Je ziet het heel vaak, hardlopers die samen met hun trouwe viervoeter van de training genieten. Handig want, zo vang je meerdere vliegen in een klap. Hier zie je de tips van ervaren canicrossers, ofwel mensen die rennen met hun hond!
Lekker rennen met je hond
Mooie nieuwe hardloopspullen voor jezelf en hond kunnen de run samen echt leuker maken. Bekijk deze leuke spullen sale aanbieding
Hardlopen met de hond
Je houd jezelf en je hond fit en je laat hem direct uit! Laat je hond jullie tempo bepalen. De gelijkmatige draf is voor honden de minst belastende beweging om te kunnen blijven rennen. Voorkom dat je hond in galop gaat want dan gaat het te snel. Sukkelt je hond daarentegen een beetje voort, dan lopen jullie wat te langzaam. Dit kan ook een teken zijn dat je hond juist graag harder of zachter wilt rennen dus het is een beetje uitproberen.
Hardlopen met een Border Terriër
Ik kreeg de vraag van Hannie.
“Ja, ik loop ook vaak met de hond nu wordt het te warm, en loop ik slechts 3 km met de hond. Maar ze blijft aldoor naar andere honden uitvallen onderweg. Heel vervelend! Ik krijg dat er niet uit. Het is een border terriër! 5 jaar oud en fit inmiddels.”
Ik heb nooit gelopen met een terriër maar wellicht lees iemand dit en weet die wat er loos is en wat jij kunt doen om nog fijner te gaan hardlopen met de hond. Dus iedereen die loopt met een hond: wat zou dit kunnen zijn? (Laat je ook even in de reactie hieronder weten hoe ze heet en als je een foto van jullie samen hebt zou dat ook leuk zijn, mail die dan even!)
Hardlopen met je hond
Dit artikel kan je zeker inspireren om lekker te gaan rennen met je hond, net als zoals Carlo, Corina, Norbert en Samir dat doen.
Zie hier een voorbeeld van hardlopen met je hond:
Hardloopspullen hond met korting op 21 september kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Hardloopspullen hond bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Meer hierover in deze video over hardlopen met de hond:
Hoe het voor mij begon en hoe het hardlopen er nu voor mij uit ziet
Hoe het allemaal begon
Het begon er allemaal mee met dat mijn man graag weer wilde gaan bewegen/sporten. Hij begon met hardlopen ik gaf na een paar keer (was ergens begin juni dit jaar) aan dat ik wel met hem mee wilde lopen. Dus zo gezegd zo gedaan. In het begin niet echt een schema of iets dergelijks gevolgd, maar gewoon gelopen tot we moe werden en dan weer stukje gaan wandelen. Later ben ik op zoek gegaan naar interval trainingen. Mijn man moest helaas afhaken omdat hij elke keer last van zijn knie kreeg tijdens of na het hardlopen.
Het begin van mijn interval
Ik ben nu een paar maanden bezig met interval training. De eerste tijd liep ik op tijd, maar sinds een tijdje ben ik overgestapt op het lopen op afstand. Ik begon met 200 m wandelen en 300 m hardlopen. In totaal liep ik dat 10 keer (zodat ik rond de 5 km uit kwam). Daarna ging ik over op 150 m wandelen en 350 m hardlopen. Gevolgd door 100 m wandelen en 400 m hardlopen. Gisteren heb ik de stap gezet naar 50 m wandelen en 450 m hardlopen.
Andere interval indeling
Omdat ik de blokken van de interval niet meer met 50 m kon verhogen c.q verlagen ben ik vandaag over gestapt op een nieuw systeem. Voorlopig blijft het wandel gedeelte 100 m en daar kwam vandaag 500 m hardlopen bij. Het deel hardlopen zal regelmatig met 100 m verhoogd gaan worden. Ik was helaas vandaag vergeten om het aantal intervallen aan te passen aan de afstand en heb dus totaal 10 X (100+500)600 = 6 km gelopen. In het vervolg ga ik wel het aantal intervallen aanpassen zodat ik totaal 5 km (iets meer of minder) zal lopen.
Samen trainen is toch leuker
Zoals ik al vertelde kon mijn man helaas niet meer met gaan hardlopen. Althans niet zo regelmatig als ik zou willen. Dan ga je maar op zoek naar een andere hardloop partner. Die heb ik gevonden in mijn twee honden. Dat zijn Bono (een kruising Border Collie – Australian Sheppard) en Axl (een Border Collie). We gaan hier in de buurt altijd een rondje rond de dijk lopen en dan kunnen ze lekker los mee rennen. Axl heeft zo veel energie dat hij altijd vooruit blijft hollen, maar Bono doet het na een tijdje rustig aan en blijft gezellig naast me mee lopen. Hoewel ik wel merk dat tegen het eind van de training Bono wat achter me blijft lopen.
Morgen komt mijn cadeau
Morgen word mijn sporthorloge die ik vandaag besteld heb bezorgd. Ik heb gekozen voor de TomTom Spark Cardio Music. Ik ben heel erg benieuwd of die mij gaat bevallen. Het is toch altijd maar weer afwachten. Op dit moment train ik altijd met Runkeeper op mijn telefoon. Ik vind dat een prettige applicatie omdat ik daarin zelf interval trainingen kan maken. Het is een vrij uitgebreide applicatie die een goed overzicht geeft van hoe je je training gelopen hebt. Ook kan je de trainingen (moet je helaas abonnement voor nemen) met elkaar vergelijken en kan je zien of je vooruitgang boekt met je training.
Groet, Corina.
Je kan veel van je hond kan leren betreffende de looptechniek dus waarom zou je niet samen gaan lopen.
Conditie opbouwen
Net zoals bij mensen, moet ook de hond conditie opbouwen en wennen aan het hardlopen. Begin dus niet direct met een pittige training of een lange duurloop als de hond hieraan nog niet gewend is, denk maar aan je allereerste training. Dat was vast geen duurloop, toch? Begin daarom met een lichte interval training van 1 minuut in een heel rustig tempo hardlopen afgewisseld met 2 minuten wandelen. Doe dit voor de duur van ongeveer 20-30 minuten.
Welke hond is geschikt?
Niet iedere hond is geschikt om als loopmaatje mee te nemen, zo zijn de honden met een korte snuit waaronder bijvoorbeeld de mopshond, Franse en Engelse buldog etc. niet geschikt voor het hardlopen, omdat zij moeite krijgen met de ademhaling tijdens intensieve inspanningen. De grotere hondssoorten waaronder de herdershond, de meeste terriërs en natuurlijk de windhond zijn meestal wel geschikt voor het hardlopen. Een wat oudere hond heeft uiteraard meer risico’s om geblesseerd te raken, laat daarom altijd jouw hond vooraf keuren door een dierenarts.
Drinken en eten
Net zoals een mens heeft een hond tijdens en na het hardlopen behoefte aan drinken. Neem daarom altijd water en een schaaltje of iets dergelijks mee, zodat de trouwe viervoeter op tijd te drinken krijgt. Ook kun je een snack meenemen die je hem bijvoorbeeld tijdens de cooling down zou kunnen geven, zo ziet de hond het hardlopen ook iets wat leuk is en waarvoor hij beloond word.
Riem
Het is niet zo handig om de hond met een normale riem mee te nemen om te gaan hardlopen. Je hebt hierdoor je handen niet vrij en het beperkt immers de armzwaai. Wat beter werkt is een zogenaamde hardloop-hondenriem dit is een riem die om je middel bevestigd zit met daaraan een elastische hondenriem. Dit voorkomt dat de hond je onverwachts mee kan sleuren. Bovendien heb je je armen vrij en kan de hond ook veel vrijer mee lopen.
De hond als leraar
Wist je dat je van je hond heel veel kan leren wat betreft de looptechniek? Let maar eens op je hond als hij rent of met je mee hardloopt, kijk goed naar de soepelheid waarmee zijn pootjes de grond raken, kijk goed hoe ontspannen de hond zich voortbeweegt en vooral hoe energiezuinig hij loopt. Let er goed op, en probeer net zo ontspannen, soepel en energiezuinig te lopen als je trouwe viervoeter en je zult ontdekken dat je met de beste leraar of lerares aan het lopen bent!
Groet, Samir
Ik ben gaan hardlopen. Omdat een teamsport voor mij niet echt makkelijk is om te combineren met mijn praktijk (sportmassage en ontspanningsmassage) en ik graag met sport bezig ben. En hardlopen kan je op ieder moment van de dag doen als het me uitkomt.
Hardlopen met je hond
Ook mijn loopmaatje kan het goed gebruiken. Het is een rashond die vele km moet en kan lopen en voor mij is dat ook leuker dan alleen op pad te zijn. Vaak (2-3 keer per week) ben ik in en om stadshagen in Zwolle te vinden met mijn maatje. Ook gaan we hardlopen in het bos bij Hattem en Heerde dat zijn plekken die we al lopende onveilig maken. Graag zou ik lopen (vooral interval) in een loopgroep, maar die trainen ’s avonds en dan moet ik werken, Maar als het goed is komt er in september een loopgroep die door de weeks de interval overdag gaat doen en dan ben ik daar van de partij.
Hoofd leegmaken met hardlopen
Nu hebben jullie een beeld gekregen waarom ik ben gaan lopen en lopen is voor mij echt ontspanning dus maak ik daar mijn hoofd mee leeg.
Mooie nieuwe hardloopspullen voor jezelf en hond kunnen de run samen echt leuker maken!
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hardloopspullen hond aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloopspullen hond pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Als je wilt gaan hardlopen met je hond dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken.
Hardlopen met mijn hond
Hardlopen is iets wat al jaren een rol van betekenis heeft in mijn leven. Ondanks dat ik niet de bouw van een hardloper heb kan ik het toch redelijk goed volhouden (op mijn tempo).
Hardlopen om conditie op te bouwen
Het eigenlijke hardlopen begon toen ik bezig was om in conditie te komen voor de keuring van de officiersopleiding bij de marine. Rond die periode liep ik erg veel en best lekker. Uiteindelijk niet geselecteerd voor de opleiding en door motivatieprobleem het hardlopen op laag pitje gekomen.
Hardlopen na hernia
Tot overmaat van ramp kreeg ik na een paar jaar nog een hernia ook, daar ben ik met succes aan geopereerd. De fysio vertelde dat ik veel moest wandelen. Gelukkig kwam ik van het wandelen weer tot motivatie voor hardlopen. Zo’n 3 jaar na mijn operatie liep ik mijn eerste marathon in Amsterdam. Het volgende jaar liep ik er zelfs twee. Je moet natuurlijk wel goed naar je lichaam luisteren en niet meteen een marathon willen lopen. Ouderen zijn daar misschien wat beter in dan jongeren.
Een hond kiezen om mee te gaan hardlopen
Totzover ging alles ok. Begin 2006 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen en mede hierdoor en door wijziging gezinssamenstelling (3 dochters) had ik minder tijd om te lopen. Werd dus weer automatisch zwaarder en zwaarder. Voordeel van eigen baas zijn is dat we nu een hond konden nemen, hij kon immers gewoon mee naar het werk. Mijn vrouw heeft altijd een zwak voor de asiel honden dus wij gaan zoeken op internet.
De juiste hond voor het hardlopen!
Op internet vonden we een stichting die honden uit Spaanse asiels naar Nederland haalt. Wij dus gaan kijken in het “smoelenboek” van de spaanse honden. Het moest er zowiezo een zijn die met mij zou kunnen hardlopen dus een energieke hond. Verder wil ik een grotere hond en geen model cavia. We vonden al vrij snel een pointer (staande jachthond). Dit zijn honden die veel en ook lang kunnen rennen dus dat zou hem worden.
Diesel loopt hard
Dus wij ons opgegeven voor Dango. Hij zou ongeveer 1 jaar oud zijn (wat later moeilijk te herleiden was door lokale dierenarts). Dango kreeg bij ons een andere naam Diesel. Hij luisterde toch niet in het begin dus dan maar een naam die wij leuk vonden.
Geen zin om te gaan hardlopen?
Toen Diesel er was had ik ook weer een stok achter de deur om te gaan hardlopen. Immers als hij z’n energie niet kwijt kan wordt ie best opdringerig en vervelend. Dus zin of geen zin, lopen.
Offroad hardlopen
Bij ons in de buurt zijn niet echt offroad tracks om te rennen dus rennen we vaak over het asfalt. Diesel zit met een elastisch koord aan een heupgordel vast zodat de klappen gedempt worden.
Spontaan rennen
Zodra ik met mijn loopkleding en zijn harnas en gordel de kamer in kom begint hij vaak al spontaan rondjes te springen van YES!!! We lopen gemiddeld 3 a 4 keer per week ca. 45 min tot 60 min.
Wat is canicross?
Op internet vond ik ooit info over canicrossen. He dat doe ik ook, dacht ik toen ik het las, alleen dan wel op de weg natuurlijk. Canicrossen is offroad rennen met je hond.
Hardlopen in de regen
Twee jaar geleden ben ik begonnen met een wedstrijd canicrossen in Amsterdam. De hele dag stromende regen maar een heerlijke sportieve dag gehad. Als je later de foto’s bekeek zag je dat zowel de baasjes als de honden het erg naar hun/haar zin hadden die dag. Sinds die dag waren ook wij verslaafd aan het canicrossen.
Wedstrijd hardlopen met je hond
In Nederland was ondertussen een club enthousiaste mensen die meer en meer wedstrijden en trainingen organiseren voor Canicross. Tot nog toe groeit het aantal wedstrijden in NL gestaag en worden er steeds meer mensen enthousiast. Op deze website is meer info te vinden: wwww.canicrossnederland.nl
Welke afstand loop je met je hond?
Het leuke is dat je het met elk ras kan doen. Er zijn verschillende afstanden bij de wedstrijden dus voor elk team een mogelijkheid. Het mooie aan rennen met je hond is de samenwerking als team. Je kan heerlijk lopen en met hem praten zonder dat hij onzin of problemen terug geeft zoals een “normaal” loopmaatje zou kunnen doen.
Drinken en hardlopen voor je hond
Op onze standaard looprondjes zoeken we altijd waterplaatsen zodat hij lekker kan afkoelen en drinken. Daarna gaat hij vaak weer een stuk vlotter aan de haal, hoe meer je loopt des te beter voel je aan wanneer je hond moet drinken cq koelen.
Samen of alleen hardlopen
Enkele maanden geleden ben ik een aantal keren met een buurman gaan hardlopen maar ik kon er maar moeilijk aan wennen. Mijn voorkeur gaat toch uit naar of alleen of met Diesel.
Groet, Carlo
Alternatief
Als je niet in staat bent om voor een hond te zorgen of een hond in huis te nemen is het misschien een goed idee om een interactieve kat of hond te nemen.
Deze robothuisdieren bewegen als een dier, maar hoeven niet verzorgd te worden!
Ander HRDLPR’s over hardlopen met je hond
Pieterjan Griep:
Hoi, ik zie regelmatig berichtjes voorbij komen van mensen die met hun hond hardlopen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat het heerlijk is, zo’n loopmaatje wat nooit afzegt. Wellicht heb je er weleens van gehoord, maar je kunt ook wedstrijden lopen met je hond: canicrossen. Hierbij is het de bedoeling dat je als team zo snel mogelijk een (onverhard) parkoers aflegt, liefst met zo veel mogelijk hulp van de hond. Deze wedstrijden zijn op elk niveau te beoefenen, met elk type hond (mits gezond uiteraard) van minimaal 1 jaar oud. Ook wordt er op diverse plaatsen in Nederland regelmatig in groepsverband gelopen.
Pieterjan: In Nederland starten we over het algemeen individueel om de 30 seconden, in België en Frankrijk is er regelmatig een massa start. Lekker spectaculair
Chantal: Heb je een tuig nodig voor de hond of mag je ook met een halsband lopen
Pieterjan: Bij de wedstrijden is een tuig verplicht en sowieso wel aan te raden. Hierdoor kan de hond vrij ademen.
Jeroen: Pieterjan wat hangt je band laag???
Pieterjan: Ja klopt. Sluiting was kapot, dus zakte af. Nu is laag wel beter dan hoog, maar dit is te laag
Simone: Jij loopt ook met een pointer! Leuk die zie je niet zoveel in nederland.
Pieterjan: Ja pointers zijn ook wel uitermate geschikt. In de canicross lopen er in NL en België best wel wat.
Simone: Weet die hond wel wanneer hij moet trekken of juist niet? Of sleurt hij je met uitlaten ook over de straat Pieterjan?
Pieterjan: Dat kun je ze op zich goed leren: halsband is niet trekken en tuig is sleuren . Met uitlaten loopt hij bijna altijd los. Loop ook niet vaak aangelijnd hard met hem hoor, dat is zelfmoord. Dus trainen doe ik meestal met de step of lekker los mee.
Simone: Heet jou hond Elmo? Zo heet mijn kat
Pieterjan: Ja die naam had hij al toen we hem uit het asiel haalden
Simone: Onze Pointer heet Ditto. Naam had hij ook al toen wij m kregen.
Pieterjan: Hoe oud is hij? Pointer heet bono overigens, elmo is de podenco.
Simone: Onze Ditto is in decemder 5 geworden. Wij hebben hem nu 4 jaar. In Engeland gehaald. Hij komt van de Calderside kennel. (Z’n officiële naam is Jack Frost maar zijn roepnaam was al Ditto)
Pieterjan: Doe een keer mee Simone . De snelste NL canicrosser loopt ook met een pointer trouwens en die loopt regelmatig ruim 20 km/u
Simone: Haha wie weet waar wij samen toe in staat zijn. Ik ga wel op internet eens even zoeken naar de mogelijkheden. Wil het wel een keer proberen. Waar komt jou Bono vandaan?
Pieterjan: Ik weet het niet precies. Heb hem niet vanaf pup. Volgens mij bij een NL fokker.
Aanbieding
Mooie nieuwe hardloopspullen voor jezelf en hond kunnen de run samen echt leuker maken!
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hardloopspullen hond aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloopspullen hond pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:
Rob: Ik heb nu een pub van 15 weken oud . Ik wil er mee gaan hardlopen. Iemand advies over hou oud tie moet zijn en . Wat voor riem het beste is ?
Bianca: Ik zou een tuigje nemen om het even welke en ik zou pas na het eerste jaar gaan hardlopen en dan langzaam opbouwen.
Annemieke: Ik dacht na een jaar
Martijn: Ligt ook wel wat aan welk soort hond maar voor een half jaar zeker niet mee beginnen…. ook daarna echt heeeeel rustig beginnen want de botten en de conditie moet worden opgebouwd
Rob: Het is een cane corso
Peter: Niet doen. De hond is veel te jong. Ga er pas aandenken met een jaar maar dit is afhankelijk van de grootte
Hans: NIET mee gaan hardlopen, pup van die leeftijd mag hooguit 10-15 min wandelen
Rob: Ik doe het ook nog niet 😃
Peter: Rob dan pas na ca 1,5 jaar dan zit de hond nog net in de groeifase. En dan nog rustig opbouwen
Corinne: Ga je met een pub hardlopen…ha ha dat zal lastig worden maar met een pup kan wel 😁
Rob: Haha goed op gelet. Nee hoor ik ga ook niet met de pup hardlopen hoor . Eerst een beetje groeien 😃 en het is net zoals leuk als met mijn baby gaan hardlopen met de beste hardloop buggy;
Jasmin: Minimaal een jaar inderdaad en met zo’n groot ras mag je er wel anderhalf van maken.
Martijn: Wachten tot hij/zij uitgegroeid is
Erwin: Vanaf een jaar oud kun je rustig opbouwen. Maar met dit ras inderdaad wel heel rustig dan..
Marco: Ik zou dit even aan een honden expert vragen ipv hardlopers. Een goedlopende honden expert lijkt me nog beter. Lijkt me ook ras afhankelijk 👍
Nicky: Hallo! Ik doe zelf aan canicross! Ook misschien uiteindelijk wat voor jou, mijn hond moest van mij minimaal wachten tot aan ene jaar, ik heb eerst opgebouwd in kilometers met wandelen, aangezien hij dit gewoon nodig had, nu zitten we al samen op 15 km per keer en gaan minimaal twee keer de week of vaker, maar we wisselen ook af met rust of gewoon een lange wandeling hij is nu een jaar en drie maanden, misschien hebben we wat sneller op gebouwd, maar dan heb ik het wel over een border collie, ik hoop dat je er wat aan hebt, maat ben begonnen met twee kilometer, dan vier dan zeven en zo steeds verder, en je merkt heel goed aan je hond of hij verder kan of niet, mijn hond heeft er heel veel plezier in!
Rob: Ja ik wil het straks gewoon naar een jaar wel langzaam opbouwen tot 5 km hardlopen meer hoef van mij niet wandelen moet die straks wel langeren afstanden das ook goed voor mij zelf want ik loop zelf ieder jaar vierdaagse. Dan mag tie niet mee hoor 😃.komt wel goed met hem .
Monique: Afke jij kan hier vast heel goed in adviseren!
Marisca: Ik kan ook niet wachten om met onze puppy van 14 weken te gaan hardlopen en lekker naar het strand te gaan. Het schijnt alleen heel slecht te zijn Voor het 1e jaar….. nog even geduld dus..??
Inès: Het pupje moet eerst volgroeid zijn (minimaal 1 jr oud), en dan mag je langzaam opbouwen.
Gerard: De regel is 5 min. Per maand dat hij oud is heb ik ergens gelezen. Dan zou je nu 20min mogen wandelen met hem.
Rob: Ja iets langer hoor hij loopt zo graag in het bos 😃
Gerard: Dat moet je zelf weten uiteraard, maar wees voorzichtig zolang de gewrichten niet volgroeid zijn.
Ook met trappenlopen.
Annet: Wel een schatje hoor.. die pup van jou..
Rob: Ja hoor echt een lieverd. Hij luistert super en is heel antesjast. Maar hardlopen moet die nog even mee wachten in het bos met takken slepen vind tie geweldig