De intervaltraining verhoogt je hardloopsnelheid. Bij een intervaltraining wissel je snel hardlopen af met langzaam hardlopen. Waarom zou je, naast het verkrijgen van een hoger tempo, nog meer aan intervaltraining gaan doen?
Intervaltraining hardlopen
Wellicht vraag je jezelf af waarom je een interval training zou doen. Beginnen aan zo’n zware training kan als een hoge drempel voelen.
Interval training is de meest effectieve manier om zo snel mogelijk vlugger te kunnen lopen. In dit artikel lees je alles over interval training en welke mogelijkheden je hebt om echt sneller te worden.
Onze Conclusie
Sneller worden
Het is misschien wel de grootste wens van veel hardlopers: de snelheid van het hardlopen opvoeren. Gelukkig zijn er best veel manieren om sneller te hardlopen, bijvoorbeeld dus de interval trainingen.
Intervaltraining is niet altijd even leuk omdat het nogal zwaar kan zijn, zeker voor een beginnende hardloper. Toch is het o, zo effectief. Het is de hoge drempel zeker waard! Ik laat je in dit bericht zien hoe het mij heeft geholpen om in enkele weken sneller te worden bij het hardlopen en, belangrijker, hoe jij dat ook kunt doen.
Hardlopen snelheid
Een intervaltraining is niets meer of minder dan gewoon een stuk heel snel lopen en een stuk langzamer hardlopen. Op een rustig tempo blijf je nog steeds hardlopen, maar de snelheid wordt dus afgewisseld.
Deze basis van hardlooptraining kun je op verschillende manier en intensiteiten uitvoeren. Zo heb je de Piramide intervaltraining om je hardlopen snelheid te verhogen, de intensieve intervaltraining en extensieve intervaltraining Fartlek en nog veel meer!
In de onderstaande video leg ik je allerlei manieren uit waarop je de snelheid van het hardlopen kunt verhogen.
Hartslagmeter met korting op 25 juni kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Hartslagmeter bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Wat is er zo goed aan interval training?
- Je verhoogt je snelheid en vergroot je uithoudingsvermogen op een veel hoger tempo dan bij een continue training waardoor je dus veel sneller beter wordt
- Je kunt intensief trainen in relatief weinig tijd waardoor je bijvoorbeeld slechts drie kwartier hardloopt en toch grote vooruitgang boekt
- Je verbrandt veel efficiënter vet zonder dat je daar een duurloop voor hoeft te lopen en dat is toch iets waar veel hardlopers tegenop zien
Je hartslag meten?
Om een intervaltraining op de juiste manier uit te voeren kun je een hartslagmeter gebruiken die je hartslag live kan weergeven. Je moet namelijk in de juiste hartslag trainen. De goedkoopste optie is de Garmin 30:
Garmin 30
DeGarmin 30 is de goedkopere broer van de Garmin 35. Hij bezit eigenlijk alles wat je nodig hebt: GPS en hartslagmeting via de pols. Daar staat tegenover dat het helaas geen multisporthorloge is en dat je het minder naar je persoonlijke voorkeuren in kunt stellen. Daarentegen kun je geen goedkopere Garmin vinden die de hartslag lekker makkelijk via je pols meet en GPS heeft om je snelheid en afstand te meten.
- Optische pols hartslagmeting
- GPS
- Nog goedkoper dan de 35
- Geen multisport
- Minder goed in te stellen naar je persoonlijke voorkeuren
Meer weten over dit model?
» Garmin 30 Test
» aanbieding ►
Alternatieve opties
Natuurlijk zijn er betere opties verkrijgbaar, deze zullen echter een hoger prijskaartje hebben:
Top 3 Prijs-/ kwaliteit
- 1 Garmin 235 Onze nummer 1 zie link ►
- 2 Polar Vantage M link ►
- 3 Polar M430 link ►
Racen
Kort gezegd komt de intervaltraining er op neer dat je bijvoorbeeld 5 keer je snelheid flink opbouwt (ik noem dit racen) en daartussen doe je heel rustig aan. Let hierbij goed op je lichaam, want je loopt snel een blessure op.
Beter worden
Het basisprincipe van deze intervaltraining is dat je in het rustige tempo je lichaam stimuleert om te herstellen, zich aan te passen aan het zuurstoftekort en de verzuring. Daardoor zal je de volgende keer merken dat je sneller beter wordt!
Wil je meer info? Lees dan hieronder verder of laat jouw mening over interval training achter in een reactie!
Waarom doen?
Ik krijg wel eens de vraag waarom ik persoonlijk aan interval training doe. Je kunt toch ook gewoon heel vaak heel constant gaan hardlopen? Dat is een goede vraag! Het gaat bij de interval niet alleen om de race-periode, maar met name om de herstelperiode.
Juist door goed te herstellen bouw je namelijk aan je vorm of conditie. Het herstellen is essentieel voor je lichaam tijdens het trainen.
Tempo
De interval training is gebaseerd op herhaling van de sets racetempo-rustig aan. Je hart en spieren werken aan verbetering in de rustige periodes. De toelichting van deze werking is nogal medisch. Uiteindelijk komt het erop neer dat je lichaam door herstel sneller te trainen is. Je wordt aan de eindstreep niet zozeer beter dan met andere type trainingen, maar je verbetert in een veel hoger tempo.
Nu volgt een wat meer technische uitleg voor diegenen die meer willen weten over de techniek van de intervallen, de trainingsvormen van interval en de werking van het lichaam. Let’s go!
Effect
Het nut van interval training is gelegen in de reactie van het hart en de longen op de krachtsexplosie die plaatsvindt. Het lichaam leert zich sneller aan te passen aan de verzuring en het zuurstoftekort dat optreedt tijdens de intensieve oefeningen. Het hart en de longen worden gestimuleerd om efficiënt om te gaan met de zuurstofaanvoer.
Ook zullen de spieren door interval training steeds minder te lijden hebben van de verzuring. Hierdoor zal het voor een sporter gemakkelijker worden om piekprestaties te leveren. Daarom is warming-up en cooling-down bij een interval van hoog belang, ook al is de medische wereld nog niet 100% overtuigd.
In het rood gaan
Het resultaat van de interval betaalt zich al na een paar trainingen terug. Als je voor het eerst interval training doet, zal je merken dat je na een paar sets erg moe bent. Dit noem ik ‘in het rood gaan’ tijdens een training van dit type. Daar raak je ontzettend vermoeid van. Naarmate je langer traint, kan je steeds meer sets van interval aan zonder al je energie te verliezen.
Een interval training is trouwens niet alleen voorbehouden aan een bepaalde tak van sport. Je kunt het toepassen bij onder andere hardlopen, roeien, fietsen en schaatsen. Ik doe zelf de interval bij hardlopen, fietsen en schaatsen. Roeien doe ik heel soms, maar dat mag geen naam hebben.
Voordelen
Met een interval training ga bouw je snelheid op, omdat je intensiever en efficiënter bezig bent om aan je snelheid te werken. Ik gebruik het om sneller te worden in de halve en hele marathon. Dit deed ik voor de eerste halve marathon of hele marathon nooit.
Toen was mijn doel hooguit het uitlopen van de marathon. Inmiddels vind ik het een leuke uitdaging om mijn tijd te verbeteren. Bekijk hier meer over de marathon.
Aandachtspunten
Het nadeel van een interval training is dat het echt intensief is. Om die reden vinden sommige sporters het niet prettig. Dat is niet zo raar. Ik kan heerlijk mijn hoofd leeglopen in een normaal hardlooprondje, maar ik kan tijdens de intervallen echt in het rood gaan waarbij het nadenken even wat minder goed gaat.
Een intervaltraining vraagt veel energie van je lichaam. Je traint in een andere hartslag en hebt bijvoorbeeld muziek op je hoofdtelefoon nodig om je net even dat extra zetje in de rug te geven Vergeet je telefoon en sportarmband niet en blijf oog houden voor het verkeer.
Blessure
Een ander groot nadeel is blessuregevoeligheid. Je lichaam krijgt in een intervaltraining flink wat te verduren. Om die reden wordt de kans op een blessure hoog. Luister in zulke trainingen tijdens de intervallen extra naar je lichaam. Doorzetten terwijl je voelt dat het écht niet goed is voor je lichaam is onverstandig. Een blessure kan je lang uit de running houden.
Methoden
Je kunt kiezen uit een:
- Interval training wandelen/hardlopen
- Interval tempotraining
- Interval sprinttraining
- Interval duurtraining
Wat bereik je met welke training? We lopen ze alle vier even door!
1. Interval training wandelen/hardlopen
Een interval training wandelen/hardlopen is het meest geschikt voor een beginner. Als je net begint met hardlopen is het vaak niet slim om te lang achter elkaar te gaan hardlopen. En ook al klinkt het een beetje suf, het is de beste manier om te beginnen met hardlopen om het vervolgens het langst vol te houden. Hopelijk zelfs jarenlang! Dan merk je pas dat hardlopen echt een ‘way of life’ kan worden.
2. Intensieve interval of interval tempotraining
De interval tempotraining richt zich voornamelijk op verbetering van je melkzuur in je lichaam. Om die reden zijn belastingperioden gekozen met een duur van halve minuut tot twee à drie minuten. Om deze belasting een aantal maal te kunnen herhalen, is je snelheid wat lager dan bij de interval sprinttraining. De duur van het herstel moet ongeveer twee maal zo lang zijn als de belasting zelf.
Een belastingperiode van 2 minuten vraagt dus om een herstelperiode van 4 minuten en een belastingperiode van 3 minuten vraagt om een herstelperiode van 6 minuten. In de meeste gevallen is het geproduceerde melkzuur in je lijf dan weer behoorlijk gedaald in de spier en kan de volgende tempoloop weer met hetzelfde tempo worden uitgevoerd. Let op: een aantal minuten gewoon stilstaan of slenteren lijkt verleidelijk, maar het is beter om te blijven hardlopen. Bij dat tempo gaat de melkzuurafname namelijk het meest gelijkmatig.
3. Super intensieve interval of interval sprinttraining
De interval sprinttraining wordt het vaakst gebruikt om sneller te worden op de korte afstand. Daarom zijn de racestukken erg kort. Denk aan ongeveer 10 seconden tot halve minuten. De herstelpauze tussen de snelle stukken is gemiddeld drie of vier keer zo lang als die racestukken. Als je 10 seconden racet zal je dus 30 tot 40 seconden een lager tempo aanhouden. Tijdens deze herstelfase loop je heel rustig. Je blijft joggen, maar als het heel zwaar is kun je ook wandelen.
4. Extensieve interval of interval duurtraining
Het anaerobe uithoudingsvermogen wordt het best getraind door een zogenaamde extensieve interval of interval duurtraining. Een goede anaerobe conditie of vorm is belangrijk voor lange afstanden of tijdsduur, waarbij efficiëntie en uithoudingsvermogen belangrijk zijn. Deze wordt gekenmerkt door een raceperiode van 2 minuten tot 5 minuten. Het is van hoog belang dat je niet maximaal op de toppen van je kunnen racet, maar het tempo op een rustige manier goed laat toenemen. Voor mij is dat van 11 naar 14 km/uur bijvoorbeeld. Daarna rust je. De verhouding tussen de duur van het racen en de duur van het herstel is gelijk aan elkaar. De herhalingen lijken dus op elkaar.
Nu lijkt een interval misschien heel gemaakt, maar tegenwind, een dijkje, heuvel of andere ondergrond maakt van ieder type training en wedstrijd een beetje een intervalachtige situatie! Dat is niet alleen bij het hardlopen, maar ook bij het fietsen. Vooral op een col merk ik dat ik veel aan de interval training heb, met name als het percentage boven de 12% stijgt.
Spellen
Wellicht wil je afwisseling in interval om jezelf te motiveren en je lichaam een ander soort prikkel te geven. Dat kan heel gemakkelijk. Zo kun je bijvoorbeeld de piramide of de omgekeerde piramide proberen. Zoek daarvoor naar een passende piramide intervaltraining.
Het voordeel van de piramide intervaltraining is dat het lichaam nóg meer gestimuleerd wordt om zich snel aan te passen aan het zuurstoftekort en de verzuring. Je doet daarvoor een piramide intervalschema. Dat kan zowel bij het fietsen, hardlopen, schaatsen en andere sporten. Vooral bij het schaatsen kan ik er erg van genieten, je schaatst in een ritme van gas geven en uitglijden.
Piramide
Bij de piramide interval wordt de duur van de actie steeds opgebouwd, terwijl je rustmoment even lang blijft duren. Een hardloper loopt bijvoorbeeld 30 seconden op hoge snelheid vol gas. Daarna volgt 1 minuut rustig aan. Vervolgens race je 45 seconden. Weer volgt 1 minuut rustig aan. Het hardlopen wordt dan opgebouwd tot 1 minuut. Het rustig aan doen blijft 1 minuut duren hierbij.
Omgekeerde piramide
Een omgekeerde piramide interval is logischerwijze het omgekeerde. Nadat de eerste sets een aantal keer in intensiteit zijn opgebouwd, worden de sets nu trapsgewijs afgebouwd. Je rent 75 seconden en trimt 1 minuut. Dan ren je 60 seconden en trim je weer 1 minuut. Dan volgt 45 seconden rennen en trim je weer 1 minuut.
Mijn eerste interval was niet echt makkelijk. Lees hier waarom en wat er volgens mij niet geheel goed ging, op die manier kun je van mijn beginnersfouten leren!
Waar ben ik aan begonnen?
Soms vraag ik mij wel eens af waar ik aan begonnen ben. Mijn eerste weken zitten erop. Ik kan 30 minuten achter elkaar hardlopen en loop de 5k inmiddels binnen de 28 minuten. Als ik mijn statistieken bekijk heb ik eigenlijk al enorme progressie gemaakt. Gemiddeld loop ik soms tegen de 11 km per uur. Meestal zit ik rond de 10,4 of 10,5 gemiddeld. Toch vind ik het leuk om nog wat tijd van de minuten af te snoepen. Sneller hardlopen ga ik bereiken door intervaltraining te beginnen!
De eerste keer
Enthousiast als ik ben dacht ik dat ik een redelijk intensieve interval wel aan kon. Ik ben dus meteen aan de slag gegaan door 40 minuten te knallen. Had ik dat nu maar niet gedaan. Basisfout nummer 1: je overschat je zelf. Fout nummer 2: ik ging veel te snel van start. Inlopen? Natuurlijk, dat doe ik wel even met 10 km per uur. Niet dus! Je komt jezelf dan heel hard tegen. Was ik de eerste minuten maar langzamer begonnen en had ik het maar opgebouwd.
De volgende minuten
Al met al moest dat dus 12 keer en heb ik het volgehouden. Ik was blij dat ik bij de laatste 10 minuten was aangekomen, dan kon ik tenminste rustig uitlopen. Ik was compleet kapot en had geen energie meer over. Het was gewoon niet leuk of gezond en ik besloot het de volgende interval training keer toch echt anders aan te pakken. Deze intervaltraining was simpelweg te snel en te heftig.
De tweede training
De tweede interval was een relatief makkelijke van circa 25 minuten. Inmiddels ben ik me wat meer gaan verdiepen en heb geleerd dat er met verschillende intensiteit en verschillende zones gelopen moet worden. Bovendien miste ik nog een hartslagmeter. Met een hartslagmeter kun je controleren of je in de goede zone aan het trainen bent. Moet maar op het verlanglijstje. Anyway, deze interval training beter voorbereid, had een lagere intensiteit en voelde stukken beter. Ik was achteraf nog steeds kapot, maar voelde me zeker voldaan.
Resumerend
- Als je aan interval training begint bereid je dan goed voor
- Begin met een lage intensiteit
- Je bent geen superman/supervrouw dus overschat jezelf niet
- Start langzaam, loop eerst een aantal minuten in
- Het moet goed voelen anders ben je verkeerd bezig en raak je gedemotiveerd
- Koop een hartslagmeter
Ervaring van Tanja met haar intervaltraining
Intervaltraining. Ik vind het niet leuk, maar het geeft me wel een goed gevoel na afloop.
Interval schema hardlopen
Vandaag heb ik een intervaltraining op de planning staan. Ik heb een haat-liefdeverhouding met intervaltrainingen: aan de ene kant heb ik er in het begin een hekel aan en tijdens het lopen heb ik meestal het gevoel dat ik erbij neer zal vallen, maar aan de andere kant heb ik na afloop van een intervaltraining juist een héél goed gevoel. Ik voel dat ik echt wat gedaan heb, ik voel me trots dat ik het toch maar weer volbracht heb en juist daarom geeft dat me een nog beter gevoel dan een gewone training.
Genoeg drinken
Ik zorg ervoor dat ik gedurende de ochtend genoeg gedronken heb, zodat ik fris en monter van start kan gaan na de lunch. Het was de hele ochtend heerlijk zonnig weer, dus ik heb zin in een rondje hardlopen. Maar als ik in mijn hardloopkloffie klaar sta, zie ik donkere wolken naderen. ‘Geen excuses’, denk ik, en ik ga op pad. Als het gaat regenen merk ik dat vanzelf wel. Of ik nou nat word van het zweet of van de regen… douchen moet ik toch na de training.
Fris zonder zon
Ik begin met een kilometertje inlopen. Ik probeer een wedstrijdtempo van 6 minuut per kilometer aan te houden, maar ongemerkt gaat het toch iets harder, merk ik al snel. Het is best fris zo zonder de zon. Even vraag ik me af of ik niet toch een shirt met lange mouwen aan had moeten doen, maar die gedachte verwerp ik snel. Als ik eenmaal goed bezig ben krijg ik het echt wel warm.
Planning
Mijn interval schema hardlopen is om steeds 150 meter te versnellen, om daarna anderhalve minuut uit te trekken om weer op adem te komen. Met het rondje dat ik in gedachten heb, kom ik dan op zo’n vijf versnellingen, schat ik in. Zal mij benieuwen of dit na afloop blijkt te kloppen.
Eerste versnelling
Als mijn opwarm-kilometer erop zit, versnel ik. De eerste versnelling wil ik niet meteen te gek doen en op mijn top klok ik 4.25 minuut per kilometer. Als de 150 meter erop zitten, vertraag ik en dribbel rustig verder. Pffff, vermoeiend hoor. Dan komt – eigenlijk sneller dan ik wil – de tweede versnelling eraan. Ik zet aan en spurt vooruit.
Tong op de schoenen
Binnen no-time ben ik voorbij de wandelaar die blijkbaar dezelfde route als ik heeft uitgekozen. Ik kijk op mijn horloge. ‘Hmmm, 90 meter pas. Nog even volhouden…’ Met de tong op mijn schoenen houd ik de sprint 150 meter lang vol. Het is nog een heel eind naar huis, ik hoop dat ik de volledige route volhoud! Toch heb ik het niet slecht gedaan. 3.44 minuut per kilometer als topsnelheid!
Tegenwind
Na mijn volgende herstelminuten zet ik weer aan. Deze keer heb ik de wind pal van voren. Op een open stuk. Dat maakt het extra zwaar, maar ik ben er ook extra op gebrand de volle 150 meter vol te houden. En het lukt! Ik zie eruit als een boei vermoed ik, maar ik doe het maar wel mooi, met als topsnelheid 4.34 minuut per kilometer.
Europese gele kwikstaart
In mijn anderhalve minuut van rust zie ik een klein vogeltje voor mij langs schieten, gevolgd door een soortgenoot. Dan is het tijd voor mijn volgende versnelling. Ik heb de wind nog steeds tegen, dus het zal wel weer zwaar worden. Een fietser zoekt contact en glimlacht bemoedigend. Deze versnelling gaat in bijna hetzelfde wedstrijdtempo als de vorige versnelling en ik ben blij als ik weer tot rust mag komen na 150 meter.
Een stuk aangenamer
Dan maakt de weg een bocht en voel ik de wind van opzij. Bovendien staan er bomen langs de weg, die de wind voor mij vangen. Dit loopt een stuk aangenamer. Als het weer tijd is voor een versnelling, zet ik vol goede moed aan. Het lopen gaat heerlijk. Hoewel intervaltrainingen wel nooit mijn favoriet zullen worden, ga ik deze trainingsvorm wel steeds meer waarderen.
Meer dan verwacht
Als ik bijna bij de dierenweide ben, zet ik aan voor de laatste versnelling. Daarna nog even anderhalve minuut rustig uithobbelen, om vervolgens een halve kilometer te lopen op mijn normale tempo. Mijn horloge geeft 5.45 minuut per kilometer aan en dat vind ik prima. De laatste meters naar huis dribbel ik rustig uit. Ik heb in totaal zeven versnellingen gedaan. Toch nog meer dan ik van tevoren verwacht had. Wauw!
Perfect weer voor interval schema hardlopen
Het is niet gaan regenen onderweg. Sterker nog: de lucht werd steeds blauwer en het zonnetje liet zich af en toe voorzichtig zien. Echt warm was het niet, maar koud was het ook zeker niet. Eigenlijk was het gewoon perfect loopweer: ik had geen last van felle zon en de temperatuur was zeer aangenaam 😉
Tegenwoordig loop ik met liefde mijn favoriete intervaltraining!
Het is altijd leuk om jezelf voor of na de training te belonen met een hardloopcadeau. Dit zijn mooie aanbiedingen die nu nog beschikbaar zijn!
Actuele aanbiedingen (goedkoopste)
Profiteer van korting bij hardloop webwinkels met hun actuele sale aanbiedingen!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hardloop aanbiedingen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloop aanbiedingen pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Tip: zoek ook speciaal in deze webwinkels op 'sale', 'aanbieding' en 'uitverkoop' in hun zoekvenster, meestal staat er nog wel een aanbieding verstopt die je zo vindt 😉
Aanbieding
Met een hartslagmeter word je sneller beter en natuurlijk is zo'n nieuwe hardloop gadget ook gewoon leuk! 😉
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hartslagmeter aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hartslagmeter pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Waarom is deze manier van trainen zo goed?
Heerlijk buiten sporten is natuurlijk het mooiste, maar laten we eerlijk zijn. Het kan regenen, donker zijn, te koud of te warm zijn en soms heb je nu eenmaal weinig tijd. Eventjes sporten voor of na het eten als dagelijkse korte work-out is belangrijk om een gezond en vitaal lichaam en leven te hebben.Mijn ervaring
Dat klinkt lekker luxe maar waar het om gaat: de meeste mensen bewegen (veel) te weinig dus jezelf in goede conditie houden is belangrijker dan ooit. Die trainer thuis komt dan als geroepen. We testen de beste trainers voor thuis zodat je zelf makkelijk je moment beweging kunt pakken zonder dat het uren kost. persoonlijk train ik altijd net voordat ik toch al wilde gaan douchen. Ik kijk nooit tv vanaf de bank maar kijk liever wat Netflix of Youtube video's vanaf de iPad of mijn telefoon die dan op het scherm van de trainer ligt. Lekker makkelijk en leuk tijdens het bewegen!Beste trainer
De trainer kost natuurlijk best veel. Om een goede keuze te maken zijn er een aantal zaken om goed in de gaten te houden bij kiezen voor de beste trainer voor thuis. Dit zijn wellicht wat saaie punten om te lezen maar wel erg belangrijk om jouw lichaamsdoelen te bereiken, jaar op jaar.Het kiezen van een top toestel
Instelbaarheid
1 Hoe meer instelbaar de trainer is op jouw lichaam, des te fijner je zit en des te beter je kunt trainen. Je wilt hoger, lager of dieper zitten? Dat moet in te stellen zijn. Dat zelfde geldt voor benen en armen.Gewicht
2 Het gewicht van de trainer is een goede indicator voor de kwaliteit. Qua tillen wil je wellicht het liefst een veertje maar als je kijkt naar kwaliteit wil je juist een olifant. Bij een zwaarder model worden namelijk een betere kwaliteit materialen (bv metaal) gebruikt. Een zware constructie zal minder snel gaan bewegen/wiebelen tijdens de training. Het zware gewicht zorgt ervoor dat de fiets stabieler op de grond blijft staan en daardoor zorgen zwaardere modellen voor een betere kwaliteit dan lichtere materialen.Waterpas stelbaarheid
3 Naast het afstellen op je lichaam is het waterpas stellen van de trainer belangrijk. Er is niets zo lastig als een instabiel wiebelend fitnessapparaat tijdens het trainen. Dus naast het gewicht van de trainer is ook dit belangrijk om het wiebelen tegen te gaan. Dit waterpas stellen kun je het beste als de pootjes onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden.Vliegwiel gewicht van het toestel
4 De zwaarte van het vliegwiel is van belang voor een goed toestel. Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk voor een vloeiende beweging tijdens het trainen. Ook heb je met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel. Iets om op te letten dus!Makkelijk verplaatsen met transportwieltjes
5 Hoe licht een model ook is, zonder wieltjes is het een crime om zo'n apparaat te verplaatsen. Met transportwieltjes rol je hem makkelijker rond. Let er dus op dat de trainer wieltjes heeft. Heb je thuis niet zoveel ruimte of wil je hem in de zomer in een kast opbergen? Kies dan voor een inklapbaar toestel.Crank van de trainer
6 Het verbindingsstuk van de stang naar de aandrijfas wordt de crank genoemd. Deze crank kan uit één, twee of het liefst drie delen bestaan. Hoe meer onderdelen, hoe degelijker hij is. De aandrijving met meerdere onderdelen kun je bij slijtage namelijk makkelijker vervangen. Een crank met drie onderdelen is dus de beste kwaliteit maar zit meestal wel op de duurdere modellen.Hartslagmeting
7 Door te trainen in de juiste hartslagzone train je beter en efficiënter. Een betrouwbare en makkelijk te gebruiken hartslagmeting train je zo sneller naar een betere conditie. Al kun je met veel trainers een betere conditie opdoenVerschillende trainers
Even een zijstap: de trainer heb je in alle soorten en maten. De meeste mensen kennen wel de hometrainer. Deze wordt gebruikt door jong en oud en wordt vooral gebruikt om conditie op te bouwen en te onderhouden. Fanatiekere mensen kiezen meestal voor een fietstrainer als je beter wilt worden in wielrennen en mountainbiken. Zo zijn er nog meer. Welke soorten onderscheiden we?Soorten trainers | Doel | Prijs min | Prijs max |
---|---|---|---|
Beste hometrainer | Conditie behoud/ opbouw | €99,- | €599,- |
Beste fietstrainer | Beter worden met fietsen | €99,- | €1099,- |
Beste crosstrainer | Conditie opbouwen | €299,- | €1499,- |
Beste spinningfiets | Heel fanatiek indoor fietsen | €99,- | €99,- |
Beste airbike | Interval training | €599,- | €1499,- |
Beste roeitrainer | Beter worden met roeien | €199,- | €1999,- |
Beste stepper | Beter worden met stepppen | €50,- | €150,- |
Trainingsprogramma's
8 Alleen het meten van hartslag is natuurlijk leuk, maar het gaat er vervolgens om hoe je met die info een goede training gaat doen. Dit kun je allemaal zelf bedenken maar een trainingsprogramma in de trainer kan daar ook makkelijk in helpen. Daarbij is binnen trainen natuurlijk saaier dan buiten door de natuur sporten. Een goed en leuk trainingsprogramma maakt het binnen sporten ook afwisselender en daarmee leuker. Bij de wat luxere modellen heb je vaak de beschikking over veel vooraf in te stellen programma’s. Dat werkt veel fijner als je wilt trainen met een gericht trainingsdoel. Zeker als je al een tijdje aan het trainen bent, is het leuk om de nodige variatie aan te brengen in je training. De soorten programma's zijn:- Intervalprogramma’s
- Afwisselend kracht- en conditietraining
- Of juist constante training
Trainingsdoel
9 Wil je harder gaan fietsen, beter gaan roeien of sneller vet verbranden? Al deze doelen vragen een verschillende trainingsaanpak. Wanneer je bijvoorbeeld graag vet wilt verbranden tijdens het trainen dan is een lage hartslag en lange training het beste. Op deze manier kun je continue in de beste vetverbrandingszone voor jezelf trainen. Je kunt de hartslag meten met de handsensoren in de handvatten en/ of met een borstband. De duurdere modellen zijn ook geschikt naast een hand-hartslagmeting voor een hartslagmeting met een borstband. Let er ook op of de band ook echt wordt meegeleverd.Maximaal belastbaar gewicht
10 Het maximaal belastbaar gewicht van de trainer is ook een goede indicator van de kwaliteit. Hoe hoger deze maximale belasting, des te beter de kwaliteit. Een goed model moet een belasting van minimaal 130 kilogram hebben en de betere apparaten kunnen zo'n 150 kg aan.Garantie
11 Je zou maar 10 punten krijgen maar wij houden van 'een stapje extra doen' 😉 Zo is het toch ook met trainen: net wat meer doen dan de anderen? Dus dit is punt 11: de garantie. Hoe langer en completer de garantie, hoe beter natuurlijk. Een producent die vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn product geeft een lange garantie. Daarom is de garantie die je bij de trainer krijgt een goed indicatie van de kwaliteit van je aankoop. Een goed fitnesstoestel heeft toch zeker minimaal 2 jaar garantie op het frame en 2 jaar op de onderdelen.Voorkom blessures wanneer je meer gaat trainen met interval, zie site NOC NSF en bekijk meer technische info van de zorginstellingen en bekijk de informatie van de overheid en Wikipedia.
Externe bronnen:
Bekijk de beste sale aanbieding ►