De Garmin Forerunner 55 is veel goedkoper dan de 245, 745 en 965 maar heeft bijna net zo veel functies. We vergelijken hem met deze concurrende Garmins, de Polar Vantage V2 en Fitbit Sense!
Garmin Forerunner 55 | Test Review
Natuurlijk ken je het verhaal van Garmin: ze zijn vaak duur maar wel erg goed. Deze Garmin Forerunner 55 heeft daar het beste antwoord op. Voor net iets minder dan 200 euro heb je alles van de duurdere Garmin 245 (die mijn persoonlijke favoriet was) en kost veel minder. En ja, hij is ook goed maar hoe en wat lees je in onze test hieronder.
Test van de Garmin 55 hartslagmeter
Kopen dus 🙂 Nou nou nou, ho even… Zo makkelijk is het natuurlijk ook niet meneer Garmin. Wat zit er precies op en kan ik niet beter een Polar of Fibit kopen? Of moet ik toch een overjarige Apple Watch of Samsung Watch huppelepup nemen?
De Garmin Forerunner 55 is speciaal ontworpen om je conditie te verbeteren. Dat doet hij aan de hand van veel functies. Je krijgt PacePRO, SpO2-meting, zwemfunctie, en nog veel meer. Daarbij krijg je veel zaken zoals snelheid, hartslag en nog veel meer wat daarvoor belangrijk is om te meten bij het hardlopen, fietsen of andere sport.
Daarover gesproken: hij heeft heel veel sportprofielen dus je kunt er bijna vergif op innemen dat jouw ‘bijzondere’ sport er ook op staat.
Daarbij: om het sporten leuker en makkelijker te maken heeft de Garmin Forerunner 55 bovendien de PacePRO en de atletiekbaan functie van de veel duurdere Garmins.
Merk | Garmin | |
Model | Forerunner 55 | |
Hartslagmeting | Pols | |
GPS | Ja | |
Smartwatch | Ja | |
Prijs | 199 |
Garmin 245 |
Polar Vantage V2 |
Fitbit Versa 3 |
Garmin Forerunner 45 |
Connecties van de Garmin 55 met je telefoon en meer
Door het toevoegen van de bluetoothfunctie kun je allerlei soorten apparatuur en accessoires aan je smartwatch koppelen. Denk dan aan een ouderwetse borst hartslagmeterband, een koptelefoon en
je telefoon.
Daarnaast zijn een aantal geavanceerde hardloopfuncties in deze slimme Garmin opgenomen: UltraTrac en Running Dynamics. De UltraTrac zorgt ervoor dat je accu het langer uithoudt. Ontzettend handig als je bang bent dat de accu te snel leegloopt! Met Running Dynamics krijg je inzicht in de cadans, de verticale beweging (verticale oscillatie) en grondcontacttijd.
Door de compatibele Garmin Connect app voor je telefoon is super handig en die moet je er echt bij gebruiken. Dan heb je nog meer dan de talloze functies die er al zijn. Je kunt de berichtjes en piepjes op je telefoon automatisch laten doorschakelen naar het horloge. Dat zijn bijvoorbeeld je inkomende gesprekken, berichten, appjes, voice-instructies en nog zo wat meer zaken.
Functies
- Pace pro: hiermee kan je je eigen race plan maken via Garmin Connect en die informatie naar je horloge sturen
- Track mode: wanneer je op een track loopt kan hij de track leren en onthouden om je een super accuraat resultaat te geven die preciezer zijn dan andere horloges omdat je kleine gps foutjes gecorrigeerd worden
- Daily suggested workouts: de naam zegt het al, de horloge heeft een functie waarbij hij je een suggestie doet voor de workout die je kan doen. Dit was eerst enkel een functie voor de duurdere modellen
- Race predictor: op basis van je ren historie en je vo2 max kan de horloge inschatten hoeveel tijd je nog nodig hebt om de race te finishen!
- Recovery hours: geeft aan hoelang je moet rusten totdat je aan je volgende intense workout kan beginnen
- Connect IQ Datafield, Widgets en Apps toegevoegd waardoor je je horloge veel beter en makkelijker kan aanpassen aan je persoonlijke voorkeur
- Finish time estimator: deze functie laat je de verwachte tijd zien wanneer je klaar bent met een run wanneer je op hetzelfde tempo blijft rennen
- Virtual run: hiermee kan je makkelijk je gegevens van je horloge via Bluetooth of Ant+ om het bijvoorbeeld te koppelen aan Zwift
- Pool swimming support: hiermee meet de horloge de aantal rondjes die je zwemt in een zwembad, functies voor het zwemmen in open water zit helaas alleen maar op de high-end modellen van Garmin
- 18 verschillende sport profielen, wat voor de meeste meer dan genoeg is en uitgebreider dan de voorganger
- Menstruatie cyclus bijhouden
- Widgets zijn kleiner gemaakt waardoor het een stuk overzichtelijker is en makkelijker aanpasbaar
- Respiration rate tracking 24/7: meet je ademhaling per minuut. Hierdoor kan er ook voorspelt worden wanneer je bijvoorbeeld ziek gaat worden door een onrustige ademhaling
- 4 data pages per field
- De batterij is VEEL beter! (13 uur met gps en 2 weken stand-by)
- Verbeterde GPS en HR (Naar onze mening is het verschil minimaal)
- Beetje plasticachtig uiterlijk
- Hij is niet zo uitgebreid als de Garmin 965 of Fenix 6 serie, die wel een pak duurder zijn overigens
Aandachtspunten
Vergelijk
Om de Garmin 55 zo goed mogelijk te testen ben ik gaan hardlopen met een aantal verschillende smartwatches om mijn arm. Op die manier kun je ze goed vergelijken. De andere hartslagmeters waren de Garmin Fenix 6, de Apple Watch 6 en de Coros Pace. De Garmin Forerunner 55 kwam erg goed uit de test. Hij is nauwkeuriger in lokatiebepaling (en daarmee snelheid, afstand en rout) dan de Coros, veel goedkoper dan de Fenix en Apple Watch. Hij blinkt met name uit op het gebied van nauwkeurigheid in combinatie met de relatief lage prijs. Lees meer informatie in onze hartslagmeter nauwkeurigheidstest en GPS horloge nauwkeurigheidsmeting.
De meest luxe hardloopstatistieken zijn over het algemeen alleen voorbehouden aan de duurdere Garmins. Toch zijn een aantal van deze opties toegevoegd aan de Forerunner 55. Neem nu bijvoorbeeld Running Dynamics. Je kunt in combinatie met de Garmin Footpod en hartslagband allerlei extra statistieken bekijken in de Running Dynamics.
Concurrenten
Over andere sporthorloges gesproken: je kunt als alternatief kijken naar de Polar Vantage, de Fitbit Versa 4 en de (qua prijs er tussenin Garmin 745.
Als je niet het budget hebt voor de (veel) duurdere 165, 265, Fenix of 965, dan is de Garmin 55 hartslagmeter echt een goed plan. Hij is natuurlijk wel voornamelijk voor hardlopers maar ik ga er ook gerust andere sporten mee doen.
Accu
De accuduur van de interne batterij is maximaal 14 dagen in smartwatch-modus. Als je volop sport is het 13 tot 20 uur in GPS-modus en alles aan. Dat is dus meer dan genoeg voor een triatlon of tragere marathon.
Vergelijk
Kortom: De Garmin 55 is qua prijs-/ kwaliteit de beste keuze die je kunt maken als een betrouwbaar, veelzijdig en betaalbaar sporthorloge wilt hebben. Hij kan bijna net zo veel als twee (en soms zelfs drie) keer duurdere sporthorloges.
De Garmin Forerunner 55 is veel goedkoper dan de 245, 745 en 945 LTE maar heeft bijna net zo veel functies!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Garmin Forerunner 55 aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Garmin Forerunner 55 pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben: