Om de ideale hardloopschoenen te kopen moet je op best veel zaken letten. Met deze 7 simpele tips koop jij de perfect zittende hardloopschoenen waar je lang heerlijk op gaat lopen!
Om de best passende schoenen te vinden in de fysieke hardloopwinkel of hardloop webshop moet je best wat moeite doen. Om er zeker van te zijn dat je met het juiste paar schoenen naar buiten komt, zorg je er het best voor dat de schoen direct lekker zit en van hak tot teen precies past. Maar hoe koop je nu de beste hardloopschoenen?
Moet ik hardloopschoenen laten aanmeten?
Ja natuurlijk. Het aan laten meten van hardloopschoenen is belangrijk als je ze nog nooit hebt gekocht en je niet weet of je neutraal loopt of proneert. Het kopen van goede hardloopschoenen is erg belangrijk want ze moeten goed bij jouw voeten en jouw type lopen passen.
Loop je neutraal of naar buiten
De meeste mensen lopen neutraal maar sommigen lopen wat naar binnen (overpronatie) of naar buiten (onderpronatie). Hier zijn speciale schoenen voor. Weet je niet wat voor loper je bent? Vraag dan om een loopanalyse in een hardloopspeciaalzaak (met video-opnamen van jouw loopstijl). En heb je overgewicht? Dan is het slim om speciale schoenen voor zware lopers te kopen.
Soorten pronatie
Je hebt 3 soorten pronatie:- Neutraal - Je loopt recht
- Overpronatie - Je loopt op de binnenkant van de schoen
- Onderpronatie - Je loopt op de buitenkant van de schoen
Waarom is dit belangrijk om te weten?
Het proneren (overproneren of onderproneren) is belangrijk om te weten bij het kopen van schoenen. Sommige hardlopen lopen een beetje schuin op hun schoenen. Hierdoor ontstaat een verhoogd risico op blessures. Daardoor moet dit gecorrigeerd worden door de schoen. Deze houding bepaalt wat voor steun er in de schoen aanwezig moet zijn zodat je recht loopt.Neutraal lopen
Veel mensen lopen neutraal. Dat wil zeggen dat ze recht landen op de zool en ook recht afzetten. Dat noemt men ook wel 'normaal' lopen. Neutrale lopers hebben minder zijdelinkse ondersteuning nodig in hielkap en zool. Neutraal lopen ziet er zo uit:Overpronatie
Bij overpronatie loop je op de binnenkant van je voet. Bij het overproneren kantelt je enkelgewricht meer dan normaal naar binnen als na de landing de voet wordt afgewikkeld naar je tenen voor je volgende afzet. Als overpronerende loper (overpronator) kies je voor zogenaamde antipronatieschoenen/ overpronatieschoenen.Onderpronatie
Bij onderpronatie (=supinatie) loop je over de buitenkant van je voet.Hoe loop jij?
Het beoordelen of jij een overmatige Overpronatie of onderpronatie hebt kan door het kijken naar de slijtageplekken op de zool van je oude hardloopschoenen. Daarnaast kan een goede hardloopzaak of door een hardlooptrainer kijken naar je als je hardloopt. Vaak worden hierbij video-opnamen gemaakt zodat je het later zelf ook kunt zien.Niet overdrijven en goed is goed
In principe proneert iedere voet een beetje. Dit is een normale situatie waarmee het lichaam de schok van het neerkomen enigszins opvangt en een lichte pronatie mag dan ook niet door een speciale schoen gecorrigeerd worden. Bij twijfel kies je gewoon voor neutrale hardloopschoenen want een lichte pronatie mag ook niet door een speciale schoen gecorrigeerd worden. Bedenk dat niemand 100% perfect recht loopt. We zijn maar gewoon mensen 😉Na het lezen hiervan kun je ook direct kijken bij de beste neutrale hardloopschoenen top 10, of bij de allerbeste voor overpronatie of hier bij de beste keuze voor onderpronatie.
Asfalt, trail of baan?
Bij het kiezen van hardloopschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke ondergrond waarop je van plan bent te hardlopen (straat/ onverhard/ op de baan). Vermijd het maken van keuzes gebaseerd op merk of kleur en richt je in plaats daarvan op de eigenschappen van de schoen die echt invloed hebben op jouw hardloopervaring.
Kies 1 maat groter
Bij hardloopschoenen is het erg belangrijk de juiste maat te kiezen. Hardloopschoenen vallen vaak iets kleiner. Daarnaast zetten je voeten wat uit tijdens het hardlopen, vooral bij lange runs zoals een marathon. Kies voor alle merken één maat groter dan je normale schoenen.
7 Tips om beste hardloopschoenen te kopen
1 Comfort vanaf het Begin
De perfecte hardloopschoen zit meteen comfortabel en vereist geen inloopperiode. De demping moet ook direct prettig voelen. Het is belangrijk dat de hiel precies past zonder te knellen. Je moet je voet gemakkelijk uit de (niet te strak) geveterde schoen kunnen halen. Het advies is om de schoenveters te sluiten tot het laatste vetergaatje om te voorkomen dat je voet in de schoen schuift. Hoewel een kleine beweging van de hiel acceptabel is, mag deze beweging niet onaangenaam aanvoelen. Eventuele irritaties die je in de winkel ervaart, zullen tijdens het hardlopen verergeren.
2 De Ideale Pasvorm
Een goede pasvorm is essentieel. De bovenkant van de schoen moet nauwsluitend zijn en stevig aanvoelen rond je voet. Als er druk rond je voet wordt gevoeld, is er wellicht meer ruimte nodig. Als de schoen over het algemeen goed past maar nog steeds oncomfortabel aanvoelt onder de veters, hoef je niet meteen naar een ander paar te zoeken. Probeer eerst de vetering aan te passen om verbetering te bereiken.
3 De Juiste Breedte
De juiste breedte klinkt makkelijk maar komt toch best nauwkeurig. De breedte van de schoen is van groot belang. Je voorvoet moet in de schoen zijwaarts kunnen bewegen zonder over de rand van de binnenzool te gaan. Bij het breedste deel van je voet moet ongeveer een halve centimeter speling zijn. Als de onderkant van je kleine teen de rand van de schoenleest raakt, is dit een indicatie dat de schoen te klein is.
4 Kies de juiste hoogte schoen
Ook de hoogte van de schoen is belangrijk. Je voet mag niet ‘op en neer gaan’ in de schoen. De bovenkant van de schoen moet dus nauwsluitend en comfortabel rond je voet aanvoelen. Als je druk of ongemak rond je voet ervaart, is het wellicht nodig om wat meer ruimte te creëren. Als de schoen in het algemeen goed past maar nog steeds ongemakkelijk aanvoelt onder de veters, hoef je niet onmiddellijk naar een ander paar te grijpen. Probeer eerst of het aanpassen van de veter strikking van de schoen verbetering brengt.
5 Voldoende Ruimte voor Beweging
Je tenen moeten vrij kunnen wiebelen, wat problemen met de voorvoet helpt voorkomen. Tijdens het hardlopen zullen je voeten iets opzwellen en langer worden. Om te controleren of er voldoende ruimte is, schuif je de voet met de langste teen tegen de voorkant van de schoen. Vaak is dit je grote teen maar niet altijd. Dit creëert ruimte tussen je hiel en de achterkant van de schoen. Als er een duimbreedte (1 centimeter minimaal) tussen past, is de maat goed.
6 Controleer de Flexibiliteit
Vóór het aantrekken van de schoen, controleer het flexibele gedeelte ervan. Houd de hiel van de schoen vast en druk de voorkant van de zool tegen de vloer. Zorg ervoor dat het buigpunt van de zool overeenkomt met het buigpunt van je voeten. Een verkeerd geplaatst buigpunt kan leiden tot pijn onder de voetboog of fasciitis plantaris, een ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voetzool. Als de schoen te stug is, kunnen er problemen ontstaan aan de kuiten en achillespezen.
7 Proef op de Som
Als de schoen goed past en comfortabel zit, ben je er nog niet. Om zeker te zijn dat de schoenen geschikt zijn voor jouw voeten, maak een korte proefrit. Dit proefrondje is dan essentieel voor een succesvolle aankoop en kan op een loopband in de winkel, in een gang, of buiten op de stoep. Soms kan blijken dat extra ondersteuning voor de voetboog nodig is. Maar als je voetboog juist verkrampt, is minder ondersteuning gewenst.
Aanmeet advies voor jouw looptechniek en afwikkelpatroon
Die hardloopschoen adviseur maakt met de beelden een analyse van je looptechniek, je voet en je afwikkelpatroon. Door hiervoor de juiste hardloopschoen te kiezen is de kans groter dat je minder snel een blessure krijgt. Let op: De kans op blessures ligt zeker niet alleen aan de juiste hardloopschoenen maar vooral aan een rustige en verantwoorde trainingsopbouw. Ga bij een hardloopclub of kies bijvoorbeeld de hardloopapp van Runkeeper of Hardlopen met Evy om hierin begeleid te worden.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Hardloopschoen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen over de hardloopschoenen en de productie ervan: