen en mogelijk op knappen staan. Beter voorkomen dan genezen nietwaar:)

 32. Erik Rydfors Erik zegt:

  Goed artikel, lijkt me handig!!

 33. John zegt:

  Loop nu al een tijdje met de Herzog compressie tubes. Dit bevalt mij heel goed. De kuiten voelen na een duurloop of interval training nog lekker soepel.

 34. Monique zegt:

  Ik ben wel benieuwd…..heb er al veel over gelezen, maar zou ze graag willen uitproberen. Met enige regelmaat heb ik last van “zware benen” tijdens het lopen, vooral als er een drukke week met veel staan en lopen tijdens het werk geweest is. Misschien is het een oplossing….ik hoop het…..

 35. Jette zegt:

  Het is prachtig om op een onbelopen, maar besneeuwd parcours hard te lopen.
  Ik ga dan vroeg het bos in dan is alles zo mooi wit, stil, sereen en romantisch en het enige wat je dan hoort is het knisperen van het verse sneeuw onder jouw hardloopschoenen en soms valt er wat sneeuw uit de bomen.
  Dan geniet ik weer zo van het hardlopen en de rust die de omgeving uitstraalt, gewoonweg prachtig.
  Met compressiekousen onder mijn lange trainingsbroek loop ik als een hinde door het verse sneeuw.

  Fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

  Met hartelijke groet,

  Loopster Jette

 36. Janneke Zeebregts Janneke zegt:

  Laat maar komen die soks ;-)
  Lijkt me super!

 37. Anke zegt:

  Ik ben nu sinds de zomer weer aan het hardlopen en met een goed schema merk ik nu dat ik alleen maar verder kom.
  Dit keer ook langzaam maar zeker mijn assortiment spullen aan het uitbreiden, het enige wat ontbreekt en waar ik toch wel benieuwd naar ben zijn de compressiekousen!
  Wie niet waagt, wie niet wint…. dus ik doe bij deze een poging!

 38. Stephanie Cornips zegt:

  Deze week zei ik nog dat ik hoopte dat de sneeuw weg blijft omdat ik vrees dan minder te kunnen gaan lopen vanwege gladheid (bang voor blessures) en in conditie terug te vallen, maar de positieve reacties op sneeuw laten me er iets anders over denken. Mooi is het landschap dan natuurlijk zeker wel, maar als je alleen sávonds tijd hebt wordt het toch vooral blubberlopen ben ik bang. Ik heb een paar compressiekousen ( van de Lidl) in de kast liggen maar ze nog weinig gebruikt omdat ik het strakke gevoel niet zo prettig vind. Misschien toch eens wat meer aandoen met trainen, kijken of het prettig is. Een beter merk zit wellicht ook fijner :-)

 39. Niels Schepers zegt:

  Ongeveer twee maanden geleden begonnen met hardlopen om mijn conditie te verbeteren. De eerste paar keer ging echt moeizaam maar het ging daarna met sprongen vooruit. Afgelopen zaterdag mijn eerste competitie van 15 km. gelopen. Het ging echt super en ben ook zeer tevreden met mijn tijd van 1:16:58. Zeker gezien de korte tijd dat ik hardloop. Ik vind het zo leuk om in competitieverband te lopen dat ik mijzelf heb ingeschreven voor een oudejaarsloop van 10 km. en de halve marathon van Egmond op 12 januari. Op mijn verjaardag mijn eerste halve marathon lopen, ik ben zeer benieuwd hoe het zal verlopen. Vol belangstelling lees ik de meningen over de compressiekousen, wellicht dat dit een goede hulpmiddel voor mij kan zijn. :)

  • Aha, de halve van Egmond in de kou lopen met nieuwe compressiekousen, leuk!

   • Nico zegt:

    Wat ik een beetje jammer vind, is dat Niels hier aangeeft pas 2 maanden te lopen, reeds een 15 in wedstrijdverband gelopen te hebben en een halve in het verschiet heeft, iedere hardloper die al een tijdje loopt zou Niels dit afraden om de welbekende redenen, te snel, te hard en teveel, overbelasting ligt hier op de loer en ik geef Niels geen lang blessurevrij hardloopleven, ik had van jou een iets genuanceerder reactie verwacht!

    • Hoi Nico, Je hebt helemaal gelijk en ik heb Niels zojuist gemaild hierover. De oorzaak van de te snelle reactie is dat ik na het rennen verregent en verkleumd achter de pc was gekropen ipv eerst douchen…niet meer doen dus.

     Niels: Nico heeft het helemaal bij het rechte eind en de grootste valkuil (of een van de) is te snel te veel willen doen met het hardlopen. Adri sprak ik laatst over sportief en gezond leven en hij is een voorbeeld dat ik sindsdien al vaak verteld heb aan mensen. Bekijk hier Adri’s tips over hardlopen.

     Precies wat Nico zegt, noem ik daar ook: “Voor het hardlopen hoor ik helaas nog te vaak dat men begint en weer stopt. Dit heeft allerlei oorzaken maar vaak merk ik dat men te veel te snel wilt.”

     Dus nogmaals goed dat je zo fanatiek bent maar deze vorm is te veel van het goede eigenlijk. Vooral als je daarvoor totaal niet sportte.

     groet Peter

    • Niels Schepers zegt:

     Beste Nico (en Peter),

     Bedankt voor de waarschuwing! Het is de afgelopen tijd inderdaad heel snel gegaan, echter luister ik ook heel goed naar mijn lichaam. In het begin liep ik 1 a 2x per week zo’n 5 kilometer. Dit deed ik voornamelijk met intervaltrainingen (stukje hardlopen / wandelen / hardlopen) totdat ik fit genoeg was om de 5 kilometer in een stuk hard te lopen. Toen ben ik 6,5 kilometer op dezelfde manier gaan doen en daarna 11 kilometer. Ik merkte toen dat ik bij de 11 km. last kreeg van de pees/spier tussen kuit en achillespees. Ik heb toen direct rust genomen en heb mijn training teruggeschroefd. De grens was gevonden.

     Vanaf dat moment ben ik hardlooptrainingen gaan volgen. Hierin krijg ik nuttige tips over looptechniek e.d. en wordt mijn looptechniek iedere keer geanalyseerd. Bij iedere hardloopsessie probeer ik het geleerde in de praktijk te brengen.

     De 15 kilometerloop was op vlak asfalt (snelweg) en heb ik mijn eigen tempo gelopen zonder de boel te forceren. Ik had lekker gelopen en had de dag erna geen spierpijn. Wel het gevoel dat je wat had gedaan maar voor de rest nergens last van.

     Twee weken later (oudjaarsdag) stond de Oudejaarsloop op het programma. Dit was een loop van 10 kilometer door de duinen en over het strand. Als voorbereiding op de loop ben ik gaan trainen in de duinen. Eerst 5 km. en later opgebouwd naar 10 km. en dat ging goed. Ik was één keer overmoedig en liep toen 15 km. door de duinen en kreeg ik last van de buitenkant van mijn knie (lopersknie). Dat was echt dom en heb toen rust moeten nemen. De Oudejaarsloop ging super en heb toen nagenoeg pijnvrij gelopen. Afgelopen week heb ik weer veel rust genomen en ben ik oefeningen gaan doen om mijn quadriceps sterker en langer te maken. Hierdoor krijgt de pees in de knie minder op zijn donder.

     Ik let ook heel erg op mijn voeding. Ik eet koolhydraten vooraf en eiwitten na een hardloopsessie. Tevens neem ik een soort creatineshake wat het spierherstel bevorderd. En niet onbelangrijk, ik neem voldoende rust en luister goed naar wat mijn lichaam mij vertelt.

     De halve van Egmond staat nog steeds op het programma. Echter is finishen het einddoel en ga ik er een leuke loop van maken. Ik ga niets forceren en zal goed naar mijn lichaam luisteren.

     Natuurlijk ga ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen!

     Nogmaals bedankt voor jullie waarschuwingen en bezorgdheid, ik neem dit echt tot mij!

     Groetjes, Niels

     • Hoi Niels,

      Wat goed dat je luistert naar je lichaam want wij kunnen nog ze veel zeggen, het beste weet je het zelf en de mensen die je lichaam onderzoeken (fysio etc) en dat is het belangrijkste. De compressiekousen en/ of voeding is een hulpmiddel om iets sneller te herstellen maar opbouwende, niet te snelle training is toch vaak sleutelwoord. Niets forceren zoals je al zegt zodat je heel je leven kunt genieten van het hardlopen.

      Succes met het trainen en zet hem op!

  • die 1.16 is zeker een mooie tijd op de 15 km en nu op naar de halve marathon van Egmond dan, wellicht met compressiekousen!

 40. Anita zegt:

  Ik heb een maand niet gelopen door allerlei omstandigheden en heb veel zin om de draad weer op te pakken…echter schoot t me net in de rug :-(
  Nu heb ik wel wat compressiekousen – erg goedkope – en ik merk dan ook weinig verschil.
  Nieuwsgierig naar t effect van ene paar goede, doe ik nu mee met de loting, in de hoop dat er een paar mijn kant op mogen komen.
  Ik vind de prijs van echt goede kousen nogal heftig..te veel om uit te testen.
  Dus je snapt t wel..

 41. Joke Roggeveen zegt:

  Volgens mij zijn die kousen heel goed voor mij…..
  Ik ben 60 jaar en pas sinds 2 jaar aan het lopen! Goed he!! En vindt het heerlijk. Hoewel het natuurlijk niet altijd makkelijk gata natuurlijk…….

  • Super Joke, Bij niemand gaat het hardlopen altijd makkelijk, met of zonder compressiekousen ;-) maar jij wel door en dat op je 60 ste, dan kun je nog heel lang hardlopen!

 42. albert helmus zegt:

  Ben na een hardnekkige blessure sinds oktober weer gestart met hardlopen,
  ik heb veel goeds gehoord over compressiekousen en wellicht kunnen die mij in de toekomst behoeden voor blessure leed!

  • Tsja, compressiekousen zijn weliswaar geen wondermiddel maar soms helpt het wel. Gelukkig kun je nu weer hardlopen!

 43. desertman zegt:

  ben sedert 30 jaar aan het joggen /hardlopen. Sinds korte tijd lid van deze hardloopsite. Vond er al veel nuttige info. Sta een beetje sceptisch tegenover die compressiekousen, wil ze wel uitproberen en reactie even. desertman.

 44. Jeroen Verver Jeroen zegt:

  Een Simpele reactie die toch ingewikkeld is. Toen vroeger in het oude Egypte mensen stierven was het gebruikelijk om mensen te mummificeren, aangezien het een oud gebruik was werden de dienaren belast met deze taak er erg bedreven in en werd het mummificeren een simpele klus. Aan het einde van het proces werd het lichaam van de overledene ingewikkeld.

  Het behoeft geen uitleg dat de kousen een oorsprong kennen in het inwikkelen van de voeten om het schuren van de schoenen te verminderen, ook werden de bandages gebruikt om de benen te beschermen tijdens lange (veld)tochten en gevechten.

  • Ha Jeroen, ik moet eerlijk zeggen dat je er erg goed over nagedacht hebt en daarmee ben je een van de favoriete deelnemers voor het paar compressiekousen. groet!

   • Jeroen Verver Jeroen zegt:

    Wat gaaf…. Lees net in de email dat Jeroen …. Dat ben ik dus ….. Want zover ik kan zien is er maar 1 Jeroen die gereageerd heeft…..Met bovenstaande reactie gewonnen heeft. Ik ben echt super blij, ik had eerst willen uit wijden over het nut, voor mij, omdat ik nu ik met regelmaat begin te lopen, ik allerlei pijntjes voel in voet, wreef en onderbenen, pijntjes die ik niet ken en waarover ik ongeruste ben, pijntjes welke mij doen twijfelen of het nu al met mijn gewicht. (Zie de blog: ben ik te zwaar om hard te lopen) wel een goed idee is om verder te gaan met hardlopen. Dus proberen met deze kousen was wel een wens maar door ze te winnen is de stap gezet en alle twijfel weggenomen ;-))
    En ik wil graag verder met hard lopen, op naar endorfine, momenteel vier ik de EUFORIE van het iedere x weer zin hebben in bewegen en eindelijk resultaat want ik ben na jaren eindelijk weer onder de 120 …… Maar daarover reageer ik ook maar op mijn Blog…. Handiger om het bijelkaar te houden….. En Peter…. bedankt hoor leuk dat je mij de sokken gunt
    En een ieder natuurlijk fijne feestdagen en een gezond 2014.

 45. Simone zegt:

  Heel benieuwd naar de compressiekousen, zou ze graag eens uitproberen.
  Overigens altijd erg leuk om de ervaringen van andere lopers hier te lezen, leuke hardloopsite!
  Ik waag ook een gokje, want niet geschoten is altijd mis ;-)

 46. Wendy zegt:

  Erg interessant stuk. Volgende keer toch maar proberen. Kuiten staan dagelijk op springen.

 47. Femke zegt:

  Hoi allemaal!
  Sinds een tijdje ben ik weer gaan hardlopen. Ik ben alleen staande moeder met 3 kinderen, en we hebben een hoop narigheid meegemaakt.
  Om me hoofd leeg te maken,en zeker om met mijn emoties beter om te kunnen gaan, heb ik de draad weer opgepakt, en loop tussen de 5 en de 10 km per dag. Ik zou heel erg goed deze kousen kunnen gebruiken om de winter door te komen! Succes iedereen deze maanden , en geniet vooral van het prachtige weer en uitzicht! Groetjes, Femke

  • Hoi Femke, Om je hoofd leeg te maken is hardlopen inderdaad ook geweldig. Wie weet win je de compressiekousen!

   • femke zegt:

    Dat zou heel erg gaaf zijn! Ben ook erg blij met deze website want zo blijf ik gemotiveerd door de verhalen en doorzettingsvermogen van anderen!! Gr. Van femke

    • Peter zegt:

     goed om te horen Femke, morgen ook lekker gaan hardlopen!

     • femke zegt:

      Doen we zeker! Jeroen gefeliciteerd!

 48. Simone zegt:

  Gefeliciteerd Jeroen!

 49. Cor de Weerdt zegt:

  Leuk dat Jeroen gewonnen heeft en wens hem veel loopplezier ermee en ik wens iedereen een fijne Kerst en een sportief 2014.

 50. Harm de Wit zegt:

  Ik ga altijd hardlopen met compressiekousen en voor na het hardlopen heb ik ze ook aan, een ander paar dan die schoon zijn ;-) en door de compressiekousen nu een jaar of 3 te gebruiken merk ik gewoon dat het helpt, daarom ben ik zo blij met deze tips zodat ik andere sporters naar jullie kan doorverwijzen met de voordelen.

  gegroet Harm

  • De compressiekousen helpen niet alleen hardlopers maar ook fietsers, en mensen die lang moeten staan en mensen die ver gaan wandelen.

 51. Marianne Suer zegt:

  Oke, ik ga ze zeker proberen na al deze berichten. Ik ben verpleegkundige dus sta, loop, ren tijdens het werk en dan is het misschien ook fijn om ze te dragen. Maar is het niet slecht voor je spiere? Gaat de spierkracht niet achteruit?

  Groetjes Marianne

  • Hoi Marianne, de spieren worden door compressiekousen niet negatief beïnvloed voor zover ik heb het kunnen nagaan en ik hoor het graag als er andere informatie over de compressiekousen is natuurlijk!

 52. Mio zegt:

  Leuke test van de compressiekousen. Ik heb zelf aardig wat beenklachten (zowel kuiten als schenen) en vraag me af of het me wat zou helpen. Ik loop nu een paar jaar maar niet actief vanwege steeds terugkerende klachten. Ik draag ook kniebanden vanwege knieproblemen, ik vraag me af of dat goed aansluit met zo’n compressiesok, niet dubbel gaat zitten of wat teveel wordt. Tikkie duur om zomaar uit te proberen en wil dan toch wel gelijk een paar goede hebben. Heb je daar ervaring mee icm kniebanden ?

  • Dag Mio, Compressiekousen zijn geen wondermiddel maar ik hoor van best veel sporters (en niet sporters) dat ze kunnen helpen om steun te geven en daardoor verlichtend kunnen werken. Een knieband heb ik er zelf niet mee getest (iemand anders?) maar zit als het goed is boven de compressiekous dus zou moeten kunnen werken.

 53. Anke Biesheuvel zegt:

  Mijn compressiesokken heb ik al lang en ik ga er mee hardlopen en wandelen en soms doe ik ze ook aan in het vliegtuig, ideaal voor mij dan. Ik heb de compressiekousen vrienden ook geadviseerd.

  groetjes Anke

  • Bedankt voor je reactie Anke en succes met de compressiekousen en hopelijk bevallen ze je vrienden ook.

 54. Daphne zegt:

  De Sport2x compressiekousen bevallen me goed. Net zo mooi en eenveel compressie als de Herzog compressiekousen maar een stuk goedkoper. Wel zonder reclameboekje etc geleverd. Ik ga nog een paar witte compressiekousen hardlopen nemen.

 55. Marjolein zegt:

  Heeft iemand ervaring met compressiekousen om onderbeen en of bovenbeen bij het voorkomen en herstellen van een lopersknie?

 56. Janneke koelen zegt:

  Ik loop altijd met Herzog compressiekousen en nu met de Herzog PRO. ik heb nog nooit een ander merk kous getest maar ga dat wellicht toch eens doen, die andere zijn wel goedkoper namelijk en 50 euro vind ik best veel geld. groetjes.

  • De compressie kousen zijn er inmiddels van veel meer merken inderdaad. Deze test van alle compressiekousen is daarvoor ook gemaakt (en omdat ik veel vragen erover kreeg)

 57. Jitske Lieven zegt:

  Beste heer, dank u voor informatie over compressiekousen. Ik had ze nooit maar ze bevallen mij toch wel goed, niet te strak maar ik merk wel dat de compressiekousen mij helpen.

  • Bedankt en succes met de compressiekousen, voor veel mensen is het nieuw maar de meesten reageren ook zo enthousiast! Loop ze!

 58. Nienke zegt:

  Hoi! Ik gebruik compressiekousen nu een paar keer, maar ik heb telkens de eerste 5km gigantische pijn in mijn kuiten, is dat normaal? En gaat dat ook weer over?
  Groetjes,
  Nienke

  • Hoi Nienke, Compressiekousen zouden dat effect niet moeten hebben dus dit hoort niet. Het is afhankelijk van merk, type en maat. Vanaf hier is het gissen naar de oorzaak maar soms wordt een maat te klein gekozen dus een maat groter kiezen als dat het geval is kan helpen.

 59. Robert van koppenhagen zegt:

  Dag peter viveen

  Zou compressiekousen of tubes helpen bij shin splints

  Met vriendelijke groet,
  Robert van koppenhagen

  • Hoi Robert, Compressiekousen zijn geen wondermiddel en tubes evenmin. De oorzaak van de klacht wegnemen is uiteraard de beste keuze en meestal is dat rust houden maar wellicht doe je dat al.

   Uit onderzoek naar het effect van compressiekousen op shin splint komt naar voren dat soms een rustig revaliderend hardloopschema met compressiekousen het herstel wat versnelt.

 60. Wouter zegt:

  De sportarts heeft compressiekousen voorgesteld om de kans op kuitblessures tijdens het hardlopen te verminderen.

  CEP is weliswaar marktleider, maar is tevens de duurste. In hoeverre zijn de Sport2X en de “goedkope”J&N kwalitatief veel minder minder dan CEO cq Herzog?

  De beschikbare video’s geeft wel een trent (CEP/Herzog (goede kwaliteit), maar niet duidelijk wordt of Sport2X en met name J&N veel minder zijn dan CEP…(2X J&N is goedkoper dan 1XCEP ;-)

  • Bedankt voor de mail en in dit geval zou ik niet niet de JN kiezen. Die zijn minder dan CEP en hebben beduidend minder compressie dan CEP/ Sport2x en Herzog dus ik zou 1 van die nemen. Betaalbaar en ook veel ondersteunende compressie geeft Sport2x. De Sport2x compressiekousen zijn nog redelijk onbekend en ontwikkeld uit de visie om een betaalbare compressiekous te maken met de hoogwaardige kwaliteit en ondersteunend vermogen.

 61. Angelique zegt:

  Ik zou graag willen weten of de sok ook geschikt is voor achillespees blessure ?
  Ik heb al tijden last en ben opzoek naar verlichting. Adviseer je de sok of de kous?

  Angelique

  • Hoi Angelique, wat balen dat je last hebt van je achillespees blessure. Een behandeling door een medisch persoon lijkt me dan de eerste stap om te nemen en waarschijnlijk heb je dat al gedaan. Als je daarnaast een compressiekous kiest zou dat preventief kunnen helpen. Zoals gezegd zijn de medische onderzoeken naar het nut van de lange compressiekousen nog gaande dus 100% zeker is het (nog) niet te zeggen. Veel sporters zeggen er baat bij te hebben.

 62. Jojanne zegt:

  Graag zou ik willen weten wanneer ik de kousen moet gebruiken. het betreft pijn in scheen en kuiten tijdens en lang na de training. betreft het het dragen alleen tijdens de training of ook daarna ? mvg Jojanne

 63. Hoi Jojanne, Het is balen dat je last van pijn in scheen en kuiten tijdens en lang na de training. Bij deze mijn reactie maar wellicht ten overvloede: ik ben geen arts of fysio ben en die zou ik je adviseren om ook deze vraag te stellen.

  Je kunt de compressiekousen dragen tijdens en na de training en de compressie tubes (dus zonder voetstuk) alleen tijdens de training.

  Na een training voelen ‘dat je wat gedaan hebt’ kan niet veel kwaad als het direct weg is na het lopen. Echt pijn in je benen wil vaak zeggen dat je iets hebt overbelast en rust werkt dan vaak beter dan doorgaan met of zonder hulpmiddelen zoals compressiekousen.

  De compressiekousen zou je kunnen gebruiken want ze hebben een schokdempend effect op scheen, onderbeen en kuit en dus op de spieren door het drukverloop in de compressiekousen.

 64. Joy zegt:

  Ik wil gaan hardlopen, maar zit nog met een blessure. Die heb ik waarschijnlijk opgelopen tijdens mijn trainingen op de sportschool. Ik volg sinds een half jaar Les Mills Grit, da’s een half uur high intensitiy interval training, waarbij vrij veel gesprongen wordt. Sinds ik met die lessen begon, heb ik vaak na de training last van mijn rechterkuit. Voelt bijna als kramp, maar niet helemaal. Meestal gaat dat na een paar uur weer weg. Een paar weken geleden heb ik een eerste poging gedaan met hardlopen op het schema van Start to Run. Toen kreeg ik heel erg last van die kuit, zelfde pijn maar dan erger. En het ging ook niet meer weg. Nu, een maand later, heb ik er alleen ‘s morgens nog last van. Mijn huisarts zegt, eigen schuld, moet je maar niet gaan hardlopen… Geen fan, dus. Ik wacht het nog een poosje af voordat ik weer een poging waag. Zouden compressiesokken helpen?

  • Joy zegt:

   Wilde ik er nog even bij vermelden: ik sport nu al ruim tien jaar, allerlei groepslessen op de sportschool. Nooit eerder problemen gehad.

   • Henri zegt:

    Hoi Joy, over de compressiekousen en je blessure. Of het helpt is het nooit met 100% zekerheid te zeggen maar het zou wel kunnen helpen aangezien je bij het neerkomen de kuit vasthoudt waardoor je lichaam ondersteund wordt. Dus je spieren/ pezen in je kuit worden minder belast waardoor de kans op zo’n ‘neerkom’ blessure verkleind wordt.

 65. Gerrie Kemps zegt:

  Sinds 2009 ben ik pogingen aan het doen om te hardlopen. Gestopt vanwege blessures en in 2010 vanwege een longembolie. Door mobiliteitsproblemen veel aangekomen. Inmiddels afgevallen en begin augustus weer gestart met Evy’s start to run.
  Na het lezen van het verhaal over de compressiekousen en de link met trombose meteen 2 paar j&n besteld.
  Wat loopt dat heerlijk. Minder last van mijn kuiten en geen spierpijn.

  • Henri zegt:

   Hoi Gerrie, Goed te lezen dat ze helpen, dat doen ze bij mijn ook.

 66. andy zegt:

  hallo,wat een info op de site super.
  nu wil ik ook over gaan op compressie kousen maar vroeg me af of je wel eens met de sokken van Compressport hebt gelopen.
  en zoja wat vondt je ervan.

  • Hoi ANdy, Bedankt. De compressiekousen van Compressport heb ik inderdaad ook vroeger eens gebruikt en die bevielen op zicht wel. Inmiddels loop ik met de andere compressiekousen. Loop ze!

 67. p siep zegt:

  Hoi ik heb nou 3 maanden Herzog sokken maar als ik een tijdje loopt krijg ik last van mijn rechter tenen hoe kan dit?

  • Hoi P Siep, Pijn in je tenen van compressiekousen heb ik nog niet eerder gehoord. Wat voel je precies en wat zegt Herzog of je verkoper daarvan?

   • p siep zegt:

    Het is net of ze tintelen maar dat gebuurd pas na een paar km rennen
    En het is alleen mijn rechtervoet.

    • Peter zegt:

     Dat het aan 1 voet is bij de compressiekousen, is inderdaad vreemd. Wellicht een overweging om naar de fysio te gaan, vooral als het steeds dezelfde voet is.

     Wat zegt Herzog of je verkoper daarvan?

     • p siep zegt:

      Oke dank je wel

Bedankt voor je reactie!

*