Running belt

running beltDrinken tijdens het hardlopen lijkt misschien eenvoudig maar dat is het niet. Een running belt lijkt de oplossing maar is dat ook zo? Er is meer keuze!

Drinken tijdens het hardlopen: de ervaring van een hardloopster

Zodra de dagen beginnen te lengen en ook de warmte toeneemt komt dit ‘probleem’ ineens om de hoek kijken: drinken meenemen tijdens het lopen. Op een kort stuk tot 5km kun je best zonder. Thuisgekomen trek je snel een eindsprint naar de kraan en laaf je dorstige keel. Geen probleem. Maar ga je langer dan 5km op pad en is de zon ons gunstig gezind, dan is zonder drinken op pad minder verstandig en dan kun je een running belt kopen.

Keuzes, keuzes!

Uiteraard verschilt dit per persoon. Ervaren lopers weten beter wat hun lichaam aankan en vraagt dan een running beltbeginnende loper. De hoeveelheden en effecten ga ik daarom nu niet op in, maar wel op de verpakking en wijze waarin je de vloeistof kunt vervoeren. Hierin is keuze te over, maar wat is nou handig en/of prettig? Ikzelf ben als zeer beginnend loper begonnen met een zogenaamde running belt/ drinkgordel.

Belt of losse fles?

Deze was van elastiek en bood ruimte voor 4 kleine flesjes. Doe hem om je middel en lopen maar; handig! Al na de eerste echte hardloopmeters ergerde ik mij aan de band om mijn middel. Hoewel niet strak, gaf hij wel het gevoel mij de adem te benemen. Dus verstelde ik hem zodat hij meer om mijn heupen kon. Daar bleef hij echter evenmin op zijn plek.

Grrr, rotband!

Kilometers lang heb ik hem naar beneden lopen duwen. De band belemmerde nu de loopbeweging van mijn benen, waardoor mijn bovenbenen gingen protesteren. Het werd een lange weg naar huis. De band verdween in een kast, om er wat mij betreft nooit meer uit te komen. Maar zonde vond ik dat wel! Na ruim een jaar kon ik meer kilometers maken en had ik ervaren dat drinken tijdens het lopen (zeker bij warmte) mijn loopprestatie echt ondersteunde.

Running belt

Running belt (ook wel drink gordel genoemd)

Hoe doen andere lopers dat?

Ik ben een loper die veel zweet en bij warmte gaat het kraantje echte helemaal open. Voor mij is drinken dus wel een ‘must’ geworden. Daarom ging ik toch maar weer op zoek naar een nieuwe running belt. Tijdens het lopen van wedstrijden zie je bij andere lopers vele soorten opduiken. Zoals een ergonomisch uitziende band met één grote fles op de rug. Ik vond hem in een sportwinkel.

Bidon heuptas

Band met fles (geen succes)

Hardlopen met drinken

Met 24,95 euro vond ik hem nog best prijzig, maar hij zag er veelbelovend uit. Op een warme dag was het zo ver: fles vullen, in de houder van de band en afstellen om mijn middel. Dat zat lekker! Vol goede moed ging ik op pad.

Wow, zwaar!

Argh! Ik had er niet bij stilgestaan: maar hoe voller de fles, hoe zwaarder deze wordt. Heel logisch eigenlijk. Door het gewicht van de fles hing de band zwaar aan mijn middel, wat het ademhalen verstoorde. Door de ontstane ruimte ging de band ook met de loopbeweging mee schuiven en klapte de fles tegen mijn rug op en neer.

Een goede running belt voor het hardlopen

Ik vond dit een grote tegenvaller, want de band zag er heel comfortabel uit en had ergonomische vormen. Ik heb de band aan mijn schouder gehangen, ook geen succes. De band om mijn middel en de fles in mijn hand vasthouden ging nog het beste, maar deze fles was rond en niet gevormd, waardoor echt stevig vasthouden niet mogelijk was.

Donker hoekje

Het beste liep het toen de fles bijna leeg was en ik deze terug in de houder had gestopt. Het op en neer wippen was nu bijna niet pijnlijk meer, maar met nog 1km te gaan was dit geen oplossing te noemen. Ook deze band verdween in een donker hoekje…
Waar lag het nou aan?

Running belt voor vrouwen

Heup hardlopenIk heb veel gekeken naar andere vrouwen met een running belt om en het enige waar ik een mogelijke oorzaak zag was de taille/heupverhouding. Bij mij is die nogal groot: hele smalle hoge taille, brede heupen. De meeste vrouwen die ik zag, waren wat rechter, was dat verschil veel minder groot. Aha! Met deze kennis stapte ik nu naar een echte hardloopwinkel, die hebben vast de oplossing voor mij. Ik ben toch zeker niet de enige met zo’n lijf?

Speciale running belt voor vrouwen!

De verkoper van de winkel schatte mijn taille/heupen zo eens in en ik zag aan zijn peinzende blik dat hij dit ‘probleem’ nog niet eerder zo voorgeschoteld had gekregen. Maar hij vond het ook een uitdaging hier wat voor te vinden, dook in zijn assortiment en kwam terug met 3 soorten gordels. Zelfs 1 speciaal voor vrouwen!

Drinkgordel hardlopen

Na het nodige pas- en springwerk, bleef er 1 running belt over. Van de winkel zelf, met een goed verstelbare band en 2 flesjes op de rug. En hij deed gelijk een super voorstel: als deze band mij ook niet beviel, kon ik hem terugbrengen! Wat een fijne gedachte!
drinkgordel
Helemaal blij ging ik de winkel uit met het voornemen deze bij mijn eerstvolgende training uitgebreid uit te proberen.

Goedkope running belt

En dat ging goed! Dit was een duintraining, dus heuvel op en af, redelijk tempo en afwisseling in loopbeweging. De band bleef prima op zijn plek, hij rustte heel mooi op de welving van mijn heupen en blééf daar ook! Wauw: was dit hem dan, dé running belt?! Om er helemaal zeker van te zijn, testte ik hem twee dagen later nogmaals. Een rustige training in een park, geen heuvels, mooie gladde asfaltpaadjes en stoepjes. Ik had er nu al zin in!

drinken en hardlopen

Running belt blijft niet zitten

De band gedroeg zich nu echter héél anders dan de eerste keer: na een paar passen ging de band van mooi op de heupen naar slingeren om mijn middel. Hierdoor kroop mijn shirtje ook steeds omhoog en schuurde de band tegen mijn huid. De hele loopafstand, zo’n 9km, heb ik de band elke 3 passen naar beneden lopen duwen en mijn shirt goed lopen trekken. Lekker lopen was er niet meer bij. Zelfs mijn loopmaatje werd er zenuwachtig van! Ook toen ik de band halverwege mijn billen had hangen, een plek waarvan ik dacht dat hij daar meer ‘houvast’ zou hebben, kroop hij weer hardnekkig omhoog. 9km voelde als 18km, hele lange, vervelende kilometers.

De running belt is goedkoop…

Maar niet fijn, wat een sof! Diep teleurgesteld toog ik terug naar de winkel om de belofte van de verkoper in te lossen en kreeg mijn geld terug. 14,95 Euro rijker en weer een illusie armer. Het was duidelijk: voor mij geen running belt meer! Deze ervaring was in tijdens zomer vorig jaar. Omdat ik mijn afstanden aan het vergroten was en er veel warme dagen waren, had ik qua drinken onderweg nog steeds een probleem.

Flesje vasthouden bij het hardlopen

De enige oplossing: flesjes vasthouden in de hand. Dit deed ik zowel bij trainingen als bij wedstrijden waarvan de drankverzorging mij onduidelijk was. Kunnen drinken wanneer ik dat nodig heb is wel heel erg prettig en zo ging ik op zoek naar welke flessen nu echt prettig in de hand liggen. Een geheel nieuwe ontdekkingstocht!

Hardlopen met een bidon

flesje om mee te hardlopenIk begon met flesjes sportdrank die je in iedere supermarkt kunt kopen. Mijn favoriete drankje is Aquarius Lemon, een halve liter, niet te zoet. De fles heeft een smal middenstuk, waardoor je hem goed vast kunt houden. En een goede drinkdop die niet lekt. Een halve liter vocht staat gelijk aan een halve kilo en 500 gram in je hand vasthouden voel je best wel in je arm(en). Voordeel is wel dat je fles vanzelf lichter wordt en dus ook de belasting van je arm afneemt.

Makkelijk drinkende flesjes

Dan AA-drink: Deze vind ik zelf erg zoet, dit drankje blijft lang ‘hangen’ in je maag. Daarom vervang ik de helft van de inhoud voor water. AA-drink zit namelijk in een heel fijn flesje: hij is kleiner dan de Aquarius-fles, dus lichter. Ook deze fles heeft een goede drinkdop die niet lekt en al rennend makkelijk te openen is. Niet geheel onbelangrijk ;-) ! Beide flessen zijn goed uit te spoelen, waardoor je ze een paar keer kunt hergebruiken.

Drinkfles in de hand houden

Na een paar keer hergebruiken, gooi ik hem weer weg, want voor nog geen 1,50 euro heb je alweer een nieuwe! Ook de nieuwe AA-drink Lemon Isotone is een aanrader voor onderweg: een nóg betere drinkdop en na de eerste slokken ligt ook deze fles prettig in de hand.

Welke sportbidon?

bidon hardlopenInmiddels heb ik ook verschillende soorten ‘echte’ sportbidons aangeschaft. Eén van een halve liter, waardoor deze ook weer wat zwaar is in het begin. Door de ‘rubbergrip’ in het ergonomische midden glijd hij echter niet uit je zweterige handen. En hij is verkrijgbaar in een aantal vrolijke kleuren, ik heb gekozen voor knalroze! Deze bidon heb ik voor 2,95 euro gekocht in een… campingshop! Jaja, soms kom je ze in onverwachte hoek tegen!

Fles om in de hand te houden bij hardlopen

handbidonDan is er nog een die écht bedoeld is om in je hand te houden: een fles in de vorm van een handvat. Voor 3,99 euro bij de Decathlon. Hier hebben ze overigens heel veel goede spullen voor de enthousiaste hardloper die ook wel eens en keer goedkoop uit wil zijn ;). Deze bijzondere fles houdt inderdaad redelijk goed vast.

Bidon goed vasthouden

Omdat je je vinger er echt omheen kunt vouwen, kun je hand wat meer ontspannen, wat je hele armbeweging ten goede komt. Je kunt hem zelfs op verschillende manieren vasthouden: vooruitgestoken of meer naar binnen toe, waarbij hij meer op je hand steunt. Dit afwisselen is ook wel prettig. Het enige nadeel aan deze fles vind ik dat hij niet geheel lekvrij is.

Kleverige handen bij hardlopen

Zeker met sportdrank er in levert dat kleverige handen op, maar met al het zweet wat ik toch al van mijn gezicht afveeg, valt dat ongemakje nauwelijks op. Deze fles moet je wel wat meer knijpen om er al lopend goed uit te kunnen drinken. En zo ren ik al experimenterend met verschillende soorten flessen over ‘s lands wegen en paden. Stevige armen krijg je er in elk geval wel van!

 

Professor Ilona

Het volgende experiment op dit gebied is met een oude bekende. Bij een grote opruiming vond ik mijn eerste running belt kwijnend in zijn donkere hoekje. Een idee kwam in mij op: is deze band niet te ‘verbouwen’ tot twee armhouders? Dan heb je toch iets te drinken bij je, maar je handen en loopbeweging blijven ontspannen. Een vriendin die wél handig is met de naaimachine, buigt zich nu over dit idee.

Wordt vervolgd >>

Vervolg van Peter

Drinken en hardlopen

Vandaag was het 25 graden+ en ik moest drinken meenemen bij het hardlopen. Dus de running belt maar uit de kast gehaald en de flesjes met water gevuld. Die kwamen goed van pas met het warme weer. De running belt van elastiek en 4 plaatsen om flesjes te steken had ik rondom gevuld met water.

Video drinken bij het hardlopen

Even de uitleg bij zo’n belt zelf:

Wanneer drinken meenemen bij het hardlopen

Normaal gesproken neem ik geen drinken mee als ik 5 kilometer ga hardlopen. Bij 10 begin ik al te twijfelen en verder dan gaat er zeker drinken mee tijdens het hardlopen. Het is gewoon verstandig om je niet over de kop te lopen met warm weer.

Invloed van drinken op hardlopen

Gelukkig was het voldoende om de run van 11 kilometer te voltooien, maar meer drinken op dat uur hardlopen was wenselijk geweest. Je zweet gewoon best wat als je zo aan het hardlopen bent bij warm weer dat je het moet proberen ook weer aan te vullen met vocht. Het schijnt dat je prestaties en concentratie echt flink achteruit gaat door vochtafname.

Running belt die blijft zitten

De running belt die ik had was gewoon een simpele drinkgordel en die bleef bij mij prima zitten, vooral als running belthij gevuld is met flesjes schuift hij niet naar boven. De flesjes bleven ook goed zitten toen ze wat leger werden.

Kiezen

De keuze is dus persoonlijk maar drinken meenemen zorgt ervoor dat je langer en makkelijker door kunt lopen. Voor de ene is een fles in de hand fijn en maar meestal zie je dat men een running belt kiest. Bekijk hier de fijne running belt.Bedankt voor je reactie!

reacties

Ilona Wamsteker Over Ilona Wamsteker

Ik ben al vaker begonnen en vrij vlot ook weer gestopt met hardlopen. Maar nu gaat het goed en deel ik mijn hardloop ervaringen hier.
Lekker blíjven hardlopen
Inmiddels heb ik er al behoorlijk wat leuke evenementen opzitten met de Dam tot Dam, een halve marathon, de Tilburg Ten Miles en zelfs al een triathlon wedstrijd!

Bekijk meer van mij >>>Wil jij dit ook?
Ook jij kunt nu je hardloop ervaring delen voor ons en voor je vrienden! Je krijgt gratis een eigen hardloopblog op deze site waarin je al je ervaringen en tips mag vertellen. Hier zie je hoe makkelijk het is om nu direct je eigen hardloop blog te beginnen >>>

Reacties

 1. Bjorn Hooijmaker zegt:

  ik loop altijd met een running belt en ik kan niet zonder. alleen voor korte lopen onder de vijf kilometer gebruik ik geen running belt. mvg

 2. Kris Strauven zegt:

  Hallo, ik gebruik tijdens mijn langere duurlopen een kleine camelbag. Ik vind het goed zitten en heb er tijdens het lopen geen last van. Grz.

 3. Informatief artikel.

  Ik ben ook op zoek naar een oplossing om drinken mee te nemen. Ik zat in eerste instantie ook te denken aan een running belt.

  Mogelijk is het beter om eerst gewoon is te proberen hoe het gaat om een flesje in de hand mee te nemen. Zou ik een liter willen mee nemen dan gaat dit waarschijnlijk niets worden maar proberen met een halve liter is de moeite waard. Daarna mogelijk een halve liter in de hand en een halve liter via een andere constructie.

  • Bedankt Jan, ik zat nog eens te denken en als je geen drinken wilt meenemen maar wel vaak dezelfde ronde loopt is een flesje dringen bij kennissen/ vrienden ‘op de route’ neerzetten ook een optie. Of wellicht om een kleinere runningbelt bij te vullen. Ik neem de running belt om mijn middel mee omdat ik niets wil vasthouden gedurende 5 kilometer of meer. Daaronder kan het wel met steeds overpakken.

Bedankt voor je reactie!

*

Shares