Het beste eiwitpoeder helpt je om snel te herstellen na het sporten. Je gebruikt eiwitpoeder om het herstel te versnellen en de kans op spierpijn te verkleinen. Zo sta je er weer goed voor bij een nieuwe training!
Sneller herstellen na het sporten
Eiwitpoeder wordt veel gekozen door intensieve sporters zoals bodybuilders, maar ook door hardlopers en fietsers. Dat komt doordat het eiwitpoeder je helpt om na het hardlopen sneller te herstellen. Het eiwitpoeder is net iets anders dan recoverypoeder, deze is nog meer geschikt voor hardlopers. Beiden worden ze gebruikt voor herstel. Eiwitpoeder zit in een pot die lijkt op de potten sportdrankpoeder. Je lost het eenvoudig op met water, lekker makkelijk dus. Bekijk de eiwitpoeder sale aanbieding
De winnaar
1. NatuSport Whey Protein Isolate+
Natusport Whey Protein Isolate+ is de ideale keuze voor sporters en het beste eiwitpoeder voor hardlopers die op zoek zijn naar een hoogwaardige bron van eiwitten om de spieren na het sporten weer op te bouwen!
De concentratie eiwitten in dit eiwitpoeder is zo hoog dat ik in een mum van tijd weer herstel na het hardlopen. Zelf vind ik dat super fijn, ik kan veel sneller weer hardlopen en heb geen excuus meer om niet te gaan trainen.
Veel eiwitpoeders zijn niet bepaald smakelijk, maar de NatuSport Whey Protein Isolate+ eiwitpoeders met vanillesmaak zijn echt heel lekker. Dat maakt het toch een stuk makkelijker om ze na het sporten niet te vergeten. Het is zelfs lekker als gezond tussendoortje!
De meeste lekkere eiwitpoeders bevatten best veel suikers en vet, waardoor ze eigenlijk alsnog niet heel gezond zijn. De NatuSport Whey Protein Isolate+ bevat bijna 0% suikers en geen vet, waardoor het de perfecte aanvulling op mijn voedingspatroon is.
De premium eiwitpoeders laten me dus spiermassa opbouwen en ik hoef niet eens extra ver te lopen om de bijgevoegde suikers en vet er weer af te trainen!
Het nadeel van dit eiwitpoeder is dat het best wel prijzig is. Zeker als je veel sport kunnen de kosten al snel oplopen. Dat is niet zo gek, het eiwitpoeder is ook van hele hoge kwaliteit.
- Gezond én lekker
- Premium kwaliteit
- Perfecte aanvulling op je voedingspatroon
- Niet de goedkoopste (maar ook niet de duurste)
2. SIS Rego Recovery
Onze nummer twee is de SIS Rego Recovery. De REGO Recovery levert snel opneembare (soja)eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, om de spieren snel te herstellen.
Het fijne van de SIS Rego Recovery eiwitpoeders is dat ze gewoon heel erg lekker zijn. De smaken aardbei, vanille en chocola zijn niet te zoet of overheersend. Zelf vind ik het altijd fijn als een eiwitpoeder niet te kunstmatig smaakt.
Bij dit eiwitpoeder wordt een handig schepje geleverd. Na het scheppen mengt het poeder goed en krijg ik geen last van klontjes. Daardoor vind ik het helemaal niet erg om een eiwitshake te drinken voor meer energie!
Wat doe je met deze energie die je ermee krijgt? Juist: sneller herstellen zodat je bij je volgende training vol energie zit!
- Optimale eiwitportie van 20 gr, met 2gr leucine
- Ideaal voor mensen met lactose-intolerantie
- Geschikt voor vegetariërs
- Niet iedereen vindt de smaken lekker
3. Orangefit Protein Plantaardige Eiwitshake
Een volgende goede optie is de Orangefit Protein Plantaardige Eiwitshake, die met vegan-vriendelijke ingrediënten voor een complete eiwitbron zorgen. Orangefit Protein levert alle aminozuren die je nodig hebt om goed te herstellen na intensieve inspanning!
Dit eiwitpoeder is verkrijgbaar in een aantal lekkere smaken: vanille, banaan, aardbei, chocolade en een combinatie van mango en perzik. De smaak is zacht en helemaal niet overheersend.
Sommige sporters vinden dat helaas niet zo lekker, voornamelijk omdat de spliterwten nog licht te proeven zijn.
Orangefit Protein bestaat uit maar een paar ingrediënten, er zijn dus geen onnodige en ongezonde stoffen toegevoegd. Ik hoef alleen maar wat water aan het eiwitpoeder toe te voegen en ik kan genieten van een heerlijk gezonde shake!
- Complete eiwitbron
- Geschikt voor vegans
- Slechts een paar ingrediënten, geen onnodige toevoegingen
- Smaakt een beetje naar spliterwten
4. XXL Nutrition Night Protein
Het bijzondere van XXL Nutrition Night Protein is dat het eiwitpoeder uitsluitend uit zuiver micellar caseïne bestaat. Er zijn dus geen opvulmiddelen aan het poeder toegevoegd. Micellar caseïne heeft als voordeel dat het snel en efficiënt opgenomen wordt.
Ik neem de Night Protein ’s avonds, voordat ik ga slapen. Op die manier worden de proteïnen het beste opgenomen. Dat zou eventueel een nadeel voor je kunnen zijn, sommige sporters vinden het fijner om ’s ochtends te beginnen met eiwitpoeders.
De XXL Nutrition Night Protein is in veel verschillende smaken verkrijgbaar, er is zelfs een variant zonder smaakje!
Qua smaken heb ik de keuze uit vanille, aardbei, banaan, chocolade, vanille met aardbei, chocolade met hazelnoot, cookies and cream en smaakloos. Ontzettend veel keuze dus!
- De zuivere micellar caseïne wordt efficiënt opgenomen
- Geen opvulmiddelen
- Veel verschillende smaken
- Geschikt voor ’s nachts
5. Body & Fit Whey Perfection
De Body & Fit Whey Perfection bestaat uit een combinatie van wei-eiwitisolaat, concentraat en hydrolysaat die ervoor zorgen dat ik optimaal herstel na zware inspanning. Dat komt doordat dit eiwitpoeder uitzonderlijk snel door mijn lichaam opgenomen wordt.
Body & Fit Whey Perfection heeft een zachte smaak. Ik heb de keuze uit wel 20 lekkere smaken, waaronder bijvoorbeeld red velvet en salted caramel. Ontzettend veel keuze dus.
Er zijn best wat zoetstoffen aan de Whey Perfection toegevoegd, dat is voor sommige sporters een nadeel.
Dit eiwitpoeder kan op allerlei verschillende manieren gebruikt worden. Ik kan het niet alleen toevoegen aan shakes, of smoothies, maar ik kan het ook gebruiken in gebakken gerechten. De Whey Perfection kan worden gemengd in zowel water als melk. Op deze manier is het eiwitpoeder multifunctioneel.
- Complete eiwitbron
- Veel lekkere smaken
- Veelzijdig in gebruik
- Zoetstoffen
6. Isopure Whey Protein Isolate
De Isopure Whey Protein Isolate is een eiwitpoeder met een hoge biologische waarde, bomvol eiwitten om het herstel na het sporten te bevorderen. Ik kan het eiwitpoeder op ieder moment van de dag gebruiken, zelf doe ik dat het liefst na het sporten.
Omdat Isopure Whey Protein Isolate gemaakt is van het wei-eiwit wordt het snel en effectief door mijn lichaam opgenomen. Het bevat bovendien alle 9 essentiële aminozuren. Zo ben ik dus altijd op tijd weer fit voor mijn volgende workout!
Dit eiwitpoeder is vrij van aspartaam, maar er is wel een zoetstof aan toegevoegd. De zoetstof zorgt voor een aangename smaak. Verder bevat Isopure weinig ingrediënten en geen onnodige opvulproducten.
- Hoge biologische waarde
- Wordt snel en effectief opgenomen
- Aangename smaak
- Bevat zoetstof
Recovery Drink vs. Recovery Poeder
Recovery drink helpt je om veel sneller te herstellen na je run, zodat je vlug weer klaar bent voor een nieuwe run. Nu volgt eerst even de correcte informatie over het (kleine) verschil tussen recovery drink en eiwit drink/ eiwitpoeder.
Verschil tussen recovery drink en eiwit drink
Het verschil tussen recovery drink en eiwit drink zit in de ingredienten. Soms worden deze 2 hersteldranken door elkaar gehaald, en daarom lijkt het mij goed om het verschil duidelijk te maken.
Hoeveelheid koolhydraten en proteïne
1. Recovery drink is heeft een hoger gehalte aan koolhydraten dan proteïne. Deze is voor een snel herstel na duursporten zoals hardlopen en intensief fietsen.
2. Eiwit drink heeft juist een hoger gehalte aan proteïne dan koolhydraten. Deze is voor een snel herstel na krachtsporten zoals bodybuilding en workouts in de fitness.
Verhouding
De verhouding koolhydraten en proteïne in een recovery drink bevind zich tussen de 4:1 en 3:1. Hiermee krijg je snel veel koolhydraten/ vitaminen en mineralen binnen na het sporten zodat je lichaam vooral deze weer aangevuld krijgt. Deze recoverydrinks/ recoveryshakes met een rijke hoeveelheid koolhydraten zijn het meest effectief als je deze binnen 20 minuten na het einde van de training opdrinkt.
Krachtsport vs duursport
Hoeveel koolhydraten en proteïne verschilt dus per sport. De gespierde krachtsporters hebben bijvoorbeeld meer eiwit proteïne en duursporters hebben op hun beurt meer koolhydraten nodig. De vetten die in de producten van beiden moeten zitten is bij beide gelijk en laag. Het liefst zo'n 15%.
Proteïne
Proteïne is dus ook in kleine mate aanwezig in een recoveryshake om je spiermassa ook weer terug op te bouwen die deels is beschadigd door het hardlopen of fietsen.
Recovery drink is voor hardlopers
Het gaat dus om deze verhouding tussen beiden en het is niet zo dat de ene alleen maar proteïne heeft en de andere alleen maar koolhydraten. Vandaar dat het verschil ook weer niet heel groot is. De keuze is wel lekker makkelijk: doe je aan hardlopen of fietsen: kies dan recovery drinks/ recovery poeder in zo'n plastic bus.
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Recovery aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Recovery pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Sport
Als sporter helpt eiwit je namelijk om sneller te herstellen zodat je weer gauw opnieuw kunt gaan sporten. En dat is toch fijn! Als ik heb hardgelopen drink ik daarna meestal meteen wat. Dan neem ik water en soms neem ik water met eiwitpoeder, en dan in een lekker smaakje. Je ziet hieronder eerst waarom het lichaam eiwitten wilt na het hardlopen en daarna test ik de soorten eiwitpoeder. Dat is goed om te weten voordat je deze of andere sportvoeding gaat kopen.
Eiwitpoeder wei en whey
Wellicht kom je ook deze term whey tegen. Dit is de Engelse benaming van eiwit. Soms lees je het ook wel als wei. Er bestaan verschillende soorten van deze wei, maar de verschillen ertussen zijn eigenlijk erg klein. Eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa en tot de instandhouding van de spiermassa. Dit is ook voor duursporters belangrijk omdat we de spieren ‘beschadigen’ tijdens het sporten. Door het eiwit bouw je die op in een hoger tempo.
Deze moeten weer opgebouwd worden na de training. Hoe beter en sneller dat gaat, hoe makkelijker de volgende training is. Ook de voedingswaarde is perfect voor na het sporten. Zo’n eiwitshake is namelijk laag in koolhydraten en vetten en bevat het geen toegevoegde suikers. Ook bevat de Whey proteïne enkel natuurlijke aroma’s waardoor de meeste mensen het lekker vinden!
Wanneer innemen?
Eiwitshakes zijn een goede en gemakkelijke aanvulling op het eet programma van ons duursporters. Het is belangrijk om dit snel te nemen na het sporten. Ikzelf neem het vaak nog voor het douchen. Je kunt deze het best direct na de training nemen om het eiwitgehalte op peil te brengen en dat ook te houden. De beste samenstelling van een eiwit shake na het sporten is een mix van snelle koolhydraten en zowel snel als traag verteerbare eiwitten. Dit kun je doen met een hake van proteïne smoothie samen met amandelmelk, banaan en een schepje eiwitpoeder uit de pot.
Test
Bekijk in de video mijn ervaring met het eiwit hardlopen met wat verrassingen. Tegelijkertijd ook mijn mening hierover.
Recovery met korting op 30 mei kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Recovery bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Eiwitpoeder voor het hardlopen
Het gebruik van eiwitpoeder wordt binnen verschillende sporten gebruikt en zo ook bij hardlopen. Eiwit is de belangrijkste bouwstof van lichaamsweefsel, waaronder de spieren. In noodgevallen, wanneer de koolhydraat- en vetvoorraad in het lichaam onvoldoende is, kan het lichaam ook spiereiwit verbranden om het lichaam toch te voorzien van energie. Dit laatste is echter ongewenst omdat dit leidt tot afname van de spiermassa.
Smaken
De smaken van het eiwitpoeder zijn nogal divers en je kunt vaak kiezen uit de volgende smaken
- Tropical (vind ik het lekkerste)
- Forest fruit
- Citrus/ sinaasappel
- Chocolade (smaakt vreemd)
- Vanille
- Aardbei
- Banaan
Keuzes
Uiteraard is er niets zo persoonlijk als smaak maar ik koop vaak de tropical smaak, tropische vruchten dus. Vooral lekker als het koud is buiten 😉 Overigens heb je deze smaken vaak ook bij de andere sportvoedingsproducten:
Sportvoeding | Prijs | Doel | Fietsen | Hardlopen | Rating |
---|---|---|---|---|---|
€€ | Drinken om te hydrateren en snel energie aan te vullen | ✓ | ✓ | ||
€€€€ | Gel om hoogwaardige energie snel energie te geven | ✓ | ✓ | ||
€€€ | Eten om de motor brandende te houden | ✓ | - | ||
€€ | Snel herstellen na de training zodat je snel de oude bent | ✓ | ✓ |
Hardlopen
Hardlopers die 60 minuten of langer lopen (duurlopers dus) hebben een grotere eiwitbehoefte dan lopers die korter lopen. Deze laatste categorie lopers heeft voldoende aan het eiwit dat de dagelijkse basisvoeding hen biedt (gemiddeld 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag). De duurloper heeft echter meer nodig omdat de spierbeschadiging door het duurlopen groter is, en er daardoor dus meer bouwstof nodig is om te herstellen. En dat doet dus eiwitpoeder.
Fietsen
Duursporters zoals ook fietsers hebben, afhankelijk van de duur en intensiteit van de inspanning, gemiddeld 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Dit eiwit is ook grotendeels uit de basisvoeding te halen. Eiwit zit in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivel, eieren, soja, peulvruchten, aardappelen, bonen, noten en paddenstoelen. Maar wees je ervan bewust dat je door het eten van dierlijke voedingsmiddelen ook relatief veel vet binnen krijgt.
Hoeveel eiwitpoeder na het sporten?
Ik krijg vaak de vraag hoeveel eiwitpoeder ik gebruik na het hardlopen met een shake (net zoals je veel mensen hebt die willen afvallen met een shake) dus hier een rekensom. Ongeveer 15% van de totale dagelijkse energiebehoefte van een duursporter moet komen uit eiwit. Rekenvoorbeeld: een duursporter weegt 75 kilo en zijn totale dagelijkse energiebehoefte bedraagt 3.200 kcal, dan moet 480 kcal uit eiwit komen. 1 gram eiwit levert 4 kcal aan energie dus 480 kcal komt overeen met 120 gram eiwit per dag. Afgezet tegen zijn gewicht komt dat neer op ongeveer 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. De duurloper in dit rekenvoorbeeld moet per dag in totaal 120 gram eiwit binnenkrijgen, verspreid over meerdere maaltijden dan wel eetmomenten.
Eiwitpoeder herstelt de beschadigde spieren
Omdat tijdens het sporten spieren beschadigen is het zaak dat je zo snel mogelijk na de inspanning eiwitpoeder (naast koolhydraten, mineralen, electrolyten en vocht) inneemt om het herstelproces van de spieren in gang te zetten. Advies is om binnen een half uur tot uiterlijk een uur na de inspanning 15 tot 30 gram eiwit, afhankelijk van de duur en intensiteit van de inspanning, te nuttigen. Let op: deze 15 tot 30 gram behoren tot de dagelijkse in te nemen totale hoeveelheid eiwit (in het rekenvoorbeeld 120 gram) en zijn dus niet extra.
Snel herstellen na het hardlopen
Op de markt zijn eiwitpoeder-dranken en proteïnerepen verkrijgbaar die je daarvoor kunt gebruiken en dat doen dan ook de meeste hardlopers na de training thuis om het herstel te versnellen en de kans op spierpijn te verkleinen. Hierdoor ben je sneller klaar voor de volgende hardloop training.
Waarom eiwitpoeder gebruiken?
Je spieren bestaan voor een groot deel uit eiwitten en door het sporten beschadig je een heel klein beetje de cellen. Met eiwit worden die beschadigingen iets sneller hersteld. Zoals je misschien weet (biologie…), bestaat onze voeding uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten geven je snel energie, gezonde vetten zijn onmisbaar voor een goede werking van je lichaam (opname van vitaminen) en eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Iedere cel in je lichaam wordt regelmatig vervangen door een nieuwe cel.
Sportvoeding en eiwitpoeder
Eiwitpoeder is dus gewoon onderdeel van sportvoeding voor de hardlopers die wat serieuzer met hun sport bezig zijn en bijvoorbeeld ook een sportgel gebruiken tijdens het hardlopen. En eiwitten zijn speciaal voor na het sporten. Alhoewel..ik heb wel eens de fout gemaakt om tijdens het sporten eiwitpoeder mee te nemen omdat het vaak in soortgelijke bussen zit en als je dan snel wilt sporten…dan grijp je nog wel eens de verkeerde bus 😉
Eiwitten komen voornamelijk voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kwark en meer. Ik neem dan ook naast het eiwit poeder eigenlijk dagelijks kwark en vooral de avond na het sporten.
Waar is eiwitpoeder voor?
Veel mensen gebruiken eiwit poeder om af te vallen maar ik gebruik het puur voor na het sporten. Ik ben geen diëtist en ook geen dokter maar ik weet wel dat eiwit poeder geen vervanging is voor een gevarieerde voeding. Granen, volkoren, fruit en groente is dan toch echt meer mijn ding. En dat eet ik dan ook gewoon en dan heb ik het niet nodig om af te vallen. Toch ken ik wel mensen die met eiwit poeder echt best wat zijn afgevallen. Voor mij is het gewoon een aanvulling na het sporten om weer snel (en soms al de dag erna) weer te gaan sporten, zoals hardlopen of fietsen.
Het is belangrijk om te beseffen dat om meer spiermassa op te bouwen het op orde brengen van je eetpatroon het belangrijkst is. Om spiermassa op te bouwen zal je een calorie-overschot moeten hanteren, oftewel meer calorieën binnenkrijgen dan je lichaam op een dag verbruikt. Deze eiwitshake is wel goed om op een makkelijke manier voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar het is zeker geen alles-in-een wondermiddel dat ervoor gaat zorgen dat je ineens wel spiermassa zult opbouwen.
Het beste is het om het direct na het sporten te nemen en ik mix het simpel in een beker, flesje of glas. Niet in een bidon want dan krijg je de bidon echt lastig schoon daarna. Tip: koop er een shakebeker bij, want die maak je een stuk makkelijker schoon en zo hoef je het poeder niet in een bidon aan te maken!
Eiwitpoeder is toch alleen voor een bodybuilder?
Dan heb ik het niet nodig 😉 Ik dacht vroeger dat eiwit poeder alleen onder de toonbank van duistere sportscholen kwam maar inmiddels weet ik wel beter. Eiwit poeder is gewoon een herstel product om de afgebroken cellen in je spieren iets sneller te helpen herstellen. Dat kan toch geen kwaad zou je denken. En dat klopt ook, eiwit zit namelijk in veel dagelijkse producten. Het is dus niet alleen voor bodybuilders maar juist voor mensen die actief sporten en sneller te herstellen.
Moet ik extra eiwit nemen?
Dus de vraag of je dan wel extra eiwit moet nemen doemt dan op. Ik denk dat je eiwit poeder niet echt nodig hebt als hobby sporter. En zeker niet als je bijvoorbeeld 1 keer per week een rondje hardloopt. Waarom gebruik ik het dan wel zou je denken, want hobby hardloper is precies wat ik ben. Nou, gewoon omdat ik graag snel herstel en ook op mijn niveau mijn prestaties verbeter en sneller wil herstellen. Dus ook al is het op houtje-touwtje niveau, ik wil toch steeds een minuutje sneller op de 10 kilometer 😉
Kopen
Het kopen van zoiets nieuws voor je hobby is altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om hem aan te pakken, direct naar de keuken te lopen voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de verpakking te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken, verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen 😉Aanbieding
Recovery drink helpt je om direct te herstellen na fanatiek sporten. Zo wordt je sneller beter en ben je vlug weer klaar voor een nieuwe training!
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Recovery aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Recovery pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Eiwitpoeder info
Meer info op Wikipedia en het Voedingscentrum en de overheid over de gezonde keurmerken.
Bekijk de eiwitpoeder sale aanbieding ►