Hardloopschoenen

hardloopschoenenAls je nieuwe hardloopschoenen wilt dan heb je een aantal belangrijke keuzes te maken. We maken het hier wat simpeler voor je!

keuze hardloopschoenen

Ik heb zelf nieuwe hardloopschoenen nodig en daarom neem ik je mee met de meest gebruikelijke hardloopschoenen. Met een normaal paar hardloopschoenen kun je 1000 a 1500 kilometer lopen. Bekijk de hardloopschoenen tips hieronder plus vergelijk van online schoen experts.


Beste hardloopschoen shops

Hardloopschoenen kun je kopen bij je lokale hardloopwinkel maar daar is niet altijd veel keuze in modellen en maten. Online zijn ze goedkoper en inmiddels makkelijk te testen en als ze niet bevallen meestal gratis terug te sturen.

Vergelijk


  Shop      Verzendkosten   Bezorging Retour  
Futurumshop aanbod Gratis (retour ook) Voor 21.00u = Morgen bezorgd Gratis Bekijk aanbiedingen >>
zalando aanbod Gratis (retour ook) Volgende dag in huis Gratis Bekijk aanbiedingen >>
wehkamp aanbod Gratis (retour ook) Voor 23.00u = Morgen bezorgd Gratis Bekijk aanbiedingen >>
hardloopaanbiedingen aanbod Gratis (vanaf €50) Binnen 1-2 werkdagen Gratis Bekijk aanbiedingen >>
Bekijk de online hardloopschoenen aanbiedingen >>

Waar kopen?

Meer en meer krijg ik de vraag waar je hardloopschoenen moet kopen en mijn advies voor je eerste paar hardloopschoenen is de hardloopspeciaalzaak. Dat kost wel wat tijd en waarschijnlijk hebben ze niet iedere maat en ieder type op voorraad maar een goede schoen voorkomt blessures. Veel hardlopers gaan later hun hardloopschoenen online kopen omdat het snel, makkelijk, goedkoper is en gratis retour gezonden kan worden.

Persoonlijk

hardloopschoenenIk heb vroeger meer dan het dubbele dan die kilometers met een paar gelopen en dat was dan dus niet verstandig ;-) Het is dus tijd voor een nieuw paar hardloopschoenen, vandaar dat ik jullie mening graag hoor. Want schoenen zijn erg persoonlijk. Wat goed is voor mij of voor jou is misschien niet goed voor een ander.

Hardloopschoenen kiezen

De meest gestelde vragen over het kiezen van hardloopschoenen zijn:
1) Ik begin net met hardlopen en wil kijken of het iets voor me is. Moet ik dan nieuwe kopen? – Ja, helaas ontstaan best veel blessures door oude/ slechte schoenen.
2) Hoe lang gaan hardloopschoenen mee? – Heel globaal kun je 1500 km en/ of 2 jaar aanhouden maar dit is verschillend per merk en ik neem hierbij liever het zekere voor het onzekere dus vervang ze tijdig om blessures te voorkomen door stug geworden zolen.

3) Wat kosten hardloopschoenen? – Meestal tussen de 75 en 150 euro. Wij zouden hier aan de ene kant nooit op bezuinigen maar duurder is niet per definitie beter.

4) En die goedkope hardloopschoenen van 25 euro bij de supermarkt en bouwmarkt dan? – Die hebben we uitgebreid getest en adviseren we niet. Bekijk meer bij goedkope hardloopschoenen kopen

5) In speciaalzaak te veel betalen of online kopen? – In een speciaalzaak als het je eerste paar is. Daarna kun je overwegen om ze online te bestellen met gratis omruil en geld terug garantie. Bekijk meer bij Online hardloopschoenen kopen

Schoen chirurgie

Maar goed, meestal heb ik dus duurdere schoenen maar dat weerhoudt me er niet van om er samen met mijn vader 1 kapot te snijden. En niet zomaar voor de fun (al was het wel leuk) maar om eens te kijken hoe een hardloopschoen is opgebouwd:

Soorten hardloopschoenen

Je kunt kiezen voor verschillende typen hardloopschoenen:
1 Geen hardloopschoenen, steeds meer mensen willen met blote voeten hardlopen. Volgens sommigen geleerden en hardlopers is het beter (vroeger liepen we ook zo) maar de blessure kans is wel een stuk hoger. Ze kosten 0 euro ;-)
2 Normale hardloopschoenen met veel demping en gerangschikt per type loper (pronatie), gewicht en loopstijl. Tegenwoordig maakt de dikte van de hak een ontwikkeling door, van dik naar dunner
3 Barefoot running hardloopschoenen als tussenvorm tussen blotevoet hardlopen en normale hardloopschoenen. Bekijk meer bij Online hardloopschoenen kopen
4 Wedstrijdschoenen, lichter en sneller maar door de lagere demping ook blessure gevoeliger

En ja, de kleur is voor sommige nog steeds de eerste keuze en vooral de fel gekleurde roze zijn bij dames nog steeds vaak favoriet ;-)

Hardloopschoenen merken

Asics
Nike
Saucony
Adidas
Mizuno
Brooks
Hoka
Puma
Salomon

Kiezen

Bij HRDLPN proberen we te helpen met hardlopen en de juiste merken voor hardloopschoenen horen daar natuurlijk wel bij. We doen dat op 2 manieren:
– Als je nog geen idee hebt zie je hieronder in de tabel de voor- en nadelen per merk en type schoen
– Als je al zeker weet welk type je wilt zie je de rating van de modellen van die bepaalde schoen in onze beoordelingen hardloopschoenen.

Merk en type

Kiezen voor een merk klinkt leuk maar dat zegt feitelijk niet zo veel aangezien ieder merk een heel breed gamma aan type hardloopschoenen heeft. Ieder merk heeft voor jou goede en slechte schoenen zeg maar. En daarom zie je in de tabel de eigenschappen per type schoen.

Definitie

Voor de duidelijkheid over de termen die we gebruiken:
Asics Nimbus 17
Asics = merk
Nimus = type
17 = uitgave

Tabel

Type Prijs Pronatie Rating  
schoenAdidas Adizero €130 Onder 3/5 bestellen >
schoenAdidas Duramo €70 Over 3/5 bestellen >
schoenAdidas Energy Boost €160 - 3/5 bestellen >
schoenAdidas Response €110 Neutraal 3.5/5 bestellen >
schoenAdidas Supernova €130 Over 4/5 bestellen >
schoenAsics Cumulus €130 Onder 4/5 bestellen >
schoenAsics Kayano €180 Over 5/5 bestellen >
schoenAsics Nimbus €180 Neutraal 4.67/5 bestellen >
schoenAsics Noosa €140 Over 4/5 bestellen >
schoenAsics Super €120 Over 3/5 bestellen >
schoenBrooks Adrenaline €130 Over 3/5 bestellen >
schoenBrooks Glycerin €140 Neutraal 3.33/5 bestellen >
schoenMizuno Wave Creation €180 - 3/5 bestellen >
schoenMizuno Wave Enigma €130 Neutraal 3/5 bestellen >
schoenMizuno Wave Inspire €140 - 3/5 bestellen >
schoenMizuno Wave Rider €140 - 3.5/5 bestellen >
schoenMizuno Wave Sayonara €130 - 3/5 bestellen >
schoenNike Air Max €140 Neutraal 3/5 bestellen >
schoenNike Flyknit €150 Neutraal 3/5 bestellen >
schoenNike Flywire €120 Neutraal 3/5 bestellen >
schoenNike Free €120 Neutraal 3.67/5 bestellen >
schoenNike Lunar €130 Onder 3/5 bestellen >
schoenNike Zoom €120 Over/Neutraal 3/5 bestellen >
schoenSaucony Echelon €130 Over/Neutraal 3/5 bestellen >
schoenSaucony Guide €130 - 3.5/5 bestellen >
schoenSaucony Hurricane €160 - 3/5 bestellen >
schoenSaucony Kinvara €120 - 3/5 bestellen >
schoenSaucony Ride €130 Over 3/5 bestellen >
schoenSaucony Triumph €160 - 3.67/5 bestellen >


————————————————-

Keuze

Laatst kreeg ik nog een vraag van Bert over hardloopschoenen:

Welke hardloopschoenen kopen?

Ik heb positieve ervaring met de oude Asics gel nimbus 11, met de Mizuno Wave creation 13, de On-running schoenen (wat minder ondanks dat ik inmiddels 3 paar gebruikt heb) en daarvoor met Reeboks en Nikes waarvan ik het type niet meer herinner. Mijn huidige kunnen nog even mee maar ik begin alvast te oriënteren en daarmee ben ik begonnen met de hardloopschoenen test:

Welke is goed?

In mijn ogen zijn veel schoenen goed en moet vooral de maat goed zijn en geschikt voor je loopstijl en breedte van je voeten. Ik heb een grote maat, 45 namelijk en loop neutraal.

Prijs

Daar kan ik kort over zijn. Prijs is niet echt belangrijk in mijn ogen. Hardloopschoenen onder de 100 euro kunnen voor mij beter zijn dan duurdere andere schoenen. Dus ik kijk niet naar de prijs voor een paar schoenen, omdat je erg je best moet doen om meer dan 160 of minder dan 70 euro uit te geven. Dit verschil van 90 euro laat ik niet bepalend zijn voor een ‘lekker hardloopgevoel’ of een grotere kans op een blessure.

Waar hardloopschoenen kopen?

Je kunt in mijn ogen prima kijken naar de uitverkoop en ook online hardloopschoenen kopen maar het kan dus ook nog goedkoper. Maar het kan ook te erg worden en ik kreeg vragen over de bouwmarkt en Lidl hardloopschoenen. Dus ik ben de Lidl ingedoken en toverde een paar Lidl hardloopschoenen uit de graaibakken voor 29,95. Mijn ervaring was niet echt positief het het komt hier op neer:

Dus dat is mijn mening maar er zijn meer meningen hierover zoals je zal begrijpen. Ik zou bij weinig budget kijken bij de sales zoals hier.

Hardloopschoenen design

En dan het design van hardloopschoenen: glamoureuze belijning en poëtische kleuren zijn net wat minder belangrijk maar laat het wel weten of je ze mooi vind ;-) Ik heb wel een voorliefde voor Asics, Nike, Mizuno maar de Saucony’s (foto linksboven) lijken me ook wel wat.
hardloopschoenen

Dit is een schaap (…) en mijn test met de Saucony Triumph 9:

En dit zijn de K-Swiss Blade schoenen, naadloos en dus prettig:

En na het lopen heb ik ze eens vergeleken met mijn oude hardloopschoenen, wat een verschil

Brooks glycerin 9 test

De Brooks Glycerin 9 en de Saucony Triumph 9:

test Asics Nimbus 13 en Brooks Glycerin 9

Update: de nieuwe Nimbus 14 voldoet weer helemaal aan mijn wensen, dit is die nieuwe Nimbus 14:

Test Brooks Glycerin 9 en Onrunning hardloopschoenen

Tussenstand schoenentest met Brooks GLycerin 9 en K-Swiss Blade

Asics Cumulus

De cumulus hardloopschoenen zijn fijn omdat ze niet zo veren. En als je zegt dat de demping minder is dan de Asics Nimbus dan denken mensen als snel dat ik de Cumulus schoenen niet zo fijn vind, maar het tegendeel is juist waar. Ze zijn zacht en hard tegelijk en dat maakt ze juist fijn….
Bekijk hier de test van de Asics Cumulus.

Trail hardloopschoenen

En dus niet alleen een schoen voor het onverharde maar ook voor de weg. Dus voor beide ondergronden een schoen. Vroeger werkte ik bij een bedrijf tegen de bossen aan en gingen we maandagmiddag met zijn allen hardlopen, superleuk overigens, en daarvoor zouden ze top zijn. Overdag door de bossen en ‘s-avonds over het asfalt of stoep hardlopen met dezelfde hardloopschoenen!

Nu is het tijd om te gaan hardlopen met de Salomon XR Crossmax1:

Maat

Ik kreeg een vraag van Freek over de maat van hardloopschoenen en daar gaat de volgende video over:
“Moet ik de schoenen in de maat kopen die ik voor dagelijks gebruik heb. Moet ik hardloopschoenen kleiner kopen voor een goede ondersteuning of gewoon de normale maat? Bedankt en groeten, Freek”
Beste hardloopschoen shops

Hardloopschoenen kun je kopen bij je lokale hardloopwinkel maar daar is niet altijd veel keuze in modellen en maten. Online zijn ze goedkoper en inmiddels makkelijk te testen en als ze niet bevallen meestal gratis terug te sturen.

Vergelijk


  Shop      Verzendkosten   Bezorging Retour  
Futurumshop aanbod Gratis (retour ook) Voor 21.00u = Morgen bezorgd Gratis Bekijk aanbiedingen >>
zalando aanbod Gratis (retour ook) Volgende dag in huis Gratis Bekijk aanbiedingen >>
wehkamp aanbod Gratis (retour ook) Voor 23.00u = Morgen bezorgd Gratis Bekijk aanbiedingen >>
hardloopaanbiedingen aanbod Gratis (vanaf €50) Binnen 1-2 werkdagen Gratis Bekijk aanbiedingen >>
Bekijk de online hardloopschoenen aanbiedingen >>
Deze informatie in andere bestandsformaten:
“hardloopschoenen”
“hardloopschoenen”
“hardloopschoenen”
“hardloopschoenen”

Meningen van HRDLPR’s

Debbie:
Hm…in december schoenen laten aanmeten bij een hardloopspeciaalzaak. Asics Gt2000 geworden. (€130) Erg aan moeten wennen. Stugge schoen. Nu wel aan gewend. 2e paar d’r van gekocht (om ook een ander kleurtje te hebben) en die zitten echt als pantoffels!! En komt niet alleen omdat ik gewend aan de ander ben. Wat een verschil qua schoen. En toch beide zelfde schoen. De lekkere nog €50 goedkoper ook. Dat neem ik mee voor de volgende keer. Weet nu welke schoen ik moet hebben.

Valentino: Tsjaa..wie doen schoen past…
Johann: Wat een verschil zeg! Moet ik toch ook eens op Zalando gaan kijken voor mijn Nike’s.
Bart: Grappig om te lezen, ik heb toevallig gister andere gekocht ter vervanging van de gt2000’s, vond ze heel erg forcerend en kon er dus niet aan wennen.
Marion:Dat had ik mrt mn Brooks. De zwarte zaten als pantoffels, dezelfde nieuw in een ander kleurtje niet, daarna weer zelfde zwarte op de kop getikt…pantoffeltjes weer!
Debbie: Had ook een hard hoofd in met paar 1 Bart maar gaat nu wel oke. paar 2 (mn pantoffels) zijn ZWART haha Marion!
Marion: Te grappig!
Jan: Je kan nog proberen met te stugge schoenen in de regen te gaan lopen, door diepe plassen in het bos, tot ze zeiknat zijn. Dan gaan ze naar je voeten staan en worden ze ook wat soepeler.
Elles: Van de GT-2000 zijn 2 types, een smallere versie en de gewone. Loop zelf ook op de GT-2000 en mijn 2e paar was exact hetzelfde gelukkig
Nurdogan: Binnenkort 2 de paar aanschaffen, moet ik dan voor zwart gaan?
André: Is dat onderscheid uit afwijkende codering (ofzo) af te leiden, @Elles? @Debbie: geweldig to the point, jouw schoenervaring!!
Bart: Er is een gt2000-3 die is van dit jaar, vorig jaar was er een gt2000-2, ik denk dat ze daar
Hans: Zo gaan de speciaal zaken naar de …..
Jammer dat het altijd om de prijs gaat en niet het advies van de speciaalzaak.
Jan: Nou Hans, dat zeg jij nou wel, maar welke ervaring kun jij delen dat de speciaal zaken nou zo’n added value hebben? Ik hoor dat graag.
Hans:Het gaat mij om de Speciaalzaken en niet alleen de Hardloop speciaalzaken Jan.
Hans: Hoop overigens wel dat Debbie er fijne schoenen aan overhoud.
Jan: Het gaat hier allemaal over hardlopen Hans, dus de andere speciaalzaken doen er in dit verband niet zo toe. Wat betrwft hardloopspeciaalzaken lees ik hier veel dat mensen goed geholpen zijn en blij zijn met de schoenen die werden geadviseerd,maar ook het tegenovergestelde. Toch een beetje een loterij. Daarbij valt het me op dat het aanbod bij de winkels erg mager is tov wat er op de markt verkrijgbaar is, Dat is toch minder.
Debbie: Het zijn allebei GT-2000’s type 2.
Over breed en smal van deze schoen nog niets gehoord eigenlijk. Ga ik zo even induiken.
Ik ben voor advies speciaal naar de speciaalzaak geweest Hans maar ga niet elke keer €50 meer betalen voor dezelfde paar schoenen, waar idd minder aanbod in is! mee eens Jan ben blij met mij schoenen Hans dank je
Elles: Debbie er is een andere code voor ja. Ik heb mijn tweede paar gewoon bij mn hardloopwinkel besteld en die vroeg er toen naar. Dus toen dacht ik, blij dat ik ze niet op Zalando besteld heb want had ze daar ook zien staan. Jan ik heb heel verschillende ervaringen met hardloopzaken. Heb 3 jaar terug mn enkelband gescheurd en de een wil dit tot in den treuren corrigeren met pronerende schoenen. Heb inmiddels een vaste zaak waar de eigenaar zelf een goede hardloper is en anders kijkt. En wat er niet is besteld hij gewoon.
Debbie: Haha zie je dat weet ik niet eens. En de ander zit hoe dan ook echt lekkerder ( van zalando )
Debbie: Toch blij dat ik bij de speciaalzaak geweest ben hoor. Want ik heb overpronatie schoenen nodig, blijkt. Ze hebben mik verder prima geholpen
Peer: Als je eenmaal weet welke schoenen je nodig hebt is het heel makkelijk je vervolg schoenen via internet te kopen, dit scheelt minimaal 30 euro of meer. Dit geldt ook voor kleding en electronica.
Debbie: Precies….en zag ze in het zwart voorbij komen op internet en dacht leuk voor de afwisseling een roze en een zwarte paar.
Elles: Peer ik dacht dat ik op Nikes goed liep dus tweede paar besteld die nu nog in doos staan en ik op marktplaats ga zetten. Ben anders gaan lopen namelijk
Peer: Je kunt wel anders gaan lopen maar maar je voet gaat nooit van neutrale stand naar links of rechtse pronatie en qua demping en andere zaken kun je via google raadplegen. Ik loop al 17 jaar en weet dat voor mijzelf intussen wel en verslijt 2 paar schoenen per jaar.
Elles: Peer ik loop ook al 17 jaar en loop niet altijd op dezelfde schoenen. Met name omdat sommige merken de noodzaak zien om bij elke verversing de halve schoen te vervangen. Ik loop op neutrale schoenen ondanks dat ik licht proneer, maar heb eerder gehad dat door mijn enkelband scheuring dit door sommige “specialisten” gecorrigeerd moest worden Ik loop overigens op 2 soorten schoenen, wil niet afhankelijk zijn van 1 soort
Peer: Tja dan gaat dit voor jouw misschien niet op, ben met je eens dat de ene schoen beter loopt dan de andere, zelf loop ik altijd op Asics en dat bevalt mij het beste. Nu vlog ik gewoon de lijn en bevalt mij goed.
Elles: Peer Heb mezelf een blessure gelopen toen Nike de Structure 15 compleet veranderde in release 16. Zelfde deden ze weer met de Eclipse. Dus loop nu ook op Asics een jaar en bevalt goed maar wil graag 2 type schoenen afwisselen omdat ik vrij snel last van mn voet krijg. Heb nu de Adidas Boost Synergy ernaast. Grappige is dat ik soortgeiljke schoen vorig jaar geprobeerd heb en de verkoper mij Nike Eclipse (2e paar) meegaf vanwege de stabiliteit. Winkel waar ik nu altijd kom is niet zo van het maximaal corrigeren en vond dat ik heel slecht liep op de Lunar (wat ik zelf ook constateerde en mn hardloopmaatje ook). Slechte zaak hoor dat ook de specialisten zo erg hun eigen mening in de verkoop stoppen
Peer: Ik denk dat je uiteindelijk zelf het beste aanvoelt welke schoen het beste bij je past. Misschien Futurum shop proberen, mag je de schoenen eerst 2 weken uitproberen.
Elles: Ja ken die, had daar mn 2e reserve paar Lunars besteld
Theo: http://www.runningshoe.nl
Mir: Gek he, dat het per persoon zoveel verschil kan uitmaken. Nooit geen GT2000 meer voor mij al was het op advies. Heb 6 weken moeten herstellen. Nu weer mn Nimbus.
Elles: Vind ik niet zo gek hoor Mir. Heb afgelopen zaterdag dan nieuwe schoenen gekocht en mn loopmaatje zweert bij Lunar Glides en ik klonk als platvoet toen ik die ging uitproberen

Bedankt voor je reactie!

reacties

Peter Viveen Over Peter Viveen

Hardloopcommunity met webshop

Je vind hier de beste hardlooptips en meest actieve community. Stel hieronder gerust je vraag over hardlopen of laat je ervaring horen! En bekijk hier onze beste hardloop producten en aanbiedingen >>

Reacties

 1. Beste Peter,

  Met brede voeten zou ik je Mizuno aanraden. Naast een fijne pasvorm voor de brede voet biedt deze schoen je een geweldige demping.

  Of het oog nu wel of niet belangrijk is, het uiterlijk van Mizuno is ook heel aantrekkelijk!

  Veel loopplezier gewenst!

  Hartelijke groeten,
  Barbara

 2. Henk Schmitz Henk Schmitz zegt:

  Hallo Peter,
  Over schoenen kan ik erg kort zijn.
  Als je ze past dan moeten ze meteen goed zitten.
  Je moet het gevoel krijgen dat je ze al heel lang hebt zo moeten ze zitten meteen na het passen.
  Wat merk betreft kan het van alles zijn.
  Ik heb jaren op goedkope schoenen van Bristol gerend en ook dan moeten ze meteen lekker zitten.
  Met die schoenen heb veel halfjes gedaan en never nooit klachten gehad.
  En om heel eerlijk te zijn ik merk weinig of geen verschil met dure schoenen hoor.
  Ook ik heb weliswaar een neutrale pasvorm maat 43/44.
  Al die typen etc zeggen mij sosieso nooit wat.
  Groeten
  Henk Schmitz

 3. Peter Viveen zegt:

  Ok Henk, ik heb ook op hardloopschoenen gerend die al 5 jaar oud waren. Gekregen van iemand haha. Geen goed advies maar wel prima..

  groeten, Peter

 4. Henk Schmitz Henk Schmitz zegt:

  ach zolang je er niets aan over hebt gehouden valt het nog wel mee peter.
  maarre kenianen die rennen soms zelfs op blote voeten.
  mijn advies is nog steeds ongeacht de prijs als ze maar meteen lekker zitten is het goed.
  groeten
  henk schmitz

 5. Ik ben zeer tevreden met mijn Saucony progrid omni 8. Lekker comfortabel en geef uitstekend stabiliteit! Ik heb Nike en Ascis wel eens gebruikt maar Saucony is momentaal mijn lieveling hardloop schoenen!

 6. Peter Viveen zegt:

  Hoi Ling,

  de progrid omni 8 dus. Ik schrijf hem op!

  groet, Peter

 7. Loop altijd op Asics, de Gt2160 en de gel kyano, goede schoenen voor een goede prijs. Ik heb 1x adidas laten aansmeren en is niet bevallen, staan nu in de kast.

  Groetjes Helga

 8. Ik loop op Asics Cumulus 12 en Cumulus 13. Hiervoor droeg ik Saucony Progrid Guide 3, maar die waren totaal fout geadviseerd door de verkopers in een erkende loop/runningshop! Orthopeed vond dat echt absurd advies. Heb er een knieblessure door opgelopen (aldus orthopeed) en ben daaraan geopereerd afgelopen februari.

 9. Waarom? Ik had en neutrale schoen nodig. Heb er diverse aangehad, maar deze zaten meteen lekker. En met “deze” bedoel ik dus de Cumulus.
  Ben begonnen met een Cumulus 12…en ik had behoefte aan een extra paar en ben toen voor de Cumulus 13 gegaan. Loopt net zo fijn. Niet de topschoen van Asics, maar voor mij gewoon goed.

 10. Wouter Wethmar Wouter Wethmar zegt:

  Natuurlijk eerst even nadenken of je wel of niet proneert. Welk type ondergrond je het vaaks op loopt….. En dan pas naar type, prijs en eventueel kleur gaan kijken…. Tip : Als je tijdens het lopen naar je schoenen kijkt loop je verkeerd!

 11. Adviezen in dure zaken zijn niet altijd goed en juist…door verkeerd aangemeten schoenen (in een speciaalzaak) is mijn knie-blessure in het najaar van 2010 ontstaan! Dat waren destijds Saucony Progrid schoenen….van 149 euro. Waren voor mij “de perfecte schoenen” aldus de ervaren verkoper.
  De orthopeed dacht er na 5 maanden totaal anders over! Hij bekeek mijn schoenen en stelde dat mijn knie-blessure (en dus de operatie) simpelweg ontstaan was, door verkeerde schoenen, waardoor ik een andere “loop” had dan gewenst

  • Loop al 30 jaar vele merken geprobeerd maar de laatste 10,jaar is er voor mij maar een merk en dat is asics daarvoor had ik regelmatig bij afstanden meer dan 10 km blessures aan kuit of achillespezen sinds ik op asics loop geen centje pijn.

   • Asics zijn zeker goede hardloopschoenen en ik zou ze ook zeker adviseren voor de gemiddelde loper (alhoewel die niet echt bestaat..) Asics hardloopschoenen in de vorm van de Nimbus is voor de neutrale loper echt prima. Bedankt en succes met hardlopen!

 12. Ik hoor vele mensen hier over de “orthopeed” die de schoenen afkeurde omdat iemand een blessure heeft gekregen door ” verkeerd” aangemeten schoenen.
  Ik vind dit heel kort door de bocht door deze mensen…. Othopeden denken altijd aan de blessure en waar die uit voort komt.
  En dan komt je al heel snel bij schoenen uit. Dan maakt een orthopeed een zooltje van pak hem beet 200 euro en dien je schoenen aan te schaffen die volgens hem overal even hard moet zijn omdat anders zijn zool niet de juiste werking heeft. (asics a6)

  Maar….. de meeste blessures komen doordat mensen veel te enthousiast beginnen met lopen, omdat hun conditie dat wel aankan…. maar alle pezen en aanhechting hebben nog niets van deze belasting gekend.

  het is ook niet raar dat Peter alle schoenen prima vind lopen omdat hij een geoefend loper is, en zal daardoor ook bijna geen blessures krijgen.

  Voorbeeld: een dame koopt een laars van 240.00 euro bij een schoenen winkel. Na 2 weken loopt hij niet lekker of de voeten gaan pijn doen.
  Conclusie…. de laarsen verdwijnen in de kast en 240.00 is weg. Bij een hardloopschoen gaat het zo… Nieuwe schoenen gekocht, ooohh nee ik heb een blaar… Terug naar de winkel want het ligt 100% aan de schoenen! Wat vaak niet waar is.
  En geloof mij maar ik werk al zeer lange tijd in de runningschoenen om dit met zekerheid te kunnen zeggen.

  @ peter, leuke informatieve site, alleen qua techniek zou je best iets meer op de schoenen in kunnen gaan qua demping, zool type, en de technologie die de schoen gebruikt om hem stabieler te maken of juist soepeler.

  PS. orthopeden zijn kundige mensen en kunnen fantastische dingen maken om iemand van een klacht af te helpen.
  Maar om nou altijd de deskundigheid van een running speciaalzaak in twijfel te trekken vind ik erg kort.

 13. Nee Remco…JIJ bent pas kort door de bocht: een simpele verkoper weet het NOOIT beter dan een orthopeed….kun je hoog en laag springen.

  • Je hebt helemaal gelijk. een SIMPELE verkoper niet nee.
   En je ziet mij ook niet schrijven dat die het beter weten.
   Je hebt wel heel snel je woord klaar zeg…..eerst even goed lezen wat er staat, en daarna graag een normaal antwoord.
   We zijn volwassen mensen Johan.

 14. We zijn inderdaad volwassen mensen..ik voelde me aangevallen, omdat je MIJN woorden zowat citeert als voorbeeld dat mensen “kort door de bocht zijn’ en dat vond ik onterecht.
  Vandaar mijn reactie dat JIJ minstens net zo kort door bocht reageerde. En ik gaf een normaal antwoord…dat jij niet goed tegen een weerwoord kan, is niet mijn probleem.;)

 15. Let wel: in MIJN geval gaf de orthopeed TERECHT aan dat mijn knie-blessure veroorzaakt is door de verkeerd aangemeten schoenen. Die zijn aangemeten door een ervaren verkoper in een gespecialiseerde hardloopwinkel. Ik heb dus alleen willen aangeven, dat niemand daar zomaar blind op zou moeten vertrouwen.

  Ik heb mede door de adviezen van de orthopeed, andere schoenen gekocht (in een andere, ook gespecialiseerde winkel) en daar loop ik nu al een half jaar probleemloos op.
  Het was niet mijn bedoeling…beste Remco…om je aan te vallen. Hoop dat jouw woorden dat ook niet in mijn richting waren.

 16. Het is totaal toeval dat ik je citeerde (wat niet de bedoeling was overigens)
  En natuurlijk is en orthopeed een hel kundig iemand (wat je mij ook ziet zeggen)
  En top dat het bij jouw heeft geholpen.

  Ik ga veel runningspeciaalzaken in en uit, en het is schrikbarend hoe de deskundigheid verschilt.
  Bij een Hele bekende ren vandaag winkel bijvoorbeeld was de deskundigheid ver te zoeken terwijl bij een locale runningspecialist alle toeters en bellen uit de kast haalde om te adviseren.
  Dus hier licht ook een probleem wat jij denkt hebt ervaren..

  Het was ook niet mijn bedoeling om aan te vallen, dus het is prima zo.
  Hoop dat je nog veel km’s loopt zonder blessure.;)

 17. Hoi Remco en Johan,

  Ik denk dat jullie beiden gelijk hebben. Er zijn echt super goede hardloopzaken met goed personeel en goede adviseurs. Het advies afhankelijk van mensen zoals bij elk bedrijf, dus dat is logisch. En iedereen moet het vak leren toch?

  Want ik ben van mening dat een schoen samen met de manier van trainen (wat Remco zegt: te fanatiek) het meeste van invloed is op blessures. Dat is overigens niet vanuit medisch perspectief maar gewoon hetgeen wat ik het meeste hoor en lees. Ik vind het daarom belangrijk om daarover te vertellen. De testen van de hardloopschoenen zijn persoonlijk en dat wil ik hier maar weer eens benadrukken. Misschien moet ik over de techniek van de schoenen, binnen en buitenzolen, stiksels en afwerking vaker verwijzen naar de site van de fabrikant al denk ik dat de mensen die wel kunnen vinden.

  Bedankt voor de reacties en het compliment overigens. Deze ervaringen samen geven juist ervaringen weer en dat ik voor iedereen toch net wat anders. Jullie reacties zijn erg waardevol voor andere hardlopers die overwegen met een orthopeed, een deskundige te gaan praten voor een zool of wat dan ook meer. Ik ken eigenlijk niemand met speciale hardloopzooltjes en zou graag een artikel krijgen van een gebruiker. Dus…ben jij dit aan het lezen en heb je tips voor ons: graag ;-)

 18. Allereerst complimenten voor alle informatie op het gebied van hardlopen. Ik ben een absolute beginner (vorige week gestart). Vorige week in een hardloopzaak na het uitproberen van een aantal schoenen gekozen voor de Asics Nimbus 14. De schoenen zitten uitstekend en ze lopen heerlijk. Nu moeten alleen mijn benen nog fantastisch gaan voelen ;-)….na de eerste interval training (woensdagavond) kreeg ik onderweg geweldige pijn onderin mijn rechterkuit. Gelukkig voelde het de dag erna weer wat beter, nog wel wat pijn maar stukken minder. Zaterdag eerst maar eens gestart met een wandelprogramma en vanmorgen herhaald. Voelt allemaal wat beter.

  • Hoi Egon,
   Wat goed dat je schoenen hebt gekocht en bent begonnen met hardlopen. Een kleine gevoeligheid na het lopen kan voorkomen maar als het aanhoudt wel even naar laten kijken zou ik zeggen. Nu langzaam opbouwen en lekker te gaan genieten van hardlopen. Laat je weten hoe het verder gaat? Succes!

   Groet,Peter
   ps. Bedankt voor je compliment!

 19. kenneth zegt:

  Ik heb van het weekend middels een voetscan de schoenen saucony progrid omni 11 aangemeten gekregen……….alleen nu knie blessure dus maar 1 X kunnen lopen komt denk ik dat ik te lang op mijn goedkope Nike run heb gelopen…..merk wel dat ik met de sacony harder moet werken …..zal even wennen zijn denk ik. Greetz Kenneth

 20. saucony progrid is een topschoen. knie blessure krijg je niet van een slechte schoen hoor. misschien een keer een misstap gemaakt en daardoor wat verdraait. ik ren ook vaak op goedkopere schoenen (tot 75 euro) en dat rent best wel lekker. groeten henk schmitz

 21. kenneth zegt:

  Ja ik heb niet zo heel verstand van schoenen …maar dit is wat ik hoor en lees over pijnlijke knieën aan de voorzijde in het midden van de knie……dat. dit aan het verkeerd schoeisel ligt …….baal nu best wel ….kan nu niet lopen en was net zo lekker bezig! Greetz Kenneth

 22. Misschien komt het omdat je een hakkenlander bent (niet gek bedoeld hoor).
  Als je probeert meer op je voorvoeten te landen zal het een stuk beter gaan denk ik.

 23. kenneth zegt:

  hoi Henk .
  Nee ik ben geen hakkenlander ik loop op zich heel licht. Afwikkeling is opzich wel goed de meeste hakkenlanders hoor je vaak ook echt lopen…..ik denk miss gewoon overbelasting……ik wacht gewoon een weekje met lopen….en dan ga ik het weer proberen…….maar leuke informatieve site en ook de ervaringen van anderen te lezen top! Greetz

 24. bedankt voor alle info hier online!Ik wil heel erg graag beginnen met hardlopen, maar zie door de bomen het bos niet meer.
  Ok, ik heb al,goede hardloopkleding aangeschaft.
  Nu nog de schoenen, eerlijk gezegd, ik heb echt geen 170 euro voorlopig, om goede schoenen aan te schaffen, heb 2 kleintjes..nu wil ik volgende week een loopanalyse laten maken, maar ben bang dat ze verwachten dat ik zoveel geld te besteden heb.
  Ik weet, het klinkt raar, maar mag en kan ik ook zeggen welk budget ik heb te besteden?of vinden jullie dat ik eerst goed moet sparen voor duurdere segment running shoes? oja, ik ben ongeveer 166 cm en rond de 56-57 kilo…graag advies!!alvast bedankt..

  • Hoi Lala,

   Bedankt voor je reactie op de hardloopschoenen en wat goed dat je gaat beginnen met hardlopen. Om eerlijk te zijn was het wellicht slimmer geweest om eerder hardloopschoenen dan hardloopkleding te kiezen maar ik begrijp dat je voor hardloopschoenen niet een oneindig budget hebt. Ik zou op ieder product bezuinigen maar niet op de hardloopschoenen. Je kunt gelukt hebben dat een goedkopere schoen je lekker zit want een dure hardloopschoen is zeker niet altijd de beste. Ik loop nu (onder andere) op Asics Cumulus en die lopen mij ook lekker, net als de duurdere Nimbus bijvoorbeeld. Mocht je een schoen hebben gevonden die geschikt voor je is dan kun je natuurlijk wel naar de sale/ uitverkoop van hardloopschoenen kijken, bijvoorbeeld hier.

   • Hoi hoi, wat fijn dat u reageert, inderdaad, maar met geluk kreeg ik hele goede korting op de kleding via via, maar schoeisel kon ze mij niet mee helpen!Nou, ik ga de link eens bekijken, en hoop goede schoenen te vinden!nogmaals dank en heb ontzettend zin om te gaan hardlopen!leuke site btw!!

 25. Sven van Kampen zegt:

  Ik loop op de hardloopschoenen van Asics en Nike. De Nike hardloopschoenen zijn vooral mooi en lopen lekker maar de Asics serie runningshoes vind ik voor mij eigelijk nog beter lopen.

 26. Ja, mijn oog is ook gevallen op Asics, ik lees en hoor er erg goede verhalen over.en de prijzen zijn ook goed…voor iedereen een prijsklasse!

 27. Rudy vraagt: “Beste Peter,

  Wat vind jij van het bericht van Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat er geen
  bewijs is voor nut demping en steunzolen hardlopen???
  zie http://www.gezondheidenco.nl/dure-hardloopschoen-geldklopperij-sportarts-geen-bewijs-voor-nut-demping-en-steunzolen/
  Ik hoor wel. Mvg Rudy”

  Dat is een lastige vraag en ik ben erg in dubio wat ik hiervan vindt. En ik heb er best lang over nagedacht en meerdere mensen wezen mij op het bericht, het stond ook op nu.nl.

  1 Mijn eerlijke antwoord is dat ik het gewoon niet weet. Aangezien een medisch onderlegd persoon dit zegt en ik niet medisch onderlegd ben maakt het dat ik aarzel om dit zinnig of juist onzinnig te vinden.

  2 Aan de andere kant zijn er (ook op andere vlakken) zoveel onderzoeken cq meningen die elkaar tegenspreken en ook gedurende jaren in tegenspraak blijven. Daarom zeg ik hier niet direct ‘eens’ tegen. Dat is ook de kern van onderzoek: ergens aan twijfelen en die aanname gaan betwijfelen en dit gaan testen, onderzoeken, onderbouwen etc.

  3 Zelf ben ik 3 weken geleden begonnen met een test van goedkope hardloopschoenen van de bouwmarkt/ Lidl etc en als ik er wat langer over nadenk dan heb ik zelf die vraag ook een beetje maar dan een beetje omgekeerd ->Wat is het verschil tussen goedkope en dure hardloopschoenen?

  4 Ik ben heeeeel erg benieuwd naar de reactie van de hardloopschoen merken Asics, Adidas, Saucony etc

  5 Barefoot running schijnt natuurlijker (en beter?) te zijn mede doordat de mens (heel) vroeger niet anders deed.

  6 Ik zou ook erg graag de mening van andere HRDLPR’s willen horen….

  WIE DURFT?

 28. Wouter Wethmar Wouter Wethmar zegt:

  http://www.nu.nl/gezondheid/3736308/hardloopschoenen-voorkomen-geen-hardloopblessures.html

  Uit de studie van Bredeweg blijkt dat er in de wetenschappelijke literatuur geen bewijs is dat goede hardloopschoenen blessures voorkomen.

  . . . Uit literatuur . . . gelukkig is er een verschil tussen literatuur en praktijk
  Er is ook niet gevonden dat slechte hardloopschoenen blessures bevorderen . . . . .

  Ik geloof graag dat de reclame van schoenmerken de boel overdrijven en dat demping niet voor de 100% blessures voorkomt. Maar ik denk / weet en voel dat ik op mijn hardloopschoenen toch een stuk lekker loop dan op andere schoenen . . . .

  Bij barefoot running land je op je voorvoet, terwijl de meeste hardloopschoenen van een hiellanding uitgaan. Dus ook daar moet je je schoeisel op aanpassen. Sterker nog het is een andere looptechniek.

  • Eens Wouter, Er is zeker een verschil tussen de theorie en praktijk van hardloopschoenen en daarom ga ik bij testen altijd vooral gewoon lekker hardlopen, ook bij hardloopschoenen ;-)

 29. Raphael van den Broeck Raf Van Den Broeck zegt:

  Als de demping aan de buitenzijde van mijn linker hak vermindert, als die te weinig weerstand geeft als ik hem induw, dan zijn mijn schoenen versleten. Omdat mijn linker hak de eerste en de felste slijtage vertoont. Omdat ik daar het meeste de demping nodig heb. Omdat ik met mijn linkervoet een haklander ben.
  Maar ….
  Mijn wedstrijdschoenen hebben nauwelijks demping en daar loop ik ook goed mee. Dus eigenlijk heb ik die demping niet echt heel erg nodig. Het verschil zit hem hierin: als de demping alleen aan mijn linker hak uitgewerkt is, dan ga ik scheef lopen. En daar wringt hem nou het schoentje. Dat werkt blessures in de hand, nou ja, in de voet en wat er boven steunt.
  Hieruit concludeer ik dat die dure schoenen, met al dat gesofistikeerd binnenwerk toch wel een soort volksverlakkerij is. De prijzen worden kunstmatig hoog gehouden door de wereldleiders op vlak van sportschoenen.
  Wat blijft? De kwaliteit van de schoen. De dure schoen zal in regel wel langer meegaan dan zijn goedkope concurrent. Als mijn goedkope schoen slijtage vertoont zal dit sneller gebeuren en zal ik sneller ‘scheef’ lopen. Goedkoop blijkt dan duurkoop, en dit is een algemene regel die niet alleen betrekking heeft op sportkleding/schoeisel.

  • Hoi Raf,

   Dan gaat het ook erover inderdaad hoe vaak de hardloopschoenen vervangen worden. Ik denk wel eens dat je beter vaker hardloopschoenen van 75 euro kunt kopen dan minder vaak een paar van 150. Hiermee bedoel ik dat een hoge prijs mensen kan tegenhouden om op tijd nieuwe schoenen te kopen (los van de termijn).

 30. Met goedkope schoenen moet je net als dure schoenen de slijtage in de gaten houden.
  Het is helemaal niet te zeggen dat goedkope schoenen eerder slijten.
  Als je geen probleempootjes hebt kun je rustig op goedkope schoenen rennen.
  Ik heb de damloop verscheidene malen op goedkope schoenen gerend.
  Niks geen problemen. Onzin dus die dure schoentjes.
  Trouwens mijn schoenen kosten tussen de 25 en 75 euro gemiddeld.
  Groeten
  Henk Schmitz

  • goed om te horen dat jij lekker loopt op de hardloopschoenen van 25-75 Henk. Het is wel goed om te noemen dat jij, Raf en ik wat meer ervaren hardlopers zijn en dan denk ik even terug aan de opmerking van Remco van een jaar terug (lees hierboven) dat meer ervaren lopers (volgens hem) door die ervaring wellicht minder last hebben van blessures.

 31. Goede schoenen hoeven inderdaad niet duur te zijn. Verre van zelfs.

  Helaas is mijn hardloopcarrioere voorbij. De knieblessure van 2010 is afgelopen jaren niet opgeheven en inmiddels is het, na 3 operaties (!!) waarvan de laatste in een academisch ziekenhuis, niet meer b=verantwoord om hard te lopen.
  Voor de twijfelaars: de laatste orthopeed, eentje uit een academisch ziekenhuis, die dus echt wel weet waar hij over praat, vertreed ook dat hij erg veel mensen mee maakt die blessures hebben gekregen van fout schoeisel. Er zijn hier mensen die roepen dat dat onzin is….maar de feiten zijn er nou eenmaal.
  Als ik goed geadviseerd was destijds, had ik nu wss. nog gelopen!

 32. Gerard de Gaander zegt:

  Ik was op zoek naar nieuwe hardloopschoenen want heb bijna alle merken hardloopschoenen nu wel getest en ik ga nu voor de nieuwe Asics Nimbus. Goede tips

 33. Boris - Rotterdam zegt:

  Veel winkels voor hardloopschoenen hier in Rotterdam maar vaak niet zo’n best advies helaas. Ik ben zelf maar op onderzoek uitgegaan.

 34. Benny Strogers zegt:

  De Nike hardloopschoenen zijn nu echt in zo lijkt het, tot 2 jaar geleden waren die hardloopschoenen echt uit de tijd en nu weer helemaal in volgens mij.

 35. Dorine de Rozen zegt:

  Ik heb nieuwe Asics hardloopschoenen gekocht en eigenlijk koop ik al jaren hetzelfde model en type. Dus daarom koop ik ze ook lekker snel en makkelijk online.

 36. Bedankt voor alle tips over hardloopschoenen want door HRDLPN ben ik nu meer dan een jaar al aan het hardlopen en het gaat goed. Erg bedankt.

  Daan

 37. Het is een leuke discussie over schoenen. Welke de beste zijn. Denk dat het van persoon tot persoon verschilt en ook waar je loopt en wat je doelstelling is. Naast het trainen van duurloopjes en interval zou ik iedereen adviseren om tijd en energie te steken in spierversterkende oefeningen en je training aanpassen aan je niveau en het weer. Mocht je na verloop van tijd de schoenen toch niet goed bevallen. dan zou ik als advies geven terug te gaan na de winkel. Nieuwe testloop loop te doen en kijken of je bv met zooltjes wat kunt doen. Ook veters kunnen van invloed zijn.

 38. Ik ben een man heb maat 39/40.
  Nu gaan de meeste mannenschoenen vanaf maar 40,5 dus kom ik vaak ik de vrouwenschoen terecht.
  Het bijkomende probleem is dat ik vrij brede voeten heb en is mijn rechterhiel breder dan links. Vrouwenschoenen zijn over het algemeen smaller dan heren schoenen.
  Ik zit bij alle hardloopschoenen met mijn rechterhiel, links tegen de opstaande rand van het voetbed aan of er licht op wat erg vervelend aanvoelt. De linkervoet heeft hier geen last van omdat deze kleiner is. Een maat groter voelt beter maar laat voor te veel ruimte over.
  Ik heb dus nog geen schoen gevonden die het probleem met mijn rechtervoet/hiel oplost.
  Hebben jullie een advies en of oplossing voor mijn probleem?
  Bedankt.

  • Beste Eric, Een hardloopschoenen speciaalzaak kan hierbij denk ik het best helpen maar wellicht heb je dat al gehoord. Dus inhoudelijk: ik weet dat de Asics Nimbus hardloopschoenen redelijk breed zijn en in heel veel heren en damesmaten verkocht worden. succes en ik hoor graag of het deze hardloopschoenen of andere schoenen zijn geworden.

   • Ik ben gisteren bij Run2Day en de Hardloopwinkel geweest. Bij de eerste heb ik een paar Adidas Supernova Glide 6 women maat 40 gekocht maar ik twijfel erg aan deze aankoop en denk eraan deze weer te retourneren. Dit omdat ik toch de zijkant van mijn rechter hiel voel. Ik heb gewoon geen confectie voet en is het lastig een prettige schoen te vinden. Misschien moet ik een andere zooltje proberen die minder smal is bij de hiel.

 39. schoenmaker Den Haag zegt:

  bedankt voor de informatie over de hardloopschoenen

 40. Als “beginnende” loper heb ik last van mijn kuiten. Na onderzoek blijkt dat ik erg korte kuitspieren heb. Welke schoenen kan ik dan het beste kopen om toch te kunnen blijven lopen? Momenteel loop ik 22 km dus ze moeten wel comfortabel zitten ;-)

 41. Hallo

  Zijn de salomon speedcross 3 cs trail ook geschikt voor een verharde ondergrond?

  Mvg

Bedankt voor je reactie!

*