Hier zie je alle beste hardloop app s. Dus van Runkeeper tot Strava. Bekijk hieronder zelf wat jij aan de verschillende hardloop app’s hebt!
Hartslagmeter voor je app
Met een bluetooth hartslagmeters voor je telefoon kun je beste hardloop app optimaal gebruiken en word je sneller beter. Tijdens de training zie en hoor je jouw hartslag en achteraf kun je alles simpel analyseren. Bekijk de actuele bluetooth hartslagmeters sale aanbieding
Inhoudsopgave:Persoonlijke top 3
Om te beginnen maar mijn persoonlijke top 3 beste hardloop apps. Ik weet het: Het is subjectief en ik ken ze niet allemaal, alhoewel…;-) Maar ik probeer hierbij te laten zien wat ik het meeste hoor van andere hardlopers als ze een app voor het hardlopen willen kiezen:
Bluetooth hartslagmeter met korting op 30 mei kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Bluetooth hartslagmeter bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Ok, dit waren dus de ‘beste’ hardloopapps om mee te nemen in je sportarmband bij het hardlopen. En nu gaan we ze stuk voor stuk bespreken.
Runkeeper
Runkeeper is in mijn ogen een van de beste gratis apps voor het hardlopen. Runkeeper heeft ook heel veel hardlopers die het gebruiken. Kijk hier bij Hoe werkt Runkeeper?
Nike+
Nike+ is een top hardloop app waar ik zelf niet helemaal overtuigd ben. Dit komt niet door ervaringen van mezelf maar gewoon omdat ik hele positieve maar ook een aantal minder positieve ervaringen hoor. Wat is dat het beste om te kiezen? Bepaal voor jezelf in deze test van Nike+, cardiotrainer en Micoach.
Strava
Strava is mijn favoriete app op dit moment, je kunt in 1 app hardlopen, fietsen (goede fiets app) en andere sporten selecteren. Dit komt door de erg leuke segment functie. Dit is een wedstrijd-element waarmee je een virtuele wedstrijd loopt tegen andere hardlopers die hebben gelopen op datzelfde stuk parcours. En dat gewoon in jouw hardlooprondje. Bekijk hier Strava zoals ik hem gebruik bij het hardlopen en ik ga er ook mee fietsen.
Wielrennen
Bekijk hier Strava voor wielrennen. Daarnaast heb ik de betaalde versie ook gaan testen. Mijn conclusie is dat je die nodig hebt om van de leuke functies van Strava gebruik te maken. Strava werkt ook met de Mio Link, daarover lees je hieronder.
Mio Go
Mio Go is de app die Mio zelf heeft gemaakt voor haar activity trackers, de Mio Link en Mio Alpha. Het voordeel van deze polsbanden is dat je hartslag weergave in de app ziet en geen (voor sommige mensen irriterende) hartslagmeterband hoeft te dragen. Daarmee krijg je naast de hartslag in de app ook je hartslagzones te zien.
Polar Beat
Als je gaat trainen met Polar Beat krijg je heel nauwkeurig je hartslag door zodat je daarop je training bij kunt sturen. Zo kun je nog effectiever trainen en dus sneller in goede vorm komen. Bekijk hier meer over de Polar Beat app.
GetYog
GetYog is een tip van Wouter. Je gaat op hetzelfde moment hardlopen tegen je vrienden of gewoon andere hardlopers terwijl je op verschillende plaatsen bent (!). Dus een leuke hardloop app die net als Strava werkt maar dan net andersom.
Run an Empire
Een rondje buiten hardlopen zal nooit meer hetzelfde zijn met de nieuwe app, Run an Empire. Het is de bedoeling dat je stukken land verovert door er omheen te lopen. Maar pas op, andere mensen met dezelfde app kunnen dit stuk land weer heroveren. Een soort Risk maar dan op straat.
Het is eigenlijk vrij simpel. In je eigen buurt kan je stukken land veroveren, door steeds hetzelfde rondje te lopen. Hoe vaker je dit rondje loop hoe groter de claim wordt. Als iemand anders dus hetzelfde rondje loopt of een deel van je land verovert is het dus zaak om dit weer terug te claimen. De route wordt op je telefoon en in de app bijgehouden door GPS, deze kan dan gedeeld worden met andere hardlopers in jou buurt.
Hier zie je een video met uitleg over de beste hardloop app:
JogLog
JogLog is een super hardloop app voor iPhones en helaas niet voor Android maar is wel een leuke app. JogLog heeft best veel trainingsmogelijkheden en begeleid mensen ook naar de marathon al vind ik dat best heftig om daar alleen een appje voor te gebruiken. Hij geeft daarnaast ook het calorieverbruik en hartslag weer en hier test ik hem met de hartslagmeter:
Ismoothrun
Ismoothrun is een duidelijke app die ik testte op de iPhone en helaas was deze niet gratis. Meer dan 5 euro is best veel voor een app omdat andere goede hardloop apps vaak gratis zijn. De duidelijke weergave van de trainingsgegevens en de mogelijkheid voor onder andere hartslag maken dat niet helemaal goed in mijn ogen. Na het hardlopen kun je de gegevens wel naar andere platforms exporteren.
Sportarmband voor je telefoon
Het meenemen van je telefoon met app is ook al zo’n veel besproken onderwerp. Meestal beginnen mensen hem in hun hand te houden als ze nog minder dan 1 kilometer hardlopen. Dat zou ik jou ook adviseren. Dat kan best en mocht het irritant worden dan kun je kiezen voor de beste sportarmband of beste spibelt.
Hartslagmeter of een hardloop app?
Laatst omschreef Wouter het mooi in de hardloopgroep: ‘Een hardloop app is ervoor bedoeld om de aanschaf van een hartslagmeter zoals een Garmin Forerunner of een Polar nog even uit te stellen’. En ik denk dat hij daar wel een punt heeft. Veel beginnende hardlopers vinden de 100euro+ investering nog even te groot want ze weten niet wat ze precies aan een hartslagmeter hebben en of ze hardlopen wel echt leuk gaan vinden. Mocht jij ook twijfelen, bekijk dan hier het Vergelijk van de Garmin Forerunner met Runkeeper. Hier zie je ook een vergelijk van wat je online ziet bij Garmin en 3 hardloop apps:
Alle hardloop apps
Voordelen van de sportarmband
De voordelen van een speciale armband voor een telefoon om je arm zijn:- Geen last tijdens het hardlopen
- Je telefoon wél meenemen (zonder dat je er last van hebt
- Je telefoon beschermen tegen vallen
- Hardloop apps gebruiken zoals Runkeeper, Endomondo en Strava
- Sleutelvakje voor de sleutel, geld, hoodftelefoontje of iets anders kleins
Test
Na het testen met verschillende armbanden is de voorkeur duidelijk geworden. Koop een degelijk model met goede klittenband en een sleutelvakje zodat je ook die sleutel meer kunt nemen. Daar past ook een briefje geld in en eventueel andere kleine dingen (zoals een kleine bluetooth hoofdtelefoon). Het is gewoon praktisch om je telefoon bij het hebben bij het rennen. Mocht er wat gebeuren onderweg (een onverhoopte blessure) dan is het wel zo prettig om je telefoon bij te hebben.App
Natuurlijk kun je al je apps dan makkelijk gebruiken! Er zullen wel weer nieuwe gave hardloop apps gemaakt worden voor de nieuwe blitse telefoons, en er komen er steeds meer bij. Muziek luisteren is al goed om het hardlopen wat leuker te maken maar met een app erbij vinden de meesten het nog fijner.Voorbeelden van Apps
- Strava en Strava Premium
- Runkeeper
- MapMyRun en MapMyRun+
- MapMyRide en MapMyRide+
- EndoMondo en Endomondo Pro
- Runtastic Pro
- Wahoo Fitness
- Nike+
- Looptijden
- Mio Go
- Polar Beat
- GetYog
- Run an Empire
- JogLog
- Ismoothrun
- MyAsics Run
- Runtrainer
- Run training
- Hardlopen!
- iRunner
- MySportsApp
- Micoach
- Cardiotrainer
- Sportypall
- Garmin Fit
- Fun Run
- Zombierun
Nike
Vroeger had je ze ook van Nike maar inmiddels is dat merk uit deze markt gestapt. Je ziet ze nog wel her en der maar de kwaliteit is niet beter dan de andere goedkopere sportarmbanden. Als je het logo van Nike erop wilt hebben is het leuk maar om daar nu 15 euro meer voor te betalen?Belkin
Je kunt wel kijken naar Belkin al waren die vroeger ook een stuk beter dan tegenwoordig. Belkin armbanden zie je meer voor de oudere telefoon modellen.Sport armband
De meeste mensen kiezen een sport armband omdat ze ermee gaan sporten. Maar sommigen vinden het ook handig om bij het wandelen (hond uitlaten) en zelfs in huis naar muziek van hun smartphone te luisteren. Je hebt je beide handen helemaal vrij en je kunt hem bedienen door het plastic op je arm.Je hartslag meten op je telefoon
Je kunt veel meer doen met je telefoon want hij kan ook echt permanent je hartslag meten.Apps voor hartslag op je telefoon
Geschikte apps voor de hartslagmeter:- Strava en Strava Premium
- Runkeeper
- MapMyRun en MapMyRun+
- MapMyRide en MapMyRide+
- EndoMondo en Endomondo Pro
- Runtastic Pro
- Wahoo Fitness
- Polar Beat
- Garmin Fit
Waterdicht
Een sportarmband is nooit 100% volledig waterdicht. Voor zwaar weer met volle regen gebruiken de meeste lopers en loopsters een stukje plastic in hun sportarmband. Vaak volstaat een oplossing als boterhamzakje. Dit is geen 100% garantie maar de beste oplossing 'in de hardloop praktijk' die ik tegenkom en zelf ervaar.Goedkoop
Gelukkig zijn er ook mooie goedkope modellen als je niet gehecht bent aan een chique merk. Een sportarmband voor je telefoon heb je al onder het tientje namelijk!Info per app
Nog even de apps met meer info op een aparte pagina bij ons:
- Ismoothrun
- Wahoo Fitness
- Garmin Fit
- Fun Run
- Sports tracker
- >GetYog
- Zombierun
- Mapmyrun
- Mapmyride
Welke telefoon is het beste voor hardloop apps?
Van Sylvia kreeg ik de vraag welke telefoon het beste is voor het gebruik van de hardloop app’s. Dit was haar vraag:
“Beste Peter, Bedankt voor je tips!
Ik gebruik zelf Runtastic en dat is een mooi programma, die je tijdens het lopen per kilometer aangeeft hoe ver je bent. Nadeel vind ik met het gebruik van GPS, dat het je telefoon zo snel leegtrekt. Ik heb een IPhone en na 21 km is de batterij op en de rest staat er niet op…Ik heb pas gekeken naar zo’n Garmin horloge en dat lijkt me helemaal top, maar wel een investering. Dan heb je dat probleem niet meer…Heb jij daar ervaring mee?
Groetjes, Sylvia”
Die vraag krijg ik vaker en een hartslaghorloge is in mijn ogen vaak net wat handiger, vooral als je langere afstanden/ tijd loopt. Want de accu raakt inderdaad wel snel leeg. Nu zijn daar enkele oplossingen voor:
- Nieuwe accu nemen, die gaan langer mee
- Of echt een reserve accu nemen voor alleen het hardlopen (wanneer je de accuduur nodig hebt)
- Een accu nemen die langer mee gaat.
Telefoon die app niet zo snel leeg trekt
Zo ben ik altijd op zoek naar handige oplossingen voor hardlopers en, redelijk onverwacht, zag ik een oplossing voor iPhone gebruikers in een restaurant. Daar gebruikten alle bedienden een iPhone voor de bestellingen met een permanente bluetooth verbinding naar de bar. Zij gebruikten daar betere en dikkere accu’s voor. Dus er zijn wel wat mogelijkheden. En: ja, dat kost natuurlijk wel geld en je telefoon wordt er zwaarder van bij de grotere accu’s… Dus dan is een hartslagmeter toch weer een betere keuze wellicht. We hebben hier veel Polars, Garmins en andere hartslagmeters getest.
Meerdere hardloop apps gebruiken
Ik kreeg de vraag of je meerdere hardloop apps tegelijk kunt gebruiken. Waarom je dat zou willen is een beetje vreemd wellicht en in de video hoor je daar mee over. Ik test tegelijk Runkeeper en Strava en kijk mee of het lukt….
Ja, gelukt dus, wie test 10 hardloop apps tegelijk? 😉
Hardloop app met bluetooth hoofdtelefoon
Ik kreeg daarnaast de vraag of je een hardloop app kunt beluisteren met een bluetooth hoofdtelefoon. Een goede vraag want de meeste hardloop apps geven audio coaching die je aanmoedigen en de tijden, afstanden en snelheid doorgeeft (‘de tijd is gestart, zet hem op’). Dat is mogelijk en je ziet in de video hoe dat werkt en hoe je nummers kunt skippen en het volume regelt vanaf de hoofdtelefoon (handig!). Maar de test ben ik wat verder gegaan want sommigen willen zowel de hardloop app gebruiken als de mediaspeler om ook je eigen muziek te luisteren. Dus dat testen we ook meteen:
Einde test van de bluetooth bij de training van 0 kilometer ver…
Hartslag op je telefoon
Je kunt zelfs een hartslagmeter aansluiten op je telefoon zodat je met je hardloop app ook je hartslag kunt meten. Dan heb je eigenlijk geen hartslagmeter meer nodig en maak je van je telefoon een completer trainingsapparaat. Bekijk hier meer over een bluetooth hartslagmeter.
Aanbieding
Dit vinden HRDLPR's
Pieter-Paul:
Beste Hardlopers,
Zelf loop ik wedstrijden met mijn smartphone om mijn tijden live bij te houden en achteraf in te kunnen zien. Mijn vraag is of jullie dit ook doen, en vinden jullie het dan fijn om je telefoon te gebruiken of andere middelen?
Loop je tijdens een wedstrijd met je smartphone?
Brigittel: Ik loop met een garmin horloge.
Leo: Garmin Forerunner 305
Lilian: Garmin 610
Konnegonda: Garmin 110
Brigitte: Misschien de optie GPS horloge / hardloophorloge erbij zetten. Ik vind mij. garmin forerunner 610 best ‘smart'(ik weet alles wat ik wil weten van mijn loop), maar het is geen smartwatch.
Lilian: ik heb hem toegevoegd!
Brigitte: Ik heb mijn ‘stem’ veranderd.
Ferry: Ik heb een garmin 220 dus voor de live tracking de smartphone nodig
Martijn: Ja
Richard: Alles via horloge!
Dick: Tijdens een run/loop gebruik ik mijn tel om mijn loop snelheid per km te zien.
Jozian: Ik loop altijd met mijn iPhone. En dat bevalt eigenlijk wel. Misschien omdat ik niet anders gewend ben. Ik ben ook aan het twijfelen of ik een horloge ga kopen. Maar ik ben bang dat ik er te onhandig mee ben tijdens het lopen en daarnaast vind ik op het moment te duur om een horloge aan te schaffen. Want als ik er dan één wil wil ik er het liefst ook met één met gps…..
Debbie: altijd met mijn iPhone. GPS, app en muziek in 1!
Jozian: Ja Debbie. Dat is bij mij ook eigenlijk een reden dat ik nog niet overstag ben voor een horloge
Dany: Smartphone is veel te zwaar. Niets handiger dan een gpshorloge
Anda: Hoe doen jullie dat via de telefoon dan met alles tegelijk opstarten? Ik vind dat namelijk een beperking bij het gaan lopen…. En dan moet je ook die band nog omdoen tijdens het starten. En Als Je tussendoor onverwachte break hebt kun je niet snel op pauze drukken
Esther: Sinds paar maanden met mijn iPhone, Runkeeper bevalt me goed en hij/zij geeft me complimenten
Erik: Ik loop met runtastic via mijn mobiel. Die zit dan veilig opgeborgen in mijn belt. Ik kijk achteraf wel naar de resultaten
Debbie: ja die (arm)band omdoen bij het starten is wel een gehannes af en toe. maar muziek en gps starten is geen probleem hoor. (voor mij) eerst muziek starten, dan je app en starten. heb nu ook een heupbelt waar hij in kan. wanneer druk jij op pauze Anda?
Paul: Runtastic via iPhone werkt prima voor mij.
Anda: Voornamelijk als ik bij een stoplicht moet wachten die ik meestal probeer te voorkomen. En pas liep ik met iemand samen die even moest pauzeren. Dan vind ik het zonde om mijn tempo op het totaal te beïnvloeden.
Juriaan: Onder Instellingen – Trainingsinstellingen en dan de tweede optie, Adrie.
Adrie: Tnx ik ga ff kijken.
Adrie: Gelukt!!
Ed: Autopauze kan ook met runtastic.
Marijke: Runkeeper heeft ook pauze en je je kan de tijd bijv. 30 sec. Af laten lopen.
Johan: Zeer irritant vind ik het om mijn telefoon rond mijn bovenarm te hebben. Nog vervelender vind ik de lopers die onder het lopen Meer aandacht hebben voor hun telefoon dan voor andere lopers en die mogelijk in de weg lopen. Dus als je loopt met een telefoon let op de andere lopers.
Erik: Ik loop met een telefoon Johan van Eyk. Met app van runtastic. Maar hij zit veilig opgeborgen in mijn belt. Ik bekijk de gegevens thuis wel
Moniek: Ik loop met gsm en runkeeper. Gsm zit in zakje van tight en ik ook kijk thuis pas de gegevens. Zo`n band om je bovenarm vind ik bijzonder hinderlijk zitten. Dat was èèn keer en gelijk de laatste!
Mir: Altijd op weg met de iPhone. Lekker alles bij elkaar. (Muziek – gps) Zo’n horloge is wel mooi maar mij te groot en ik kan niet zonder m’n muziekje.
Ellen: Ik gebruik beiden. Polar horloge en Iphone (Muziek) en de telefoon heb ik in mijn belt zitten. Het leuke is dat ze wel verschillende uitslagen hebben. Maar beide leuk om te gebruiken.
Janine: Smartphone en horloge. Heb regelmatig gehad dat mijn gelopen kilometers niet klopte op de app. Daarom een horloge aangeschaft. Mobiel gebruik ik voor muziek en soms zet ik dan ook een app erbij aan voor de lol.
Wouter: Hangt er een beetje vanaf wat ik bij me heb en met welke instelling ik de wedstrijd in ga…
Test van Henk
De afgelopen weken ben ik in de wereld van de hardloop apps gedoken op zoek naar de ultieme hardloop app. En ik heb hem gevonden! Misschien heb ik geen nieuw hardloophorloge meer nodig!
De ultieme hardloop app
Mijn Motoactv hardloop horloge heeft het na een paar jaar trouwe dienst begeven. Ik baal hier erg van, want ik hecht erg veel waarde aan het meten van mijn hardloop sessies. En mijn Motoactv was gewoon een handig ding. Voorlopig moet ik dus weer met mijn smartphone op pad. De afgelopen weken ben ik in de wereld van de hardloop apps gedoken op zoek naar de ultieme hardloop app. En ik heb hem gevonden! Misschien heb ik geen nieuw hardloophorloge meer nodig!
Mijn zoektocht naar de ultieme
In mijn zoektocht naar de ultieme fitness app kwam ik erachter dat lang niet alle bekende apps even goed omgaan met de data. Vaak ontbreekt bijvoorbeeld de pauze detectie. Ook gaat bij het exporteren vaak data verloren.
Pauzedetectie
Pauzeren tijdens een hardloopsessie is helemaal niet erg, maar bij het berekenen is het wel een dingetje. Een pauze kan namelijk je berekende afstand verkorten wat dan ook weer je snelheid etc. beïnvloed. Je data ziet er in Runtastic uit als 10k, terwijl Runkeeper slecht 9,8 k aangeeft omdat je gepauzeerd hebt. Populaire apps zoals bijvoorbeeld Runtastic, Strava, Irunner en Nike+ nemen geen pauzes op in de data. Dit zorgt er voor dat je data slecht vertaald wordt naar andere platforms.
Runkeeper en Mapmyrun coderen de pauzes wel waardoor deze apps betrouwbare data kunnen exporteren.
Exporteermogelijkheden en conn
Alle bekende fitness apps hebben connectiviteit met diverse andere services zoals Myfitnesspal, Jawbone Up app, google Fit, Google+, en Twitter. Via de portalen van elke app is het mogelijk om je data als GPX of TCX te exporteren, waarna je het weer handmatig naar een ander portaal kunt uploaden. Voor het automatisch synchroniseren tussen de verschillende portalen adviseer ik eens te kijken naar Fitnesssyncer of Tapiriik. Runtastic en Nike+ zijn af te raden omdat de geëxporteerde data onbetrouwbaar is. Bij het exporteren laten Runtastic en Nike+ namelijk datapunten verloren gaan. Runkeeper en Mapmyrun exporteren wel goed.
Android wear
De reden dat ik een sporthorloge kocht was omdat ik tijdens het rennen makkelijk wil kunnen zien wat mijn gelopen afstand, snelheid en hartslag is. Met een smartphone is dit gewoon super irritant. Als je een smartwatch hebt is het leed misschien ietsje minder. Onder andere Strava en Runkeeper hebben ondersteuning voor Android wear waardoor je toch vanaf een horloge wat data kunt aflezen. Wat ik wel jammer vind is dat de tekst zo klein in mijn beeldscherm staat dat het bijna niet leesbaar is tijdens het sporten. Ook kan ik mijn horlogescherm niet zelf indelen. Ik ben dus nog even verder gaan zoeken.
2 apps met wear
Ik heb 2 apps gevonden die de data goed weergeven op mijn Android wear horloge: Sportstracklive en Run.GPS. Run.GPS heeft de mogelijkheid om je schermpjes zelf in te delen. Ook kan de ingebouwde hartslagmonitor worden aangesproken (al gaf deze volgens mij geen betrouwbare data door) Bij Run.GPS kun je alles zelf indelen!
Mijn ultieme app: Run.GPS
Bij toeval stuitte ik op de (voor mij) perfecte app. Ik ben er zelfs zo blij mee dat ik overweeg om de app aan te schaffen in plaats van een nieuw sporthorloge. Dit is dus de app Run.GPS. Een onbekende app (ik had er nog nooit van gehoord) die er foeilelijk uitziet. Maar echt alles is instelbaar, echt alles.
Ook de rapportagemogelijkheden zijn eindeloos, echt eindeloos. De app laat echt alles zien, het is te veel om op te noemen allemaal.
Run.gps
Met een druk op de knop synchroniseer je de data naar het gps.net portaal. Een foeilelijke site, maar ook hier wordt er zo veel data weergegeven. Ook kun je eenvoudig je data exporteren. Wat wel jammer is dat bijna niemand ooit gehoord heeft van Run.GPS waardoor het sociale aspect wat bijvoorbeeld Runkeeper zo leuk maakt, ontbreekt. (Je kunt wel delen overigens) Ik zet al mijn opgenomen hardloopsessies nog steeds door naar Runkeeper.
Features run.gps
Run.GPS heeft echt alle features die je tijdens het hardlopen (of een andere sport) nodig hebt. Gesproken feedback in het Nederlands, hartslagzones inregelen, perfecte Android wear integratie, Navigatie (misschien iets minder uitgebreid dan Komoot), logboek en planning, Interval training, ondersteuning voor externe sensoren, GPS configuratie, Rondeherkenning, Livetracking, Routes, enz, enz.
Conclusie
Van de bekende fitness apps zijn wat mij betreft Runkeeper of Mapmyfitness de beste keuze. Deze apps kennen pauzedetectie en exporteren hun data op een goede manier. Runtastic en Nike+ kun je het beste links laten liggen. Mijn ultieme app is toch echt Run.GPS. De hoeveelheid aan data en instelmogelijkheden maken mij erg blij. Ook werkt deze app erg prettig samen met mijn smartwatch. Hardlopen zonder een horloge blijft gewoon niet prettig, maar voorlopig blijf ik bij mijn Run.GPS smartphone+smartwatch combinatie!
——————————
Ervaring van Anne Hortensius
Na mijn kennismaking met hardlopen afgelopen oktober ben ik in januari begonnen met lopen met een app. Ik beschrijf mijn ervaring daarmee. Ook ben ik een tijdje niet actief geweest met hardlopen door gebrek aan motivatie. Dat kwam met name door problemen op het werk.
wandelen, fietsen, zwemmen en hardlopen met app
Na mijn tweede blog hier op hrdlpn.nl werd het van mijn kant stil. Maar er is in de tussentijd het nodige gebeurd. Vlak na mijn tweede blog heb ik een (mijn eerste) smartphone gekocht met onder andere als doel om daarmee mijn hardloopprestaties bij te houden. Dus ik kocht er meteen een sportarmband bij zodat ik mijn smartphone niet met de hand zou hoeven vasthouden. Eind januari installeerde ik de Nike Running App en ik startte met twee proefloopjes, elk van ongeveer 1 km.
Eerste ervaringen met app
Het resultaat van mijn eerdere loopjes was dat ik inmiddels een aardig stuk aaneengesloten kon hardlopen. Nu ik met app ging hardlopen had ik sterk de neiging om sneller te gaan lopen dan ik gewend was en dat hield ik nog niet zo lang vol, dus mijn eerste loopjes waren qua afstand even een stap terug, zeg maar anderhalf tot 3 kilometer.
Tussentijdse vakantie
Ik ben doorgelopen tot aan mijn wandelvakantie op La Palma, begin februari. Daarbij kon ik het kleine beetje conditie wat ik had opgebouwd goed gebruiken. Het was een fantastische vakantie en na mijn vakantie pakte ik het hardlopen weer op. Eind februari was het eindelijk zover dat ik 5 kilometer onafgebroken kon hardlopen met app, een mooie mijlpaal. Ik gebruikte steeds de Basic Run functie in de app. Nog steeds gebruikte ik geen schema dat ik volgde. Ik probeerde elke keer opnieuw telkens een stukje verder te lopen.
Problemen op het werk
Het laatste tussentijdse resultaat was dat ik in mei inmiddels 6 kilometer onafgebroken liep in ongeveer 3 kwartier. Maar het kostte me op een gegeven moment wel moeite om gemotiveerd te blijven om te lopen. Een belangrijke oorzaak was dat het niet goed ging op mijn werk. Half mei stopte ik met hardlopen en ik raakte niet veel later mijn baan kwijt. Dat wilde niet zeggen dat ik niet meer lichamelijk actief was, want ik ging nog wel regelmatig wandelen, fietsen en ook korte tijd zwemmen.
Nieuwe start
Met mijn inmiddels oud collega's had ik een afspraak gemaakt voor een afscheidslunch, midden juli. Dat was een heel gezellige bijeenkomst waar ik op een goede manier definitief afscheid heb genomen van mijn werk. Onverwachts hadden ze nog een leuk afscheidscadeau: een Fitbit Flex. Eenmaal thuis heb ik meteen de bijbehorende app geinstalleerd en ben ermee gaan wandelen en dat doe ik nog steeds dagelijks. Het wandelen voelde goed en al snel wilde ik het hardlopen gaan oppakken al zou ik wel gaan merken dat ik een tijdje niet actief was. De allereerste keer hardlopen na al die tijd liep ik zonder mijn app en dat voelde prima.
Hardlopen met schema
In de app zit een coach functionaliteit, met daarin hardloopschema’s. Die had ik eerder wel opgemerkt, maar niets mee gedaan. Ik besloot te starten met het beginnersschema van 5 km dat 8 weken lang is en bestaat uit stukken hardlopen, wandelen, crosstraining (ik kies daarbij voor een stuk fietsen) en rustdagen. Ik schrijf deze blog trouwens op een rustdag in de 3e week, dus vandaag geen hardloop of wandel app voor mij.
Hardlopen en wandelen
De onderdelen waarbij je uitsluitend wandelt, aan crosstraining doet of de rustdag hebt kun je markeren als gedaan in het programma. De onderdelen waarbij je hardloopt wordt beschreven dat je afwisselend 1 of 2 minuten moet hardlopen en stevig wandelen. Tijdens het lopen zelf krijg je niet te horen wanneer je moet afwisselen. Feitelijk komt een dergelijke run in je loophistorie als normale run terecht. Een voor mij prettige instelling is trouwens om de tussenstand (afstand, tijd, gemiddelde kilometertijd) elke minuut te laten horen. Daarmee maak ik het mezelf soms makkelijker om op het juiste tempo te blijven.
Oplopende afstanden
In het schema dat ik volg lopen de totaalafstanden van de hardlooponderdelen op van 1,6 tot bijna 9 kilometer. Omdat de afstanden tot nu toe kort zijn heb ik die loopjes niet afgewisseld tussen wandelen en hardlopen. Het laatste dat ik gelopen heb is 4,8 kilometer onafgebroken. Ik weet nog niet of me dat ook met de afstanden van bijna 9 kilometer straks nog lukt, maar ik ga het wel proberen. Dat is dan meteen een leuke opstap naar mijn volgende doel: de 10 km.
Toekomstplannen
Inmiddels heb ik een mail gehad met de mededeling dat in de update van de app de huidige schema's in de app gaan verdwijnen. Het is me niet duidelijk wat daarvoor in de plaats komt en wanneer dat is. Ik hoop toch nog het huidige programma volledig af te kunnen werken, om daarna verder te gaan met de 10 kilometer en het opvoeren van mijn loopsnelheid met behulp van trainingsschema's. En ondertussen solliciteren naar een nieuwe passende baan.
Kopen
Het kopen van zoiets nieuws voor je hobby is altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om hem aan te pakken, direct naar de keuken te lopen voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de verpakking te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken, verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen 😉Aanbieding
Met een bluetooth hartslagmeter op je telefoon zie je in de app alle hartslag data voor nu en later. Zo wordt je sneller beter en kun je gerichter trainen!
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Bluetooth hartslagmeter aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Bluetooth hartslagmeter pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Externe bronnen:
Bekijk de actuele bluetooth hartslagmeters sale aanbieding ►