Van hardlopen en stress verwacht je niet direct dat ze bij elkaar passen. Toch helpt de beweging wel degelijk om te ontspannen en de stress deels weg te nemen, daar is zelfs wetenschappelijk bewijs voor.
Hardlopen kan je helpen herstellen
Voor sommige mensen kan in beweging komen helpen om te herstellen na een burn-out. Het is dan wel de bedoeling dat je dat voorzichtig aanpakt. Hoe zou je dat nu kunnen aanpakken?
Tegen stress hardlopen
Elke burnout is weer anders. Vaak spreken we van een burnout als je klachten als complete uitputting, duizelingen, geestelijke vermoeidheid, pijnen, depressieve gevoelens of angsten ervaart.
Op zo’n moment denk je waarschijnlijk niet meteen aan beweging. Alleen al de gedachte voelt voor sommigen als overweldigend.
Meer energie krijgen
Toch kan voorzichtig bewegen je helpen om je wat beter te voelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je direct voor een marathon gaat trainen, bij een burn-out is je lichaam toe aan rust. Het gaat erom dat je herstelt, niet dat je persoonlijke records verbreekt.
Gedoseerd gaan hardlopen kan zorgen voor meer energie, waardoor je langzaamaan het gevoel hebt dat je telkens net wat meer aankunt.
Voordelen van hardlopen bij een burnout
- Lichaamsbeweging kan een stressverminderende werking hebben, doordat je lichaam hormonen als endorfine en dopamine aanmaakt
- Door een frisse neus te halen haal je meer zuurstof binnen, vooral als je buiten focust op een goede ademhaling
- Je kunt je hoofd leegmaken door buiten nieuwe indrukken op te doen
- Buiten in de frisse lucht zijn heeft voor veel mensen een positieve werking op de stemming, ga bijvoorbeeld eens een prachtig natuurgebied in
- Het is goed voor je metabolisme, als je constant last van stress hebt kan je metabolisme een flinke klap krijgen door het stresshormoon cortisol
- Je bloedsomloop komt lekker op gang doordat je bloedvaten verwijden, daardoor krijg je meer energie
- Het helpt je beter te slapen
Verbeter je dagritme
Als je last van een burn-out hebt kost het je misschien wel moeite om uit bed te komen. Door op vaste momenten op pad te gaan ervaren veel mensen dat het makkelijker wordt om een normaal dagritme aan te houden. Door standaard een run in de ochtend te plannen ben je sneller geneigd op een vast tijdstip op te staan en kan je een gezond ritme vasthouden.
Dat effect werkt door op de rest van de dag. Door lekker te bewegen worden zowel je lichaam als geest geactiveerd. De drempel om andere zaken op te pakken is dan misschien net wat lager
Tips voor hardlopen bij een burnout
Als je nog nooit bent gaan joggen is het verstandig om niet meteen te hoog in te zetten. Het is de bedoeling dat je burn-out klachten verminderen en niet juist toenemen omdat je te hard van stapel bent gegaan.
Laten we kijken wat je kunt doen om te starten met lopen.
Wees niet te streng voor jezelf
Dit is misschien wel de belangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Veel mensen ervaren juist burn-out klachten omdat zij te veel van zichzelf vragen of te veel hooi op hun vork genomen hebben. Als je prestatiegericht op pad gaat verhoog je die stress alleen maar voor jezelf.
Het is dus heel belangrijk dat je geen hoge doelen stelt en je niet meteen te veel inspant. Probeer geen doelen aan het bewegen te koppelen, elke stap is mooi meegenomen.
Luister naar je lichaam
Vaak merk je bij een burnout dat je geest misschien wel meer wil dan je lichaam op dat moment aan kan. Soms kom je er onderweg achter dat het even te veel is voor je lichaam.
Dat is helemaal niet erg! Keer dan gewoon weer om en neem voldoende rust, de volgende keer gaat het misschien al veel beter.
Start met wandelen
Voordat je gaat hardlopen met een burn-out is het goed om in eerste instantie eens een paar keer rustig te wandelen. Dat kan al zo laagdrempelig beginnen als bijvoorbeeld een wandeling van 5 minuten in je omgeving. Als je voelt dat het prima gaat kan je verder opbouwen.
Door langzaam de intensiteit op te voeren voorkom je blessures en misschien zelfs een terugval in je burn-out. Als je comfortabel bent met het wandelen ben je nu klaar om te hardlopen.
Stappenplan beginnen met hardlopen
Goed, tijd om op pad te gaan! Loop niet te hard van stapel, maar start rustig. Begin gewoon eens een keer met 5 minuten. Vervolgens kan je kijken hoe je lichaam erop reageert. Als je jezelf op dit punt pusht loop je het risico dat je erg vermoeid raakt.
Rustig opbouwen
Het is verstandig om in hele kleine stapjes opbouwen, denk bijvoorbeeld aan 5 minuten extra. Je begint dus bij 5 minuten, gaat vervolgens over op 10 minuten en later weer 15 minuten. Hoe vlug je de duur opbouwt is afhankelijk van hoe je op de beweging reageert.
Op dezelfde tijdsduur blijven steken is niet erg
Misschien merk je uiteindelijk dat 20 minuten voor jou het maximaal haalbare is. Dat is hartstikke goed! Onthoud dat je niet aan het bewegen bent om je persoonlijke records telkens te verbeteren, maar om jezelf beter te voelen. Gedoseerd sporten helpt je daarbij.
Tijdens het rennen komen stofjes vrij waar je jezelf beter door gaat voelen. Dat effect merk je al snel!
Voldoende uitrusten is erg belangrijk
Het is van belang dat je na inspanning goed uitrust en je lichaam de tijd geeft om bij te komen. Als je te vlug opnieuw op pad gaat zou je misschien last van pijntjes of vermoeidheid kunnen krijgen.
Er zijn geen vaste regels voor, maar je kunt na een rustige training bijvoorbeeld 24 uur rust nemen en na een zwaardere training 48 uur rust. Op zo’n rustdag kun je bijvoorbeeld weer op lage intensiteit wandelen in een mooi stuk natuur.
Aandachtspunten
Naast het feit dat je genoeg rust moet nemen zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij lichamelijke activiteit bij een burn-out. Denk bijvoorbeeld aan het lopen in de juiste hartslag.
Lopen in de juiste hartslagzone
Om ervoor te zorgen dat je niet te hard van stapel loopt kun je een hartslagmeter of een smartwatch gebruiken. Met zo’n smartwatch bekijk je onderweg je hartslag gewoon op je pols. Na de run kun je de statistieken rustig bekijken en analyseren.
Als je herstellende bent van een burn-out is het goed om niet te lang met je maximale slag te lopen. Het is dan beter om de hartslag zo ongeveer tussen de 50% en 75% van je maximale hartritme te houden. Als je hartslag omhoog schiet kun je rustig gaan joggen om bij te komen.
Merken dat je vooruit gaat
Als het goed is zal je na verloop van tijd merken dat je aan het herstellen bent. Het is dan goed om niet meteen streng te zijn voor jezelf. De vooruitgang die je tot nu toe hebt geboekt is al heel erg waardevol!
Hoe kun je nu merken dat je weer herstellende bent? Misschien herken je wel de volgende signalen:
- Je kunt eindelijk weer goed uitrusten, je hebt niet meer het gevoel dat je constant op bent
- Je hebt minder last van stress dan voorheen, het voelt niet meer alsof je continu op je tandvlees loopt
- Misschien merk je dat je conditie weer op zijn oude niveau komt, waar je eerst nog wel het idee had dat je conditie sinds de burn-out sterk achteruit was gegaan
- Je hebt minder last van depressieve gevoelens, krijgt weer een fijnere kijk op jezelf en op het leven
- Elk rondje hardlopen helpt je klachten stukken te verminderen
- Je merkt dat je weer energie krijgt!
Op een positieve manier vermoeid zijn
Na een tijdje zal je misschien zelfs merken dat je niet langer continu vermoeid bent door de burn-outklachten, maar door de lichamelijke beweging. Dat is heerlijk om te ervaren. Je koppelt een verhoogde hartslag niet langer aan stress, maar aan inspanning. Vermoeidheid voelt niet langer als een onmogelijke drempel, maar als voldoening van een geslaagde work-out.
Persoonlijke ervaring met een burn-out
We laten Dennis aan het woord. Dennis heeft ervaring gehad met een burn-out en heeft het hardlopen opgepakt halverwege zijn herstel.
Burn-out hardlopen
Ongeveer een half jaar geleden ben ik op mijn werk uitgevallen met beginnende burn-outklachten. Iets waar ik als perfectionist absoluut niet aan wilde geloven en waarvan ik had gedacht dat het mij niet zou overkomen. Maar ik was zo opgebrand dat zelfs de meest simpele taak een enorme opgave voor me was geworden.
Altijd beter willen zijn
Ik vergat afspraken, maakte onnodige fouten, was druk met niks en had continu last van hoofdpijnen. En dat terwijl ik een mooie carrière had doorlopen en altijd goede of uitstekende beoordelingen had gekregen. Hoe het kwam dat ik uitviel is een heel lang verhaal, maar kort samengevat wilde ik altijd beter zijn. Ik zat in een beginnende burn-out.
De effecten van hardlopen op een burn-out
Mijn arts en de bedrijfspsycholoog stelden de diagnose burn-out en wat was ik daardoor teleurgesteld. Ook leed aan een lichte vorm van een depressie. Ik was negatief gestemd naar de organisatie en had het gevoel dat ik mijn mensen in de steek had gelaten.
Als ik naar mijn werk moest voor een gesprek met de bedrijfsarts, hoopte ik maar dat ik geen bekende zou tegen komen en als ik op straat een collega zag, ontweek ik deze.
Dagritme met minimaal 1 uur per dag naar buiten
Het liefst had ik de gordijnen dichtgetrokken om zo niemand tot last te hoeven zijn, maar ik kreeg van mijn artsen een hele duidelijke opdracht mee: Ik moest een dagritme aanhouden, normaal opstaan en op tijd gaan slapen met minimaal 1 uur per dag naar buiten.
Ik liep al geregeld dus ene uurtje naar buiten gaan was geen onmogelijke opgave.
Hardlopen als therapie bij burn-out
Tijdens mijn ziekteperiode liep ik minimaal 3 tot 4 keer per week hard. Daarnaast fietste ik af en toe een rondje of wandelde wat door het dorp. En naarmate ik meer liep, des te minder ik met mijn werk bezig was.
Ik begon mij steeds beter te voelen en merkte zelfs dat ik thuis meer zaken onder controle kreeg.
Belangrijk in mijn herstel
Ik begon de quality time met mijn gezin steeds meer te waarderen en was minder snel geprikkeld. Ik kan oprecht zeggen dat het hardlopen een positieve uitwerking heeft gehad op mijn gehele gestel. Hardlopen was voor mij een therapie voor burn-out geworden en ik kon na een run veel helderder tegen allerlei zaken aankijken.
Ik wil niet meer de de snelste zijn
Tijdens een van mijn runs bedacht ik mij dat er niet alleen iets thuis maar vooral op het werk iets moest veranderen en dat ik de enige was die deze stap kon zetten. Ik zag het verband tussen mijn lopen en mijn werk en realiseerde mij dat niet langer altijd de snelste wilde zijn!
Hoewel ik het leuk vind om een persoonlijk record te verbreken was ik aan het genieten van het lopen dat wilde ik ook op mijn werk.
A Way of Life
Het gaat om wie ik ben en niet wat ik doe. Elke keer dat ik ga hardlopen besef ik mij dat ik wil genieten van het leven en alles wat daarbij hoort. Lopen is voor mij ‘A Way of Life’ geworden en dan te bedenken dat ik nog geen 2 jaar geleden niet eens naar Studio Sport keek!
Het hardlopen heeft mij geholpen en me op de been gehouden. Voor mij is het een feit dat het hardlopen een bepalende factor heeft gehad in mijn genezingsproces.
Als ik nu thuis kom is dat met een lach!
Ik beweeg, ik ervaar en ik geniet weer! Daarnaast voel ik me goed!
De Sportieve Groet, Dennis
Uit de put komen
Hardlopen is natuurlijk eigenlijk één van de mooiste sporten om een doel te stellen en te bereiken. Een doel behalen kan dan best met een extra cadeau beloond worden. Om fijn te kunnen lopen, is het belangrijk dat hardlopers starten met de juiste schoenen en kleding. De schoenen zijn het belangrijkst, omdat deze ervoor moeten zorgen dat je kunt hardlopen zonder dat je lichaam hier teveel last van krijgt. Fijne hardloopschoenen vangen de klappen op die je onderrug en knieën anders te verduren hebben.
Onze Conclusie
Het is af en toe best leuk om jezelf te verwennen/ belonen met een hardloopcadeau. Dit zijn de mooiste aanbiedingen die nu nog beschikbaar zijn!
Actuele aanbiedingen (goedkoopste)
Profiteer van korting bij hardloop webwinkels met hun actuele sale aanbiedingen!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hardloop aanbiedingen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloop aanbiedingen pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Tip: zoek ook speciaal in deze webwinkels op 'sale', 'aanbieding' en 'uitverkoop' in hun zoekvenster, meestal staat er nog wel een aanbieding verstopt die je zo vindt 😉