Een hardloopblessure komt helaas veel voor maar je kunt er best veel aan doen om snel weer te kunnen hardlopen. Blessurepreventie: Het voorkomen van blessures is een belangrijk onderwerp in de hardloopwereld en daar gaat we stuk voor stuk op in. Met als 1 doel: het voorkomen en indien voorgekomen; het snel herstellen ervan. Bekijk hier alle hulpmiddelen en onze ervaring met een snel herstel bij een hardloopblessure!
Blessure bij hardlopen
Als je pijn hebt tijdens of na het hardlopen dan is dat erg balen. Gelukkig zijn er wat producten die het herstel van hardloopblessures versnellen. Bekijk de herstel sale aanbieding
Inhoudsopgave:Hardloopblessure
Hoe herstel je nu van een hardloopblessure? Dat is natuurlijk aan je huisarts en/ of fysio maar ik weet uit ervaring dat veel mensen zich ook online oriënteren. Dus daarom leek het me goed om je de tips mee te geven die ik heb ervaren en gehoord van andere sporters (veel hardlopers, fietsers, schaatsers en voetballers).
Disclaimer: ga altijd naar de huisarts of fysio. Je hoeft overigens geen doorverwijzing van je huisarts te hebben voor je fysio afspraak. De vergoeding is daar niet van afhankelijk, wel van het zorgpakket dat je hebt afgesloten. Deze tip kreeg ik van Michiel en met hem heb ik ook de spullen besproken die wel en niet helpen bij een blessure.
Blessure hardlopen
Wat is een goede fysiotherapeut? Van heel veel dingen uiteraard maar er is een lijst met aangesloten fysiotherapeuten bij www.defysiotherpeut.nl vind je aangesloten fysiotherapeuten. Een goede hardloop techniek zorgt ervoor dat je langer fijner kunt hardlopen. Het serieus nemen van je techniek zoals de Haklanding, middenvoetlanding of voorvoetlanding en het steeds weer verbeteren van jezelf is nog leuk ook!
Verhelpen
Wat helpt bij veel blessures? Dat kan heel divers zijn en de meeste keren hoor ik een aantal hulpmiddelen naast het fysieke bezoek aan de specialist. Dat is een coolpack, gel, compressiekousen en compressiekleding, sporttape, blarenpleisters en meer. Veel is niet objectief aangetoond maar veel (top-) sporters hebben er, of denken er baat bij te hebben. Zelf testen en navragen bij je fysio is dus het advies.
Coolpack
Sport tape
Sport tape is een tape die je meer en meer bij prof sporters ziet, vaak in het blauw. Dat is 5 cm brede tape meestal die in banen over knie, kuit, armen, in de nek en op andere plaatsen wordt aangebracht. Waarom het zo ‘in’ is komt waarschijnlijk door de tv uitzendingen met die sporters met de beste sporttape maar het is nog niet 100% aangetoond dat het echt helpt. Veel fysiotherapeuten gebruiken het inmiddels wel en dat is ook goed om te laten doen en niet te veel zelf te experimenteren. De sport tape is meestal verkrijgbaar in onopvallende huidskleur en blauw.
Achillespees blessure
Een achillespees blessure is echt irritant en daar ben je niet zomaar vanaf. Je kunt het koelen met een coolpack en laten behandelen en oefeningen doen maar je kunt niet een pilletje kopen dat je ervan af helpt. Deze achillespees blessure blijft vaak lang hangen.
Zeer
Hardlopen zonder zorgen en stress is heerlijk, teveel stress kan een burnout veroorzaken en hardlopen is een goede uitlaat klep alleen let op bij blessures bij het hardlopen, iets kleins kan echt redelijk lang aanhouden, echt zeer doen en irritant worden. Door te lang te blijven door sukkelen kun je er echt langer last van houden. Koelen doe ik daarom geregeld en ik hanteer het motto: ‘wat nodig is, is nodig’ dus een afspraak, en dus tijd maken, dingen testen (ook al is het vreemd), warming-up, cooling down, etc etc. Alles wat ik kan doen om het hele jaar rond te blijven sporten probeer en test ik uit. En niet alles werkt 😉
Knieblessure
De meeste blessures van hardlopers zijn volgens mij knieblessures. De oorzaak is divers maar ’te snel te veel of te lang willen hardlopen’ is een veel voorkomende oorzaak zie ik om me heen. En om eerlijk te zijn is het mij ook wel overkomen in het verleden. Een trainings-opbouw van nul naar 5kilometer doe je nu eenmaal niet in 2 weken, ook al zou je dat qua conditie wellicht wel kunnen. Het 5 kilometer hardloop programma van runningtherapeut Michiel is daarom ook bewust heel zorgvuldig en rustig aan.
10% regel
De toename in afstand en tempo moet je heel langzaam opbouwen. De meesten spreken van maximaal 10%per week en dat adviseer ik je ook. Dit is dus niet veel en je moet zeker op tijd beginnen. De meesten vinden het ‘belachelijk weinig’ en kunnen vaak veel meer. Dat is ook logisch maar ook veel hardlopers krijgen terugval doordat ze te hard van stapel lopen. En je kunt het nog rustiger aan doen. Een keer minder dan 10% is eigenlijk nog beter, hoe rustiger hoe minder kans je krijgt op een blessure. Een goed hardloopschema gaat daar ook vanuit.
————–
Mijn kleine disclaimer vooraf: Een blessure is iets om niet te negeren en ik raad je altijd aan om naar de huisarts en/ of fysio te gaan ermee. Hopelijk is het een onschuldige blessure die je hebt en kan het bij een eenmalig bezoekje blijven 😉
Wie kent het niet? Lopen en halverwege een blessure krijgen, wat verder lopen onmogelijk maakt? Het blijft lastig, maar bereid je er op voor.
Onderweg en een blessure.
Helaas hoort het bij elkaar. Hardlopen en blessure. De oorzaken zijn vaak van verschillende aard. Echter 1 ding is zeker, het blijft vervelend en komt altijd onverwacht en ongelegen. In veel gevallen is het, het lichaam dat zegt “vandaag niet” zoals bij griep, vermoeidheid, pijntjes die blijven zeuren en steeds andere vormen aanneemt. Maar veelal komt zoiets onverwacht. Tijdens een loop, onderweg. Wat dan, als je niet verder kunt lopen, maar toch terug moet?
Blessure tijdens een evenement.
Een plotselinge kramp, verstappen of helemaal dramatisch een zweepslag. Het zijn dingen die kunnen gebeuren. Tijdens evenementen is dit vervelend. Maanden van training, opgeladen voor de wedstrijd en niet helemaal onbelangrijk de investering in de race in de vorm van inschrijfgeld, reiskosten en al wat er meer bij komt kijken. Maar als het je overkomt, is er EHBO en andere vorm van eerste hulp aanwezig, die je snel naar het startpunt terug kunt brengen. Zodat hulpeloos terug strompelen, niet van toepassing is. Hoe anders is het tijdens je trainingsloop die weer lekker gaat bv nadat je ziek was en wilde hardlopen of bent gaan afvallen met hardlopen?
Blessure tijdens de training.
Je kent het wel. Je bent lekker aan het lopen of trainen , genieten van je zondagse duurloop van ca. 10, 20 kilometer of meer, tot het noodlot toe slaat. Een onverwachte blessure zoals springschenen (shin splints). Elke stap doet pijn, verder lopen is geen optie. En of het altijd zo moet wezen, kilometers van huis. Wat doe je dan? Een telefoontje naar het thuisfront is vaak een makkelijke oplossing, maar als je in bosrijk gebied zit waar geen auto’s mogen komen of er is niemand thuis, blijft het toch lastig. Er zijn hardloopclinics ze begeleiden je dan en werken aan je techniek en conditie en blessurevrij.
Bereid je route voor.
Om het leed zoveel mogelijk te verzachten en toch thuis te komen, bereid ik ten alle tijden mijn route voor. Dit is tegenwoordig makkelijk met site als my Asics etc. en veelal de app”s. Ik maak mijn routes dan dusdanig, dat ik ten aller tijden een verkorte weg naar mijn startpunt integreer. Mocht het zo zijn dat een onverwachte blessure de kop op steekt en hulp is moeilijk te krijgen. Is het strompelen naar huis veelal korter, dan de weg die je nog moet gaan of heb afgelegd, dan je met je duurloop van plan was.
Tot slot.
Kort samengevat komt mijn verhaal hier op neer.
Als je een duurloop gaat doen, zorg dan dat er altijd op diverse plaatsen de route drastische ingekort kan worden, richting het start punt van je loop. Dit maak de lijdensweg bij een blessure, waar verder lopen geen optie meer is, aanzienlijk korter. Bij, het voor verkeer, bereikbare routes, is een telefoon natuurlijk de beste oplossing.
Maar de aller beste oplossing, is de oplossing die je niet altijd zelf in de hand heb. Blijf lopen en genieten, blessure vrij, dan kom je altijd voldaan terug.
Groet, Ruud>
Zeg nooit nooit want een blessure is altijd onverwachts en komt nooit uit!
Blessure / overbelasting?? met nog 6 weken te gaan voor de marathon
In mijn vorige blog heb ik gezegd nog nooit last gehad van enige blessure. Dat was dus de goden verzoeken. Het schema voor 1 maart gaf een duurloop aan van ca. 20km. Het liefst ga ik ’s morgens vroeg rond 07.30 zodat we nog wat hebben aan de dag. Dat ging niet vandaag niet omdat ik de jongste van 10 (met DS) niet alleen kan laten. Dus van de nood een deugd gemaakt en met de jongste lekker ontbeten en gezellig even tv gekeken. Ik had een kom cruesli & havervlokken met yoghurt dus dat moest voldoende zijn voor mijn afstand. Zodra manlief thuiskwam van de zwemtraining met onze middelste, kon ik de deur uit, om 9 uur.
De duurloop
Heerlijk weer, zelfs af en toe warm met de wind in de rug en het zonnetje. Wat is dat genieten van het weer en omgeving. Zo gingen de kilometers als vanzelf en voor ik het wist had ik de eerste 10 km erop zitten, onder de 57 minuten. Verder lopend aangekomen richting Hotel Ara in Barendrecht en het fiets-/voetpad volg ik verder af. Een stuk langs het water met wind tegen was het ineens niet zo lekker en voelde zelfs even koud aan. Nog een klein stukje en dan de dijk op en zitten we alweer op een 17 km, dat ongemerkt snel. Dan een flauwe helling omhoog en uit het niets pats, mijn knie, au au.
Hoe kom ik thuis
Op de dijk gekomen bedenk ik me dat het te zeer doet om te hardlopen. Ik stop, het is best fris en bedenk me dat ik in beweging moet blijven. Dus besluit een stuk te gaan wandelen en voel echt niks meer. Dus hup weer in de benen, dat was toch niet helemaal zoals mijn knie erover dacht, een stekende pijn aan de buitenkant van mijn linker knie. Wat is dit nou? Dus besluit toch weer te wandelen. Ik moet nog 3 km naar huis en dat is de kortste route. Kan wel janken en voel ineens een traan over mijn wang. Het benauwd me ineens, nog maar zo kort voor de marathon! Ben al wandelen en rennend op een slakkentempo thuisgekomen. Ik voelde me ellendig.
Wat is er met mijn knie?
Na het douchen en wat gegeten te hebben kan ik weer helder nadenken. Wat nu? Ik ga op internet zoeken wat dit zou kunnen zijn, lopersknie? overbelasting? Ik plaats in de diverse groepen, waar veel hardlopers in zitten, een bericht hierover. Zo krijg ik allerlei tips van andere hardlopers en van mensen die zoiets ook al eens gehad hebben. Uiteindelijk raak ik weer wat positiever gestemd door de vele berichtjes. Mijn gedachte gaat ook uit naar een irritatie van de pees. Het rare is echter dat ik dus met traplopen en gewoon wandelen er geen last van heb. Ik wil zo graag opnieuw echt gaan hardlopen. Om de zinnen te verzetten een wandeling met de jongste gemaakt in het zonnetje.
Hoe nu verder?
Ik ga aan de slag met de volgende tips.
Tip 1) Smeren met koelgel.
Tip 2) Gerichte oefeningen doen.
Tip 3) Niet meer aan de linkerkant lopen daar de fietspaden afhellen.
Tip 4) 2de paar schoenen aanschaffen.
Tip 5) Rust nemen.
Tip 6) Minder kilometers lopen en op een rustiger tempo.
Maandagavond i.p.v. lopen een rustavond. Dinsdag lopen ja of nee? Ik besluit het te gaan proberen voor 5 km en ben zenuwachtig. Samen met een vriendin loop ik op haar tempo, 7 min per km. En het gaat goed en het was spannend maar geen last, pijnvrij gelopen. Je wilt niet weten hoe dat voelt, ik kan wel juichen van blijdschap maar weet ook dat 5 km geen marathon is.
Positief en verder uitbouwen
Woensdag een rustdag qua hardlopen maar donderdagavond mag ik weer. Ik besluit om wederom op een slow tempo te lopen dus tussen de 6.30 en 7 min per km. Na 5 km voelt het zo goed, geen pijn, dus besluit een klein rondje extra te lopen voor ik weer thuis aankom. Na 8,6 km te hebben gelopen als een slak maar geen last te hebben gehad kan ik toch wel juichen en geeft een positief gevoel. Vrijdag en zaterdag weer een rustdag. Voor zondag stond er een duurloop op van 30 km maar nu even niet. Ik ga voor 10 km in een rustig tempo. En dan is het nog maar 5 weken en sta ik dus hopelijk op de Coolsingel om deel te nemen aan die eerste marathon!
Groet, Wilma
Een kuitblessure maakt onzeker. Googlen naar de mogelijke oorzaken, maar ook om te kijken hoe lang ik rust moet nemen en hoe te voorkomen.
Blessure maakt onzeker
De pijn in mjn kuit is nog niet helemaal voorbij. Van een blessure word je onzeker omdat je niet weet waar het vandaan komt en hoe het kan gebeuren. Tot de laatste vijfhonderd meter had ik zondag nergens last van en in een keer schoot de pijn in mijn kuit. Ik hoefde net nog niet te hinkelen. Maar erg lekker ging het niet.
Googlen naar oorzaken
Wat doet een hardloper? Googlen, natuurlijk. Kuit, blessure en hardlopen zijn de googlewoorden. Meer dan 10.000 resultaten komen naar voren, dus ga ik kiezen welke pagina’s interessant zijn. Ik kom op een pagina terecht dat als onderwerp heeft: Meest voorkomende hardloopblessure: kuitblessure. Ik ben in goed gezelschap want meer dan 8800 mensen hebben deze pagina bezocht.
Scheurtje in de kuit
En dan is het een kwestie van afstrepen door te kijken naar de uiting van de pijn. Een zweepslag valt direct al af. Een scheurtje in de kuitspier lijkt me logischer. Er staat dat de scheur meestal zit in de overgang van spier- naar peesweefsel en is voelbaar door een plotselinge felle pijnscheut in de kuit. Daarna is het meestal op z’n minst erg pijnlijk om verder te lopen. In sommige gevallen is op het desbetreffende been staan zelfs onmogelijk. Met name ook omdat bij mij de pijn zit in de overgang van de spier naar de pees.
Spierkramp?
Andere mogelijke opties zijn ook spierkramp of een verrekking van de spier. Van kuitkramp wordt gezegd dat de klachten een uiting kunnen zijn van een te grote rekbelasting van de kuitspieren door heuveltraining of sprinten. Ik heb natuurlijk in Apeldoorn de J.C. Wilslaan bedwongen en daarna in volle vaart naar beneden gelopen. En ook: Er zijn aanwijzingen dat een verstoring van de mineraalhuishouding, zoals een magnesiumtekort, ook tot kramp kan leiden.
Ontsteking
Bij een minder ernstige beschadiging van de kuitspier zijn dan wel spiervezels beschadigd, maar nog niet duidelijk gescheurd. Vaak is lokaal een pijnlijke verharding te voelen met pijn bij aanspannen van de kuitspier. Het lichaam probeert de beschadiging snel te genezen door ontstekingscellen naar het letsel te sturen. De verschijnselen van een lokale ontstekingsreactie, zoals roodheid, warmte, zwelling, pijn en een gestoorde functie, worden daarmee beperkt. Dit lijkt me niet de oorzaak van de pijn.
Toch een scheurtje?
Ik ga, gezien wat ik heb gelezen, er vanuit dat het een scheurtje is. Er staat dat de kans op een scheurtje groter is bij vrouwen en oudere sporters. Nu mag ik mezelf rekenen tot de tweede categorie als 50+-er. Oudere sporters moeten rekening houden met het feit dat de spierkracht en de spierdoorbloeding in de loop der jaren geleidelijk afnemen waardoor de kans op schade toeneemt.
Rust zorgt voor genezing
Gevoelsmatig zeg ik dat in eerste instantie rust help om dit kwaaltje te verhelpen. De pijn is na vannacht al een stukje minder. Gisteren was het nog strompelen en vandaag kan ik zo lopen dat het niet meer opvalt. Als handvat lees ik dat ik één keer zo lang rust moet nemen als de pijn duurt. Met een beetje mazzel kan ik dus donderdag of vrijdag weer gaan lopen. Dat betekent één of twee trainingen overslaan. Meestal neem ik na een wedstrijd tenminste twee dagen rust. Dus ik zou morgen weer een rondje gaan lopen.
Voorkomen beter dan genezen
De laatste vraag is natuurlijk: hoe kan ik een volgende blessure voorkomen. Als eerste staat er om de schoenen te vervangen vanwege de demping. Deze is bij mij wel heel goed omdat de huidige schoenen rond de 100 kilometer erop hebben zitten. De volgende is een hakverhoging om de spier minder te rekken. Het lijkt me niet fijn om een extra zooltje in de schoen te leggen. Dus dat valt af. Een goede tip is wel: probeer de kuitspier soepel te maken door dagelijks rekoefeningen uit voeren. Laat deze oefeningen onderdeel uitmaken van je routine.
Compressiekousen
En dan de laatste optie: compressiekousen. Er is al veel gesproken over compressiekousen. Onderzoeken wijzen uit dat compressiekousen de trillingen die de onderbeenspieren tijdens het hardlopen te verduren krijgen reduceeren en ook de kans op spierpijn. Door de goede afvloeiing van opgebouwde melkzuur en een verhoogde bloedtoevoer kunnen spieren sneller herstellen van inspanning. Ik heb ze, dus ik ga ook deze optie eens uitproberen. Maar mijn kuiten voelen zich ‘opgesloten’ met compressiekousen. Aan dat gevoel zal ik moeten gaan wennen, wellicht.
Wat ga ik doen?
Ik ga kijken of ik donderdag of vrijdag weer kan gaan lopen, mogelijk in het weekeinde. Ik heb ook nog een schaatstocht op de baan van Biddinghuizen op het programma staan voor dit weekeinde. Ik kan natuurlijk morgen of donderdag gaan mountainbiken? Dus mogelijkheden te over om mijn conditie op peil te houden. En dan binnenkort weer heerlijk een rondje gaan hardlopen. Ik maak me niet echt zorgen, maar het maakt me wel wat onzeker dat het weer kan gebeuren.
Groet, Rein
Een korte beschrijving hoe ik, inclusief blessure, me aan het voorbereiden ben via de bruggenloop op de hele marathon.
Gewoon lekker lopen
Even een berichtje tussendoor. Als gevolg van de overbelaste knie toch maar eens naar de fysio gegaan en die bevestigde eigenlijk wat ik zelf ook al dacht. Het enige positieve aan het bezoek was dat hij melde dat er geen schade aan de knie was maar dat het echt overbelasting betrof.
Fysio
In de tussentijd alweer een paar naar de fysio geweest. De behandeling bestond/bestaat uit een diversiteit aan rek-en strek oefeningen en dry needling. Bij vorige blessures ben ik ook al dry needled en moet zeggen, het is niet fijn maar het helpt (in mijn geval) wel.
Lopen
Naast de fysio bezoeken loop ik gewoon mijn rondjes nog steeds om me voor te bereiden op de marathon van Rotterdam. Als voorbereiding ga ik ook de bruggenloop in Rotterdam doen.
Bruggenloop
De bruggenloop is een loop in Rotterdam over een afstand van 15 kilometer en je loopt over 5 verschillende bruggen. Volgens de diverse berichten schijnt het een pittige loop te zijn, maar hij past wat mij betreft in de voorbereiding voor de marathon. Hierna wil ik ook nog twee maal een halve marathon lopen in januari en februari en daarna lekker kilometers maken.
Tempo
Ik loop met een Garmin horloge met hartslagmeter en als je deze uitleest op de computer staat er altijd een trainings-intensiteit vermeldt. Wat mij opvalt is dat als je rustig en niet geforceerd loopt (wat meestal langzamer is dan je denkt) je trainings-intensiteit altijd sterk verbeterend is. Bij mij is dat meestal tussen de 10 en 11 kilometer per uur. Dit is voor mij een prettige snelheid wat ik lang vol kan houden en waarmee ik ook binnen de door me zelf opgelegde tijdslimiet voor de marathon zou blijven.
Routes
Voorheen liep ik eigenlijk altijd dezelfde routes omdat ik de afstanden daarvan wist. Recentelijk ben ik andere routes gaan lopen. Als de afstand te kort blijkt en ik mijn vooraf geplande kilometers dreigt niet te halen dan plak ik er gewoon een stukje aan of tussen. Verandering van route is toch eigenlijk wel prettig. Tegenwoordig loop ik ook gedeeltes over het strand wat ook nog eens prettig is mbt mijn knie.
groet, Anthon
Blessure
Er zijn helaas veel blessures die je hardloop training in de war kunnen gooien. We krijgen geregeld vragen van mensen die een blessure hebben en vaak is de vraag: ‘wat kan ik doen om zo snel mogelijk weer te kunnen hardlopen’. Mooi natuurlijk maar helaas hebben we zelf de ervaring dat rust en herstel vaak iets langer duurt dan gedacht en gewenst. Rust is erg lastig maar zal uiteindelijk toch de meeste winst boeken.
Blessure hardlopen
Van Jellie kreeg ik de volgende vraag: “Hallo Peter, ik had graag willen hardlopen, maar ik ben een week geleden gevallen met lopen en heb mijn ribben gekneusd, ik wil volgende week weer los, wat is wijsheid?”.
Een kneuzing van de ribben kan ontstaan door vallen maar zelfs ook door gewoon eens (erg) verkeerd ademen of iets anders onschuldigs. Een kneuzing kent ook allerlei gradaties heb ik gemerkt (ervaring uit de praktijk, ik ben geen dokter..).
Stoppen of juist niet?
Gelukkig hoef je niet altijd te stoppen bij een kleine blessure:
Kneuzing hardlopen
En ik ben toen ik dat had te snel begonnen met hardlopen en had langer moeten herstellen totdat het pijngevoel helemaal weg was. Ik heb er dus wel mee hardgelopen maar kan het niet adviseren. Dus rust is ook hier de enige remedie want de fysio en huisarts konden me weinig geven om het herstel sneller te laten verlopen.
NB als iemand meer tips heeft voor Jellie: graag en laat het hieronder weten want hoe sneller ze weer kan hardlopen hoe beter natuurlijk. En Jellie: beterschap!
Voeten en hardlopen
Als je pijn hebt onder je voet of tintelende voeten bij en na het hardlopen dan is dat erg balen. Deze vraag kreeg ik van Wilma: Ik baal verschrikkelijk Peter! Ik was 4 kilo afgevallen! Maar… Na een keertje hardlopen een paar weken geleden, had ik plotseling pijn onder mijn voet. het ging maar niet over. Ik doe er 2 x per dag een kwartier ijs op. Deze week naar de dokter gegaan en die had het over een peesplaatontsteking of hielspoor. Hij adviseerde eerst steunzolen te proberen. Die heb ik gekocht, maar ze helpen niets…. Ik heb nu al een paar weken niet hardgelopen, want gewoon lopen doet al genoeg pijn… Ik heb op internet gezocht naar tips, maar geen ‘gouden tip’ gevonden die echt werkt. Heb jij nog goede tips?
Antwoord: mijn reactie zie je hier bij pijn onder je voet bij het hardlopen.
Knie hardlopen
Je wilt natuurlijk alles doen om blessure vrij te blijven maar soms lukt het niet. Rob Viveen heeft last van zijn knie bij het hardlopen. Hij is nu tijdelijk aan het fietsen en laat je zien hoe het komt en wat voor behandelingen hij krijgt om de knieblessure te verhelpen.
Hardloopschoenen en blessures
Soms worden blessures veroorzaak door oude hardloopschoenen. Bij een hardloopspeciaalzaak krijg je advies over goede hardloopschoenen. Met video, handige hulpmiddelen en een expert krijg je dan een loopanalyse en advies. Zelf heb ik veel schoenen getest, bekijk ze hier bij de hardloopschoenen. Er zijn vele verschillende merken zoals Nike,Asics en Altra.
Hielspoor
Hielspoor is echt niet leuk om te hebben want dit is een hele irritante, pijnlijke en langdurige blessure aan je voet die je NIET mag negeren. Hier kun je echt een jaar of langer last van houden. Dus gewoon tijdelijk stoppen zou ik zelf zeker doen.
Meer informatie op Wikipedia en de site van de overheid.
Stappenplan bij een opkomende blessure
Het advies zou zijn:
- Ga toch naar die huisarts of fysio (en/ of kies eens een sport medische keuring SMA)
- Neem sterk gas terug, of je nu veel of weinig loopt
- Als het kan en mag van je arts: zeker niet stil gaan zitten, bloeddoorstroming helpt het genezingsproces
- Kijk eens naar hulpmiddelen zoals inlegzooltjes, braces of andere zaken die ‘de deskundigen’ je adviseren.
- Let op: de artsen kennen lang niet altijd de laatste stand van de techniek is mijn ervaring, Google kan soms net een beetje helpen
- Als je niet mag hardlopen, ga dan iets minder belastends doen zoals inderdaad spinnen of zwemmen.
Aanbieding
Actuele aanbiedingen (goedkoopste)
Profiteer van korting bij hardloop webwinkels met hun actuele sale aanbiedingen!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hardloop aanbiedingen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloop aanbiedingen pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Tip: zoek ook speciaal in deze webwinkels op 'sale', 'aanbieding' en 'uitverkoop' in hun zoekvenster, meestal staat er nog wel een aanbieding verstopt die je zo vindt 😉
Externe bronnen:
Bekijk ook de herstel sale aanbieding