Compressiekousen

CompressiekousenHelpen compressiekousen echt om fijner te gaan hardlopen. Volgens veel recreatieve en professionele hardlopers wel. Ze voorkomen blessures en je loopt efficiënter en dus sneller. Bekijk de compressiekousen aanbieding.

Compressiekousen vergelijken

Om de bekendste compressiekousen te vergelijken zie je ze deze tabel met daarin de belangrijkste criteria. Ze starten vanaf 20 en gaan door tot €55.
CompressiekousPrijsComfortAantrekNadenCompresKleurRating
CEP CEP Ultralight55+++++++++29z/w/kl5.0
CEP CEP Pro 2.048+++++++++++25z/w/kl4.5
Herzog Herzog PRO50+++++++++32z/w/kl5.0
Herzog Herzog Active45+++++++++++28z/w/kl4.5
Sport2X Sport2X34+++++++++++25z/w4.51
X-Socks X-Socks35++++++++++20z/w4.5
Skins Skins45++++++30z4.0
J&N J&N20++++++++20z/w3.5

Merken

Ik heb de laatste jaren een aantal paar compressiekousen getest bij het hardlopen en die bevielen goed. Je hebt een aantal merken en Herzog en CEP zijn wel de bekendste. Waarschijnlijk heb je van beiden wel eens gehoord.

Het fijne van CEP Run ten opzichte van Herzog PRO kousen is dat ze iets makkelijker aantrekken en wat goedkoper zijn. Herzog daarentegen gaat als sinds jaar en dag mee en doet veel onderzoek naar het effect van compressiekousen op het sporten. Daarnaast heeft Herzog de Active compressiekous die qua compressie en aantrekken vergelijkbaarder is met CEP Run.

Voordelen compressiekousen

De meest gestelde vraag is toch wel: ‘Wat heb je aan compressiekousen?’ De voordelen op een rij zijn:

 • Betere bloed doorstroming
 • Helpt blessures voorkomen
 • Minder risico op kramp in je kuiten, achillespezen en enkels
 • Mooi design en echte trend bij hardlopers en -loopsters
 • Comfortabel

Wat heb je aan compressiekousen?

Het nut van compressiekousen is het meeste door Herzog onderzocht en deze schokabsorberende compressie kousen, met het juiste, afnemende drukverloop, verminderen volgens de onderzoeken de trillingen die de onderbeen spieren tijdens het hardlopen te verduren krijgt en reduceert de kans op spierpijn.

Melkzuur

Door de goede afvloeiing van opgebouwde melkzuur en een verhoogde bloedtoevoer kunnen spieren sneller herstellen van inspanning. De compressie kousen helpen daarom ook bij het herstel van een zware training. Vandaar dat ze adviseren om ook na de training deze lange kousen te dragen.

Hoe werken compressiekousen in de praktijk

Of dit allemaal zo is…dat weten we vast over 10 jaar. 😉 Wat ik wel merkte was dat het bloed beter/ gemakkelijker door de kuiten stroomt. Voel je dit?…Nou ja, ik merk wel dat die kousen effect hebben en tijdens het lopen moest ik denken dat het misschien komt door de hulp van de kousen. Je bloed met die warmte en bewegende benen naar boven pompen kost natuurlijk ook energie. Misschien wordt dat iets makkelijker en in de hitte is dat wel extra prettig zodat je minder snel dikke onderbenen krijgt.

Merken

Herzog compressiekousenJe hebt een aantal merken compressiekousen:

Hiernaast zijn er nog een aantal (op het vlak van compressiekousen) onbekende merken zoals Bauerfeind, Craft en Ecosox.

Compressie kousen voor het hardlopen

Het uiterlijk van compressiekousen is een veelbesproken item onder hardlopers. De meesten zijn wel overtuigd van het nut maar wilden eerst die ‘lange sokken’ liever niet aandoen. Want het ziet er inderdaad op het eerste gezicht wel als voetbal sokken uit 😉 Toch zie je steeds meer fraaie en opvallende hardloopkleding en daar passen de compressiekousen juist goed onder. En wellicht heb je zelf ook wel eens de opvallende modellen gezien, die zijn vaak van CEP:


Herzog of CEP

Ik kreeg van Melissa de vraag wanneer je nu kiest voor Herzog en wanneer voor CEP, letterlijk stelt ze deze vraag: “Wat is het grote verschil tussen Herzog en CEP? Qua compressiedruk? Ik ben Herzog gewend maar ik zoek een sok met fijner voetbed. Met vriendelijke groet,Melissa”

Mijn reactie was: “Het verschil tussen Herzog PRO en Cep Run zit in veel dingen maar vooral in de toenemende compressie tot 32 mm Hg in Herzog in vergelijking met de meer constante compressie bij CEP Run van de lagere 28 mm Hg compressie. De Herzog Active heeft een lagere compressie (28 mm Hg) dan de Herzog PRO en is meer vergelijkbaar met de CEP Run.”

Compressiekousen hardlopen test

Maar het gaat niet om uiterlijk toch? Het gaat er om wat je er aan hebt bij het hardlopen en hoeveel sneller je ervan wordt. Compressiekousen zoals CEP compressiekousen op de foto helpen je om je spieren iets te ontlasten tijdens het hardlopen.

Triatlon sporters lopen met veel spullen voorop omdat ze heel lang moeten duursporten. En die gebruiken vaak compressiekousen.

Compressiesokken

In het begin was hardlopen voor mij een leuke aanvulling op andere sporten, en toen had ik niet eens goede hardloopschoenen. Later baalde ik daarvan toen ik eenmaal een nieuw paar hardloopschoenen kocht. Aan hardloopsokken dacht ik toen nog helemaal niet. Heel veel paren schoenen later gebruik ik niet alleen speciale schoenen om hard te lopen maar komt daar nog meer running kleding bij, zoals de sokken. Speciale sportsokken hebben voor mij toegevoegde waarde omdat ik er lekker mee loop en omdat ze comfortabel aanvoelen. Dat gaat toch meetellen als je langer als een uur gaat lopen! Bekijk hier de kleine test die ik deed tussen Herzog en J&N compressiekousen.Bekijk hier de prijs van compressiekousen.

Minder blessures met compressiekousen?

Wellicht ben je geïnteresseerd in de techniek en de beweringen van producten van compressiekousen. Ik wil benadrukken dat niet alles wetenschappelijk is onderbouwd maar de meesten zijn het hier wel over eens. De compressiekous verbetert volgens de fabrikanten de toevoer van voedingsstoffen en vermindert spiertrillingen tijdens het hardlopen. Ik hoor van allerlei beweringen over de vermindering van kans op kuitblessures, vaatproblemen en achillespees klachten. De meeste deskundigen zijn het hier in meer tot mindere mate wel over eens.

Compressiekousen tegen shin splints

Daarbij regelt het de bloedcirculatie van je onderbenen en ontlast het de hart- en bloedvaten waardoor je hartslag iets verlaagt. Er wordt zelfs soms gezegd dat de kans op trombose kleiner is en of dat waar is zou ik niet weten. Het is volgens Herzog bewezen dat hun PRO sok ondersteuning biedt bij trombose. Wat ik wel merk is dat het de herstel periode na het hardlopen wel iets verbeterd. Daarom doe ik soms ook na het hardlopen (een schoon paar) compressiekousen aan, dan voel je ook daarna nog ‘dat je iets gedaan hebt’ 😉 Compressiekousen helpen ook tegen shin splints.

Compressiekousen Kuit

Cora stelde een vraag over de keuze voor compressiekousen. Dit was haar vraag:
“Ik heb ook een vraag over compressiekousen. Ik heb sinds anderhalve week veel pijn in mijn kuit (aan de zijkant). Bij het starten met hardlopen strompel en en pas na enige tijd (goed warmgelopen) zwakt de pijn af. Ook nu (niet in training, maar af en toe lopend) voel ik pijn). Een collega raadde mij compressiekousen aan. Is dit inderdaad goed hierbij? en zo ja, hoe weet ik dan welke goed zijn? Er zijn immers zoveel soorten.
Groet, Cora”

Reactie:
“Hoi Cora, Bedankt voor je vraag en balen dat je last van je kuiten hebt. Bij deze mijn reactie maar allereerst moet ik zeggen dat ik geen arts of fysio ben en die zou ik je adviseren om ook deze vraag te stellen. Ik vind het nodig om dat even erbij te melden. Pijn in je lichaam wil vaak zeggen dat je iets overbelast en rust werkt dan vaak beter dan doorgaan met of zonder hulpmiddelen zoals compressiekousen. Als je gaat kijken naar de hulpmiddelen en voorbereiding voor het lopen zou ik zeker ook kijken naar een goede warming-up en goede hardloopschoenen want dat levert zeker ook een bijdrage aan het voorkomen van blessures.

De compressiekousen zou je kunnen bekijken want ze hebben een schokdempend effect op onderbeen en kuit en dus op de spieren door het drukverloop in de compressiekousen. Dan kun je deze kiezen die betaalbaar zijn. Maar als je de PRO van Herzog Medical wilt kies je deze maar wees je ervan bewust dat die anderhalf keer zo duur zijn. Herzog heeft veel studie gedaan naar de bijdrage van compressiekousen aan blessureleed en zijn een aanschaf in mijn ogen meer dan waard.”

Compressiesokken materialen

CompressiekousIk heb eens de materialen van alle verschillende kousen naast elkaar gezet en wat er vaak in zit is nylon, polyamide, polyester, coolmax, polypropyleen en elasthaan. Vooral dit laatste zorgt voor de elastische compressie. De meesten zijn ook cooldry maar dat is niet echt een materiaal maar meer een eigenschap van het polyesther. Al deze materialen moeten ook netjes verwerkt worden zodat je er een halve of hele marathon op kunt hardlopen en net als bij een sportarmband is het draagcomfort belangrijk.

Hardloopsokken

Hardloopsokken hebben minder of in ieder geval fijnere naden waardoor ze niet gaan irriteren. Daarnaast zijn die sokken van ander materiaal waardoor ze comfortabeler en droger aanvoelen. Ik loop nu met Falke sokken, X-socks en Herzog sokken. Daarnaast heb ik nog allerlei sportsokken van minder bekende merken. Het is altijd fijn om weer wat nieuws te hebben, het motiveert toch weer om te gaan rennen ;-).

Compressie sokken

compressiekousenMet de zwarte strakke sokken heb ik de marathon van Amsterdam gelopen. Dat was een koele dag dus hogere sokken waren lekker warm! Vooral omdat ik het fijn vind om met korte broek en singlet te lopen zijn wat warmere sokken dan prettig 😉 Die sokken gaven me een stevig gevoel en of ik daardoor echt harder heb gelopen is niet te meten. Het voelde wel lekker tijdens het lopen. Je kuiten worden als het ware samengedrukt waardoor de bloeddoorstroming beter wordt.

Soorten Sport compressiekousen

Inmiddels zijn er verschillende soorten compressiekousen voor verschillende sporten, jaargetijden en ook de mate van compressie is wisselend. Je hebt:
• Herstel compressie
• Actieve compressie
• Progressieve compressie
• Winter en zomer compressiekousen

Om eerlijk te zijn vind ik dit verschil tussen deze sokken erg klein. Ik heb bijvoorbeeld al vaak gemountainbiked met ‘ski’-compressiekousen en hardlopen midden in de zomer met ‘winter’ compressiekousen. Dit werkt bij mij prima al zal het er dus niet 100% voor bedoelt zijn.

Test Sport compressiekousen

In 2010 liep ik in Amsterdam met sokken van Herzog. Die zaten strakker dan deze van de CEP Running Sportcompressiekous. Ze hebben een linker en rechter sok dus daar moet je wel even op letten bij het aantrekken. Ik heb Amsterdam heel goed gelopen en die sokken voelden goed aan tijdens die overwinning op mezelf! Of ze beter zijn dan CEP compressiekousen vind ik lastig te beoordelen, maar de grootste stap in mijn ogen is van geen compressiekousen naar wel compressiekousen. Welke je dan neemt is een tweede.

Compressie kousen

We lopen de compressiekousen die ik testte, namelijk de Herzog, CEP en de J&N compressiekousen. Vul gerust hieronder jouw mening aan.

Herzog compressiekousen

Herzog compressiekousHerzog is een Nederlands bedrijf en is ze hebben zich wel volledig gespecialiseerd in de compressiekousen voor sporters en doen ook veel onderzoek naar de voordelen van de lange kousen die zo strak zitten.

Voordelen Herzog compressiekousen

 • De standaard in compressiekousen.
 • Veel onderzoek gedaan naar de invloed van compressie voor sporters.
 • Zeer veel compressie (en echt blijvend strak).

Nadelen Herzog compressiekousen

 • Relatief weinig verdikkingen bij teen, hak en voetbed (schoenen kunnen dan iets te ruim zitten met kans op schuurplekken).
 • Erg strak (lastiger aandoen).

Meer weten?

» Herzog compressiekousen test

» Direct bestellen

CEP compressiekousen

CEP compressiekousJe ziet ze meer en meer in de hardloopwedstrijden/ evenementen. In het zwart en wit maar ook in de felle kleuren door de hardlopers die niet terugdeinzen voor een opvallend statement te maken met een fel gekleurde CEP compressiekous. CEP is na Herzog denk ik wel de grootste aanbieder van deze strakke compressiekousen en dat doen ze goed want zo lang bestaan ze toch nog niet. De speciale neon-kleur uitvoeringen in roze, oranje en groen hebben reflectie lijnen op de schacht.

Voordelen CEP compressiekousen

 • Mooi design en te kiezen in veel kleuren.
 • Verdikkingen bij teen en hak.
 • Makkelijk aan te trekken.

Nadelen CEP compressiekousen

 • Prijzig.
 • Vaak erg opvallend (maar dat is persoonlijke voorkeur).

Meer weten?

» CEP compressiekousen test

» Direct bestellen

J&N compressiekousen

J&N compressiekousJ&N compressiekousen zijn mooie betaalbare compressiekousen. Ze zijn beschikbaar in zwart en wit. Ze hebben iets minder compressie dan de duurdere merken maar helpen bij een betere bloedomloop en minder kans op blessures tijdens het hardlopen.

Voordelen J&N compressiekousen

 • Neutraal van kleur.
 • Redelijk makkelijk aan te trekken.
 • Verdikkingen bij teen en hak en voetbed.
 • Betaalbaarder.

Nadelen J&N compressiekousen

 • Niet verkrijgbaar in hippe kleuren.
 • De duurdere modellen zijn duurzamer.

Meer weten?

» Direct bestellen

Sport2x compressiekousen

Sport2X compressiekousDe Sport2x compressiekousen zijn nog redelijk onbekend en ontwikkeld uit de visie om een betaalbare compressiekous te maken met de hoogwaardige kwaliteit en afwerking van de duurdere merken. Met de speciale compressiezones bied deze veel ondersteuning voor meer energie en het helpen voorkomen van blessures. Deze bied evenveel compressie als de Herzog en CEP maar is alleen verkrijgbaar in zwart en wit en kan ook gebruikt worden als herstel kous/ recovery kous na het sporten.

Voordelen van Sport2x

 • Premium kwaliteit voor schappelijke prijs.
 • Microweving met ondersteunende compressie zones.
 • Ook als herstel kous na het sporten te gebruiken.

Nadelen Sport2x compressiekousen

 • Niet verkrijgbaar in opvallende kleuren.

Meer weten?

» Sport2x compressiekousen test

» Direct bestellen

Vragen

Geregeld krijg ik vragen over het nut van de lange sokken en hopelijk heb je er een beter beeld van gekregen. Daarnaast komen er nog andere vragen voorbij en die zie je hieronder. Ik kreeg een paar keer de vraag of die zwarte hoge compressiekousen te warm zijn bij het hardlopen. Goede vraag en daarom heb ik een aparte test gedaan die even op zich liet wachten. Ik had namelijk echt warm weer nodig 😉 Nou dat is gelukt! Het was 30 graden plus bij mijn testrun (ja, echt in Nederland) met de zwarte Herzog compressiekousen. In deze video zie je dat:


Compressiekousen heet?

Dit was natuurlijk voor het hardlopen met de compressiekousen. Tijdens het lopen heb ik vooral gelet op hoe warm ik het kreeg. En ik moet zeggen: ik had het echt warm! Het was namelijk 32 graden en ik kan daar niet bijzonder goed tegen. De kousen voelden echter niet bijzonder warm aan en mijn onderbenen ook niet meer dan normaal. Ze zijn wel zwart en dat kan wellicht beter een lichte kleur zijn

Kiezen

Soms krijg ik de vraag wanneer je nu Tubes of compressiekousen draagt en dat kan veel redenen hebben. Het verschil in werking is niet zo bar veel en hier zie je meer over het verschil. Het verschil in werking is niet zo bar veel en hier zie je meer over het verschil. Ik wilde het verschil namelijk testen voor Annemiek en heb ze tegelijkertijd aangedaan bij het hardlopen. Dat is niet mooi maar wel een goede test ervaring 😉


Welke kleur compressiekousen

Zelf draag ik vaak witte compressiekousen maar zwart is ook een neutrale rustige kleur voor compressiekousen Sommigen gaan juist voor de erg opvallende kleuren van CEP en die zijn ook gaaf, vooral met bijpassende outfit 😉 In deze video zie je deze 2 meest gekozen kleuren:


Compressiekousen met warm weer?

Dit is natuurlijk moeilijk te meten maar het ziet er warmer uit dan het is vind ik. Ik vind het speculeren maar je ziet ook in warme landen veel inwoners vaak juist met een lang hemd en lange broek zodat de zon niet direct op de huid komt.

Test

En zo las ik ook een test van fietshelmen waaruit (voor mijn gevoel tegenstrijdig) bleek dat met helm door het blokkeren van de zon koeler is dan zonder helm. Kortom: ik zou ze best dragen en als ik opnieuw compressiekousen zou kopen dan misschien eerder witte dan zwarte omdat die sowieso minder warmte absorberen.

compressiekousen

Compressiekousen keuze

Ik vind compressie sokken fijn hardlopen, ze knijpen je kuit een beetje bij elkaar waardoor je ze goed voelt.

Ze voorkomen niet alleen blessures aan je kuiten en achillespezen maar 'activeren' als het ware je benen, wat prettig voelt. Je wordt ook echt sneller beter!


Bekijk de compressiekousen aanbieding »


Deze informatie in andere bestandsformaten:
“Compressiekousen”
“Compressiekousen”
“Compressiekousen”
“Compressiekousen”

Over Peter Viveen

Hardloopcommunity met webshop

Je vind hier de beste hardlooptips en meest actieve community. Stel hieronder gerust je vraag over hardlopen of laat je ervaring horen! En bekijk hier onze beste hardloop producten en aanbiedingen >>

Reacties

 1. André Pieters zegt:

  Na een overbelastingsblessure in mijn kuit in de maand november 2015 heb ik mij de compressiekousen Herzog Pro aangeschaft,deze voelen fantastisch aan ,ik zou deze voor geen geld meer willen missen.
  Groetjes,André Pieters.

 2. Jack Vissers zegt:

  Iemand die op de juiste wijze zijn trainingen opbouwde en uitvoerde zal niet zo gauw een kuitblessure oplopen.
  Vaak gebeurd het door te enthousiast tempo, of te snelle opbouw van afstand, en te weinig hersteltijd.
  Ook leeftijd speelt een rol, want hoe ouder je wordt hoe meer hersteltijd dat je nodig hebt, evenals de juiste voeding, en de ondergrond.
  Op de baan trainen gaf bij mij vroeger vaak stramme kuiten, sinds ik daarna regelmatig Yoghurt nam had ik hier helemaal geen last meer van.
  Uiteraard zijn de juiste schoenen hierbij ook erg belangrijk.
  Soms weet je domweg niet waardoor je plots problemen met je kuiten krijgt.(te veel geklust, te lang gestaan o.i.d.).
  De compressie kousen zullen voor veel mensen een veilig gevoel, en extra ondersteuning geven, maar zorg in de eerste plaats voor een goede trainingsopbouw die bij jou past.

Bedankt voor je reactie!

*