Trailrunning is een redelijke nieuwe en onbekende sport in Nederland. Hier lees je alles over deze bijzondere variant van hardlopen. Ontdek de ervaringen van Peter, Tom, Moniek en Marco .
Onze Conclusie
Eigenlijk is Trailrunning gewoon hardlopen maar dan net wat anders.
Trailrunning is ‘off the road’ hardlopen. Als Trailrunner ga je eigenlijk hardlopen in het bos, je rent niet over de geasfalteerde paden maar bedwingt de natuurlijke hindernissen in het landschap. in die zin is veel geschikt om te trailrunnen. Trailrunning is in Nederland als sport nog relatief weinig ontwikkeld maar dat gaat veranderen. In de Europese berglanden is deze tak van de hardloopsport al verder ontwikkeld. Hoe kunnen ze ook anders met zoveel supermooie offroad paden en bergen.
Kun je goed trailrunnen in Nederland?
Alhoewel je in eerste instantie zou denken dat het vlakke Nederlandse landschap deze uitdagingen niet zoveel heeft. Toch zijn er prachtige plekken om te aan deze speciale hardloopvariant, trailrunning te doen. Limburg heeft als heuvelachtige provincie de meest pittige heuvels, Gelderland heeft natuurlijk de uitgestrekte Veluwe, de Heuvelrug heeft eigenlijk alle elementen in zich en aan de kust zijn er de uitdagende paden door de duinen.
Waarom zou ik gaan trailrunnen?
Steeds meer hardlopers zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging voor zichzelf en willen hardlopen op een andere manier beleven. Als je al een aantal (halve) marathons hebt gelopen zoek je wellicht een nieuwe experience. één van deze nieuwe uitdagingen is trailrunning en dit draagt graag bij aan de verdere ontwikkeling van de loopsport in de breedte en daar ben ik alleen maar blij mee.
Groet, Peter
Op 21 februari liep ik mijn eerste Trailrun (in Exloo). Het werd een helse tocht met veel glibberen en glijden… In dit artikel beschrijf ik mijn avontuur en ik leg uit waarom trailrunning als training goed is.
De voorbereiding
Ik had me niet echt voorbereid op de Trailrun. Ik ben iemand die het liefst zoveel mogelijk op de weg traint, maar ik las dat crosslopen erg handig is. Zodoende ben ik af en toe wat in het gras gaan lopen, maar trailrunning? Dat niet. Daar stond ik dus op mijn oude hardloopschoenen (geen aanrader als je gaat trailrunnen) aan de start. Was het weer goed? Windkracht 6 en 11 mm neerslag. De regen was vooral leuk voor het onverhard lopen. Dat zou een modderboel gaan worden. Zeker omdat het ging over twee rondjes (in totaal 8 Mijl) en er 250 deelnemers waren. In het tweede rondje liep je dus over stukken waar al ruim 250 mensen hadden gelopen.
Wat heb je nog meer nodig?
De beste hardloop stokken zijn natuurlijk essentieel, maar wat heb je nog meer nodig bij het beoefenen van deze sport? Zoals gezegd is het mogelijk om handschoenen aan te schaffen, die zorgen voor extra grip, maar natuurlijk ook praktisch zijn bij kouder weer. Daarnaast heb je natuurlijk een goede hardloop outfit nodig en goed schoenen. Dat allemaal in combinatie met de beste hardloop stokken, zorgt ervoor dat je straks de beste, meest efficiënte workout hebt met het laagste risico op blessures.
Het eerste rondje
Het eerste rondje van 4 Mijl kwam ik gestaag door. Ik had in de eerste 1,5 km ongeveer vier takken in mijn gezicht gehad, maar ik kwam goed vooruit, ondanks de harde regen en de modder. Na 1,5 gingen we een verhard bospad in. Ik zei tegen iemand die naast me liep: ‘Hè hè, eindelijk gaat het makkelijker worden.’ Die zin zeg ik de komende 100 jaar dus ook niet meer. Nog geen tweehonderd meter later gingen we rechtsaf een akker op. Laat het glijden maar beginnen… Na het glijden volgde een stuk over de weg en toen kwamen de klimmetjes. De laatste stukken waren weer door de modder, om zo aan het einde van het rondje te komen.
De tweede ronde
Het ”leuke” van een wedstrijd waar je twee rondes moet lopen, is dat je je het eerste rondje realiseert dat je precies hetzelfde weer gaat lopen. In dit geval was ik daar niet zo heel blij mee. Ik mocht weerde takken in mijn gezicht krijgen, glijden over de akker (die gek genoeg nog gladder was geworden), klimmen en afdalen en weer door de modder naar de finish. In dit rondje werd het letterlijk hardlopen met handen en voeten. Bij het klimmen had ik een paar keer de handen op de grond om niet te vallen en ik hing een paar keer als een aap aan de takken om niet uit te glijden.
De finish
Uiteindelijk bereikt ik de finish na 1 uur en 14 seconden. Het zou een 8 Mijl moeten zijn (12,8 km), maar mijn horloge gaf aan dat ik 11,9 km had gelopen. Helaas was het parcours dus wat te kort. Desondanks was het erg leuk om mee te doen. Het is totaal anders dan hardlopen op de weg, maar het is een leuk ”tussendoortje” als training.
Aanrader en voordelen
Trailrunning is een echte aanrader als training. Je loopt minder op snelheid, maar meer op gevoel. Ieders stap is anders door de wisselende ondergrond, dus je concentratie wordt op de proef gesteld. Je bouwt meer kracht op in je benen en daardoor krijg je ook sterkere enkels. Bovendien is het ook goed voor je bovenlichaam, omdat je veel moet ”balanceren”. Kortom, trailrunning is erg goed als training.
Groet, Tom
Tijdens de vakantie train ik door en probeer in het vakantieland ook altijd een wedstrijdje mee te pikken. Zo kwam ik nu uit op de Carrera Nocturna Ciudad de Guia in het noorden van Gran Canaria in het bergdorpje Santa Maria de Guia.
Trail-run op Gran Canaria
Tevoren informatie ingewonnen en ingeschreven bij de organisatie. Zodoende dus goed voorbereid met hoofdlamp en mijn Polar, sta ik zaterdag 1 augustus om 21.00 uur aan de start in het centrum van het dorpje, samen met ruim 130 deelnemers uit de regio en ik als enige buitenlandse deelneemster op en van de canarische eilanden. Blijkbaar vond men dit bijzonder want ik werd ontvangen als een soort van VIP door de mensen van de organisatie.
De start
Wat een uitgelaten en feestelijke sfeer maken die Spanjaarden van de start; zingen, vuurwerk en heel veel juichend publiek. De eerste km gaat door het dorp en daarna wordt het gelijk een klim over zandpad omhoog. Een forse stijging over smalle paadjes met scherpe bochten. Op een gegeven moment werd het dus gewoon wandelen maar ik was niet de enige die dat deed en zag dat ik mij ergens midden in het deelnemersveld bevond. Bij de 5e km werd het vlakker en nam ik even tijd om van omgeving te genieten; het werd donker en ik keek neer op het verlichte dorpje, ik hoorde honden blaffen en geiten mekkeren, de maan, sterren; wat een prachtig gebied!
Oei wat donker!
Een blik op mijn horloge gaf aan dat ik bijna een uur had gedaan over 6 km! Het was ondertussen pikkedonker en voor mij zag ik niemand meer. Achter mij hoorde ik een loopster die het hoorbaar moeilijk had. Er was nog 11 km te gaan en ik bedacht mij dat mijn batterijtjes van mijn hoofdlamp dat misschien niet zouden uitzingen. Schrik! Even testen hoe dat zou zijn en lamp uitgezet… nog meer schrik want dat was echt aardedonker! Hoe dom om geen reserve bij mij te hebben! Waar ben ik toch weer aan begonnen, bedacht ik mij, en een herinnering aan mijn barre fell-run in Schotland doemde op; 25 jaar geleden, 25 jaar ouder; leer ik het dan nooit? Even paniek!
Samen lopen of toch niet?
Nee, geen paniek; hoofd koel houden en nadenken; ik besloot om te wachten op de vrouw achter mij en sprak haar aan om samen te lopen; zij had het moeilijk en strompelde en hijgde, ik had schrik straks geen licht meer te hebben. Communicatie verliep moeilijk want zij sprak enkel Spaans en geen woord Engels maar oké we liepen samen, dat wil zeggen, eventjes maar, toen gebaarde ze: “Ga maar door!” Zij stopte schijnbaar. In de verte zag ik lichtjes kronkelen van andere lopers en op bepaalde punten stonden controleposten dus oké, ik alleen door. Door maïsvelden, cactusvelden, langs schaarse huisjes waar de bewoners iedereen juichend en zingend aanmoedigden.
Verzorgingspost
Bij 7 km stond een grote tent voor verzorging, eten en drank. Bemand door super aardige en zorgzame mensen; wat een verademing. Men legde uit dat na 4,5 km het parcours weer langs deze post zou leiden. Dat gaf een goed gevoel en na een energiereep, sportdrank en cola begon ik enthousiast weer mijn weg. Genietend van de omgeving, de geluiden van geiten en vogels enz. Er kwam na al het geklim een wat vlakker stuk dus kon er weer een tandje bij gezet worden. De vrouw achter mij was helemaal uit beeld. Groot was mijn verbazing toen ik terug kwam bij de post en haar daar zag en mij enthousiast bij de schouder pakte om samen verder te rennen.
Vals spel? en vallen!
In de euforie dat ik het grootste deel had afgelegd en het vertrouwen wat ik in mijzelf weer kreeg, sloeg ik haar aanbod af. Bovendien hoe kon zij daar eerder zijn dan ik? Zij kon mij niet gepasseerd zijn zonder dat ik dat opgemerkt had. Kronkelpaadjes, scherpe afdalingen over gladde lavastenen, zand, kiezels maar nu naar beneden. Geluiden vanuit het dorp en gezang van bewoners van huisjes die ik passeerde, kinderen die om een high-five vroegen; genieten was het. Tot op 14 km waar ik een smak voorover maakte en mijn knie fors openhaalde en mijn enkel omzwikte; opstaan en doorgaan, geen flauwekul! Zoon en man stonden langs route en maakten foto`s.
Op weg naar de finish
Na deze afdaling kwam er dan toch opnieuw weer een sterke klim naar boven aan. Na de hoogste top, Montana Vergara 965 m, het dal van Hoya de Pineda weer omhoog klimmen. Mijzelf afvragend wat ik nou liever doe; klimmen of afdalen. Voor mijn gevoel is afdalen nog zwaarder dan klimmen! Je kan hard gaan maar ook hard vallen en afremmen is niet gemakkelijk, zeker niet in het donker op een onregelmatige ondergrond! Overigens was het parcours heel goed aangegeven met reflectielint op paaltjes en takken en door witte pijlen op de grond, welke je door je het schijnsel van je hoofdlamp niet kon missen!
You can do it!
De bewoonde wereld leek weer in zicht te komen; muziek en gezang. Vanuit de bergen klonk gezang van een vrouw; mooi en helder in het Spaans zong/riep ze iets over de loop: “Senorita`s, senora`s, Santa Maria de Guia, Carrera Nocturna” en dan iets onverstaanbaars er achteraan; ik vulde het maar in als iets van: “You can do it!”.
Het galmde door de bergen heen en het motiveerde en gaf kracht en moed! Ik hoor het bij wijze van spreken nu nog! Dank je wel, Spaanse dame! Gracias! Ondanks mijn opengehaalde knie waarvan het bloed, zag ik, tot in mijn sok en schoen liep, heb ik de laatste kilometers heerlijk gerend richting het dorp.
Op weg naar de finish
Vanaf kiezelpaadjes waar ik moest bukken voor de takken boven mij en cactusstekels langs mijn benen schuurden, oplichtende ogen van blaffende honden (in hokken, gelukkig!), obstakels in de vorm van graspollen, stenen en gravel kwam ik al dalend op een stuk asfaltweg. Dat liep wel even fijn weer! Groetende Guardia Civil, EHBO’ers en enthousiast klappende bevolking! Super om zo de laatste kilometers te rennen! Het laatste stuk nog door een oude rivierbedding en dan brede straat die naar dorpsplein leidde naar de finish met een super ontvangst en speaker die mijn naam omroept! 13e vrouw van de 18 vrouwelijke deelneemsters!
Carrera Nocturna
Night Run dus, vertaald. En dan in Trail-variant. Wat een mooie belevenis en blij dat ik deze run weer kan toevoegen aan mijn rijtje soorten runs. Een aanrader deze trail run in Santa Maria de Guia, bij Galdar in Gran Canaria. De eerste zaterdag in Augustus. 17 km. Na de finish is er een pastamaaltijd voor iedereen en een mooi T-shirt. Overigens is mijn knie verzorgd en verbonden door prima verplegend personeel en arts in plaatselijk hospitaaltje. En ik, die zelfs na een marathon in heuvelig Limburg nog geen spierpijn had, kreeg dit nu driedubbelop terug; drie dagen spierpijn gehad in bovenbenen!! Maar het was het allemaal waard!
Groet, Moniek
Zeker en vast doen. Een toffe dag, ook voor Ollanders.
Wat is de Antwerp Urban trail?
Vorig jaar werd de eerste editie gehouden van dit mooie evenement. Ik heb toen niet meegelopen maar 4000 andere lopers wel. Een urban trail is een loop, geheel voor de fun, die dwars door de stad gaat. En denk dan ook echt letterlijk “dwars door”; via de voordeur het stadhuis binnen, via de marmeren trap naar de 1e verdieping en dan dwars door de raadszaal. Het is hartstikke leuk en je komt op heel bijzondere plekken waar het publiek anders niet mag komen.
Meer info op:
Editie 2014
Dat kon dus beter dachten de sympathieke Belgen. Het aantal deelnemers werd verdubbeld dus zodoende verschenen er meer dan 8.000 lopers aan het vertrek. Dat wordt vast en zeker (zeker en vast, zoals de Belgen zeggen) een schonen koers.En dat werd het zeker. In 4 waves (2.000 per wave) zijn we de stad in gegaan. Leuke details: Er is een live verslag op een groot scherm terwijl jij op “jouw” start staat te wachten. En een ontbijtpakket na afloop met “een tas” koffie toe! Ontbijten met zijn allen in de zon. Super!
De afstand
Volgens de organisatie was het 12km. Volgens mijn GPS horloge 10,7 km. Dat doet de beginnende loper vast goed. Ben ik er nu al? Wel apart; drinkposten worden niet van te voren aangekondigd en men schenkt er water in kartonnen bekers van AA-drink. Klein detail in de verder super-goed georganiseerde loop.
In 2015 nog eens?
Nee. Toch niet. Ik wil niet al teveel wedstrijden lopen en kies in 2015 voor de “Antwerp Ten Miles”. Met 40.000 lopers door een afgesloten Kennedy-tunnel. Dat lijkt me wel wat.
Mooie tijd gelopen?
Iets van 55 minuten maar nogmaals; het is geen wedstrijd. Geen ingehuurde hazen, geen podium, geen medailles. Je loopt om te genieten van de mooie stad Antwerpen.
Slimme vindingen gezien?
Zeker. De trechterstart. Je staat met 2.000 man in het startvak maar slechts één loper kan tegelijk over de startstreep. No problem want de chip registreert toch je netto-tijd. Groot voordeel; je loopt meteen je eigen tempo en de hele urban trail kan in één lang lint door de stad en de bijbehorende gebouwen.
Groet, Marco
Zorg dat je goed voorbereid bent op "off the road" hardlopen. Geniet optimaal van een trailrun door met de juiste benodigdheden van start te gaan.
Actuele aanbiedingen (goedkoopste)
Profiteer van korting bij hardloop webwinkels met hun actuele sale aanbiedingen!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hardloop aanbiedingen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloop aanbiedingen pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Tip: zoek ook speciaal in deze webwinkels op 'sale', 'aanbieding' en 'uitverkoop' in hun zoekvenster, meestal staat er nog wel een aanbieding verstopt die je zo vindt 😉
Externe bronnen:
Bekijk de trail schoenen sale aanbieding â–º