Je ziet het heel vaak, hardlopers die samen met hun trouwe viervoeter van de training genieten. Handig want, zo vang je meerdere vliegen in een klap. Hier zie je de tips van ervaren canicrossers, ofwel mensen die rennen met hun hond!
Lekker rennen met je hond
Mooie nieuwe hardloopspullen voor jezelf en hond kunnen de run samen echt leuker maken. Je houd jezelf en je hond fit en je laat hem direct uit! Laat je hond jullie tempo bepalen. De gelijkmatige draf is voor honden de minst belastende beweging om te kunnen blijven rennen. Voorkom dat je hond in galop gaat want dan gaat het te snel. Sukkelt je hond daarentegen een beetje voort, dan lopen jullie wat te langzaam. Dit kan ook een teken zijn dat je hond juist graag harder of zachter wilt rennen dus het is een beetje uitproberen.
- Je houd jezelf fit.
- Je houd de hond fit.
- Je laat de hond tegelijkertijd uit.
- Je kunt de hond niet als excuus gebruiken om niet te kunnen hardlopen.
Hardlopen met je hond ervaring
Ik ben nu een paar maanden bezig met interval training. De eerste tijd liep ik op tijd, maar sinds een tijdje ben ik overgestapt op het lopen op afstand. Ik begon met 200 m wandelen en 300 m hardlopen. In totaal liep ik dat 10 keer (zodat ik rond de 5 km uit kwam). Daarna ging ik over op 150 m wandelen en 350 m hardlopen. Gevolgd door 100 m wandelen en 400 m hardlopen. Laatst heb ik de stap gezet naar 50 m wandelen en 450 m hardlopen.
Omdat ik de blokken van de interval niet meer met 50 m kon verhogen c.q verlagen ben ik vandaag over gestapt op een nieuw systeem. Voorlopig blijft het wandel gedeelte 100 m en daar kwam vandaag 500 m hardlopen bij. Het deel hardlopen zal regelmatig met 100 m verhoogd gaan worden. Ik was helaas vandaag vergeten om het aantal intervallen aan te passen aan de afstand en heb dus totaal 10 X (100+500)600 = 6 km gelopen. In het vervolg ga ik wel het aantal intervallen aanpassen zodat ik totaal 5 km (iets meer of minder) zal lopen.
Samen trainen is toch leuker
Mijn man kan helaas niet meer met gaan hardlopen. Althans niet zo regelmatig als ik zou willen. Dan ga je maar op zoek naar een andere hardloop partner. Die heb ik gevonden in mijn twee honden. Dat zijn Bono (een kruising Border Collie – Australian Sheppard) en Axl (een Border Collie). We gaan hier in de buurt altijd een rondje rond de dijk lopen en dan kunnen ze lekker los mee rennen. Axl heeft zo veel energie dat hij altijd vooruit blijft hollen, maar Bono doet het na een tijdje rustig aan en blijft gezellig naast me mee lopen. Hoewel ik wel merk dat tegen het eind van de training Bono wat achter me blijft lopen.
Conditie opbouwen met je hond, net als bij mensen
Net zoals bij mensen, moet ook de hond conditie opbouwen en wennen aan het hardlopen. Begin dus niet direct met een pittige training of een lange duurloop als de hond hieraan nog niet gewend is, denk maar aan je allereerste training. Dat was vast geen duurloop, toch? Begin daarom met een lichte interval training van 1 minuut in een heel rustig tempo hardlopen afgewisseld met 2 minuten wandelen. Doe dit voor de duur van ongeveer 20-30 minuten.
Drinken en eten
Net zoals een mens heeft een hond tijdens en na het hardlopen behoefte aan drinken. Neem daarom altijd water en een schaaltje of iets dergelijks mee, zodat de trouwe viervoeter op tijd te drinken krijgt. Ook kun je een snack meenemen die je hem bijvoorbeeld tijdens de cooling down zou kunnen geven, zo ziet de hond het hardlopen ook iets wat leuk is en waarvoor hij beloond word.
Riem
Het is niet zo handig om de hond met een normale riem mee te nemen om te gaan hardlopen. Je hebt hierdoor je handen niet vrij en het beperkt immers de armzwaai. Wat beter werkt is een zogenaamde hardloop-hondenriem dit is een riem die om je middel bevestigd zit met daaraan een elastische hondenriem. Dit voorkomt dat de hond je onverwachts mee kan sleuren. Bovendien heb je je armen vrij en kan de hond ook veel vrijer mee lopen.
Welke hond is geschikt?
Niet iedere hond is geschikt om als loopmaatje mee te nemen, zo zijn de honden met een korte snuit waaronder bijvoorbeeld de mopshond, Franse en Engelse buldog etc. niet geschikt voor het hardlopen, omdat zij moeite krijgen met de ademhaling tijdens intensieve inspanningen. De grotere hondssoorten waaronder de herdershond, de meeste terriërs en natuurlijk de windhond zijn meestal wel geschikt voor het hardlopen. Een wat oudere hond heeft uiteraard meer risico’s om geblesseerd te raken, laat daarom altijd jouw hond vooraf keuren door een dierenarts.
Techniek
Wist je dat je van je hond heel veel kan leren wat betreft de looptechniek? Let maar eens op je hond als hij rent of met je mee hardloopt, kijk goed naar de soepelheid waarmee zijn pootjes de grond raken, kijk goed hoe ontspannen de hond zich voortbeweegt en vooral hoe energiezuinig hij loopt. Let er goed op, en probeer net zo ontspannen, soepel en energiezuinig te lopen als je trouwe viervoeter en je zult ontdekken dat je met de beste leraar of lerares aan het lopen bent!
Mooie nieuwe hardloopspullen voor jezelf en hond kunnen de run samen echt leuker maken!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Hardloopspullen hond is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: